Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Serile de Film, noutatea de anul acesta la Zilele Nordului "Să trăim împreună şi Nopţile Nordului"



Și în acest an Festivalul Zilele Nordului vine cu o mulțime de evenimente și acțiuni, menite a anima și a da culoare localităților din nordul extrem al României. Unele activități sunt deja definitorii pentru festivalul de pe malul Prutului altele aduc un plus de noutate. Ştefan Teişanu, preşedintele Asociaţiei Nord, ne oferă detalii în acest sens, în cadrul unui interviu. 

Dacă Tururile Nordului sau Concertele rock putem spune că sunt o tradiție și definesc Festivalul Zilele Nordului, iată că anul acesta organizatorii ne-au propus ceva nou și cel puțin la fel de interesant. Chiar dacă fostul cinematograf a fost transformat în casă de cultură, dărăbănenii vor avea ocazia în aceste zile de august, să urmărească în aer liber o serie de filme de calitate oferite de Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pentru prima dată, în cel mai nordic oraș al României va fi amenajat un cinematograf în aer liber, unde va rula în fiecare seară câte un film, începând cu orele 23:30 sau 00:00.

Organizatorii au propus filme din categorii diverse, de la documentar la horror, pentru a fi satisfăcute cele mai diferite gusturi ale publicului dărăbănean. În prima seară, joi, pe 17 august va fi proiectat filmul documentar Planeta Petrila, în care este prezentată povestea unui fost minier care, devenit activist, încearcă prin diferite metode să împiedice autoritățile să demoleze clădirile istorice din oraș. În a doua seară va rula filmul (M)Ucenicul, o producție rusă, premiată în 2016 la Cannes, a cărui acțiune se desfășoară în jurul unui adolescent, cuprins de o criză mistică, ce dă lecții de moralitate, cu Biblia în mână, tuturor celor din jurul său. A treia seară este dedicată iubitorilor de drame romance, organizatorii aducând în fața publicului dărăbănean filmul Povestea iubirii. Pentru ultima seară este programată proiecția unui film horror Goodnight Mommy, care surprinde drama unei mame de gemeni, care a suferit o operație estetică ce o depărtează tot mai mult de familie.

În cortul ce va fi amenajat în fața Primăriei Darabani, în cele patru seri de festival, dărăbănenii vor putea viziona din nou filme de calitate într-un cinematograf, chiar dacă nu este unul clasic, după mulți, mulți ani.

Zilele Nordului se apropie de start. În 17-20 august suntem invitați să ne bucurăm de un festival complex: muzică, arte, film, călătorii, ateliere, conferințe. Ce ne puteți spune despre conceptul festivalului și despre ediția din acest an?

Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord:



Conceptul Zilelor Nordului e mereu același: vrem să ne bucurăm împreună, localnici și vizitatori, de Nordul nostru, într-un mod care să ne ajute să-l descoperim sau redescoperim, care să ne amintească de noi înșine și de toate lucrurile cu care ne putem mândri în comunitățile noastre. Festivalul și acțiunile lui au devenit o inspirație pentru tinerii din Darabani și din zonă, iar aceasta este cea mai mare bucurie a noastră. Aducem muzică bună în Poiană și la Conac, oameni de valoare din domenii variate, organizăm tururi ghidate în regiune și creăm prilejuri numeroase de bucurie. Avem din nou un program plin și alert, de multe ori cu activități simultane. Avem și o zi specială la Pomârla și Hilișeu, care dublează activitățile de duminică din Darabani, propunând un maraton de ciclism, o șezătoare, o piață tradițională, ateliere și concerte.

Suntem fericiți să vedem recunoașterea impactului ZN în regiune. Consiliul Județean alocă festivalului sprijinul cel mai consistent dintre toate acțiunile culturale din județ, companiile din regiune au început să ne vină aproape, tot mai multe primării din zonă ne anunță că doresc să se implice în festival, să se bucure de el și de beneficiile pe care le aduce. Sunt semnale bune, care ne încurajează să ne păstrăm încrederea și entuziasmul, în pofida greutăților financiare pe care festivalul le are an de an.

Ne puteti oferi mai multe detalii despre Întâlnirile Nordului? De unde a venit ideea, de ce ați ales aceste locuri? La cine vă așteptați să participe?

Întâlnirile sunt o încercare de a ne aminti de valorile noastre. Invităm pe scenă oameni cu mari rezultate în domeniile lor, unii absolut prestigioși, cum e cazul Doinei Melinte, alții în plină ascensiune, cum e cazul tânărului actor Theodor Șoptelea. Îi provocăm să-și împărtășească poveștile și ideile despre comunitate, despre puterea unui om de a schimba o comunitate ori despre puterea unei comunități de a-și schimba soarta.


Invitații noștri sunt oameni ai Nordului, născuți în regiune și care au ajuns să scrie istorie în alte părți ale lumii. Mona Prisăcariu se întoarce acasă după ani de zile de lucru în comunități din India, Egipt sau Turcia. Iulian Rotaru, faimos pentru performanțele sale sportive transformate în gesturi sociale pentru categorii defavorizate, urcă și el pe scenă. O să-i ascultăm, o să încercăm să înțelegem care sunt motivațiile și bucuriile lor și, sper eu, cât mai mulți o să luăm de la ei microbul preocupării pentru cei din jurul nostru.

Ne așteptăm ca în sală să fie mai ales dărăbăneni – ei sunt, până la urmă, gazda pe care invitații noștri o vizitează. Însă credem că și mulți dintre turiștii de la festival vor veni la Întâlniri, pentru că invitații noștri sunt oameni de excepție, care ar umple săli întregi de conferință oriunde s-ar duce. A asculta și a dialoga cu o campioană olimpică, cu un lucrător comunitar cu experiență pe trei continente, cu un tânăr actor pentru care orizonturile tocmai se deschid larg și cu un pompier care aleargă ultramaratoane pentru binele semenilor săi, acesta e o șansă bună pentru oricare dintre noi să-și amintească de propriile motivații și de propriile aspirații.

Am văzut că există o secțiune de filme. Ce ne puteți spune despre ea?

E o bucurie să putem aduce la Zilele Nordului filme care au rulat de curând în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania, unul dintre cele mai importante evenimente de profil din această parte a Europei. Ele sunt acum selectate pentru proiecții și în cadrul Caravanei TIFF care străbate țara și iată că reușim să le aducem acum și la Darabani. Sunt două filme filmate integral sau parțial în România, regizate de români, și două străine. „Povestea iubirii”, în regia lui Radu Mihăileanu, a avut premiera oficială abia în iunie, așa că participanții la Zilele Nordului au șansa să fie printre primii care văd filmul. „Planeta Petrila” este un documentar despre puterea istoriei și a comunităților, îi va inspira pe mulți dintre privitori. O dramă și un film horror completează programul de noapte de la festival.

Amenajăm un cinematograf în aer liber în zona șantierului de vis a vis de Primărie. Când eram copii, am prins ultimele filme proiectate în cinematograful „Făclia” din centru, iar acum încercăm să reaprindem dragostea de filmul văzut împreună cu prietenii. Credem că mulți dintre cei care vin la ZN vor considera că e o idee bună ca după concertele de seară să se oprească la cinematograful în aer liber, cu zeci de prieteni în jur. Dacă vreți, aceste proiecții ne dau șansa ca la Zilele Nordului să trăim împreună și Nopțile Nordului.



Despre cauza festivalului de anul acesta ce ne puteți spune? De ce Școala Veche, cum veți ajuta, la ce vă așteptați?

Sperăm să mobilizăm 100 de donatori în campania ZN din acest an și să putem oferi Școlii Vechi măcar 10% din suma de 150.000 de lei care ar acoperi toate reparațiile necesare acolo. La începutul anilor ‘90 am învățat acolo timp de patru ani, în clasele primare, având-o ca învățătoare pe doamna Pintilei. Unii dintre colegii mei au rămas în Darabani, alții au plecat prin țară sau prin lume, însă cred că oricare dintre ei, dacă ar auzi de campania noastră, ar dori să o sprijine. Asemenea lor sunt cu siguranță mulți alții care au învățat acolo sau care au acum, peste ani, copii care învață la Școala Veche. Școlii nu i se mai spune acum „Veche”, ci „Nouă”, iar acest lucru devine aproape o sfidare când te gândești că „înnoirea” școlii a constat, de fapt, în distrugerea ei și înlocuirea cu o clădire atât de prost construită încât pune în pericol zi de zi pe toți copiii care studiază acolo și pe toți profesorii care predau în școală.

Vine o vreme când trebuie să încetăm să ne plângem de lucrurile prost făcute în jurul nostru, cum din păcate e și cazul acestei construcții, și să luăm inițiativa. Pentru Școala Veche, ne place sau nu, acest moment e chiar acum, când riscă să se prăbușească peste elevi. Îi invit pe toți dărăbănenii să doneze și am încredere că autoritățile locale vor prelua ștafeta și își vor aduce, la rândul lor, contribuția la salvarea Școlii Vechi. Donațiile pot fi făcute în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani, iar donația recomandată este de 100 de lei de persoană. (A.D.A.)


   





Te-ar mai putea interesa si:  Zilele NorduluiZilele Nordului 2017Serile de Film
12:37 pm Vineri, 04 August, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare