Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dr. ing. Ioan Tudosă: „Banii nu pot cumpăra succesul, faima, respectul...”Dărăbăneanul Ioan Tudosă este în prezent asistent-cercetare la Universitatea Sannio din Benevento, Italia. După absolvirea cursurilor liceale la Darabani, având ca diriginte pe profesoara Lucia Stoian, se înscrie la cursurile Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. În 2011 obține titlul de doctor în inginerie electrică la aceeași Universitate unde a activat un an și ca asistent-cercetare. În paralel, a urmat stagii de specializare în Spania la Barcelona. Până în prezent este autorul a 35 de articole științifice, a unei cărți de autor și a uneia în coautorat. Și-ar dori o carieră în România, dar subfinanțarea cercetării de la noi îl face să amâne mereu momentul întoarcerii acasă.

V-aţi născut la data pe 15 iunie 1984 în Darabani, dintr-o familie de oameni simpli. Ce amintiri păstrați din primii ani ai vieţii?

Sunt singurul la părinţi (pensionari) şi uneori simt că le este greu fără mine în apropiere. Am o verişoara pe care o consider ca şi sora mea. Ca orice copil, cât am fost mic, am fost răsfăţat de părinţi.

Ce cutume, reguli trebuia să respectați cu sfințenie în copilărie? Cum au fost anii adolescenței, ce evenimente v-au marcat atunci?

Copilaria a fost una atât a anilor din perioada comunistă (îmi aduc aminte cum priveam Revoluţia la televizor, iar uneori miliţia patrola pe strada Dobrogeanu Gherea, actuala stradă 1 Decembrie) cât şi a anilor postrevoluţionari. Întotdeauna mi-am resprectat şi îmi voi respecta familia, rudele şi persoanele cunoscute. În general, Darabaniul este un loc în care dacă ai ieşit din „tipar”, lumea te vorbeşte fie de bine, fie de rău. Am urmat clasele primare sub îndrumarea doamnei învăţătoare Ana Arotăriţei, apoi clasele gimnaziale sub îndrumarea doamnei diriginte, profesoară de matematică, Eugenia Aionese. Pentru cei care îşi mai aduc aminte, pe acea vreme se învăţa carte încă de pe manualele (de matematică, romănă, istorie, geografie, etc.) editate de Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti. Finalizarea studiilor de gimnaziu s-a concretizat printr-un examen dur de capacitate la română, matematică, istorie şi geografieCare era relația cu școala, cu profesorii și când ați descoperit pasiunea pentru domeniul informaticii/electronicii?

La liceu (Grupul Școlar) am intrat în 1999, în urma susţinerii a două examene scrise, unul la matematică şi unul la istorie, la profilul matematică-informatică. Dirigintă mi-a fost doamna profesoară de matematică Lucia Stoian. Venind de la Şcoala Generală nr.1, după terminarea claselor V-VIII, mi-a fost greu să mă adaptez o perioadă cu noii colegi de clasă şi inclusiv cu stilul rigid (pe acea vreme) al profesorilor de liceu cu privire la modul de predare şi ascultare a lecţiilor. În perioada liceului, pe lângă respectul pe care îl am faţă de doamna dirigintă, aş dori să menţionez o serie de profesori de profil real pe care i-am avut: (i) informatică: Victor Barbacaru şi Florica Guceanu; (ii) geografie: Ioan Iftincă; (iii) chimie organică: Cristina Chiriac; (iv) fizică: Emanuela Ceică şi Constantin Martiniuc. Recunosc, partea de discipline socio-umane nu prea m-a atras, tot ceea ce mi-a plăcut constant au fost materiile de profil real, şi întotdeauna am simţit că în această direcţie mă voi perfecţiona după terminarea studiilor liceale. În paralel cu perioada liceului, după ore, mergeam constant de câteva ori pe săptămână la Clubul Copiilor, unde sub atenta îndrumare a profesorului ing. Gheorghiţă Jar desluşeam tainele electronicii şi electrotehnicii. Tot respectul meu se îndreaptă către dânsul şi către doamna profesoara Lăcrămioara Jar, care mi-au oferit tot sprijinul profesional în relaţia elev-profesor.Cum ați decis să urmați cursurile Politehnicii din Iași, a fost o alegere grea? Cum ați simțit trecerea de la liceu la facultate?

În perioada lui 2003, dacă vroiai sa continui studiile la o facultate, era normal să te inscrii la admitere la mai multe facultăţi, pentru a fi sigur că reuşeşti să fii admis la una. Pe atunci, cu un accelerat din Suceava spre Iaşi, am ajuns pe la ora 10 dimineaţa în Gara mare, şi am depus primul dosar la Facultatea de Fizică din cadrul Univ. A.I. Cuza, apoi al doilea dosar l-am depus la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, şi ultima opţiune a fost la Facultatea de Electrotehnică (actuala Facultate de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată), ultimile facultăţi fiind din cadrul Univ. Tehnice Gheorghe Asachi. Pe vremea aia se dădea admitere la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, dar  pe toata perioada ultimului semestru din clasa a 12-a am învăţat matematică şi fizică, că îmi doream să fiu admis la acea facultate şi să învăţ automatizări. Din păcate nu am reuşit să intru cu bursă, examenul a fost greu. Eu fiind autodidact, nu am reuşit să acopăr toată materia şi să termin rezolvarea culegerilor de probleme la matematică şi fizică, iar cu nota obţinută după examen am fost admis în regim cu taxă.

Îmi rămăseseră două opţiuni: fizică şi electrotehnică, şi în cele din urmă am ales să urmez electrotehnica cu specializarea Informatică Industrială. De la început ştiam că durata studiilor este de 5 ani, la Politehnică. Faculatea, ca student, mi s-a părut foarte interesantă. La începutul cursurilor, am avut un „boom” în viaţă, parcă nu ştiam pe ce lume mă aflu, din cauza modului diferit de predare faţă de liceu, de luare a notiţelor, etc. Cu timpul, după circa o lună de zile, am început să-mi dau seama cu ce se „mănâncă” facultatea, şi într-un timp scurt am reuşit să mă adaptez. Recunosc, pentru un copil ca mine din Darabani, nu a fost foarte uşor să ma integrez în Iaşiul perioadei 2003. Abia după prima sesiune, pot să spun că am înţeles cu adevărat ce înseamnă să fii student. Mulţi colegi s-au lăsat de facultate (din diferite motive), din vreo 300 de studenţi câţi eram înscrişi în anul I la toate specializăriile (cu bursă şi cu taxă), dacă au terminat vreo 200 facultatea. Care sunt cele mai vii amintiri din timpul facultății, întâlniri cu colegi, profesori, idei, cărți? Care sunt profesorii care v-au marcat? Ce cercuri frecventaţi în timpul facultății? Cum vă gestionaţi timpul? 

La sfârşitului anului I, am luat menţiune la Cercul ştiinţific de fizică teoretică, demonstrând o aplicaţie a ecuației lui Schrödinger, sub îndrumarea doamnei profesoare dr. fiz. Mariana Latu. Pe parcursul facultăţii am avut ocazia de a participa la elaborarea unei culegeri de probleme de programare (în anul 2006, cu specific în domeniul ingineriei electrice) pentru uz didactic, sub îndrumarea domnului profesor dr. ing. Mircea Ilinca. În vara lui 2007 am început să lucrez la o firmă americană din Iaşi, în domeniul programării (integrarea şi testarea translatoarelor de cod pentru proiectare de circuite digitale incluse în procesoarele grafice), iar mai apoi din motive financiare (pe atunci 300$ pe lună echivalau cu 600 ron pe lună iar bursa de performanţă era 500 ron pe lună) şi datorită faptului că intrasem în ultimul an de studii, am renunţat.

În toamna anului 2007 l-am ales ca îndrumător de proiect de licienţă pe domnul conf.dr.ing. Cristian Zet, şi sub îndrumarea atentă a dânsului am reuşit să particip la un concurs studenţesc naţional (desfăşurat de către compania Continental Automotive) cu un proiect (care mi-a fost şi proiect de diplomă) cu care am obţinut locul doi. Timpul liber, în general îl sacrificam fie stând în bibliotecă citind cărţi de specialitate, fie la calculator ori construind diferite montaje electronice. La sfârşitul săptămâinii, dacă nu mergeam acasă, seara ieşeam la o discotecă cu colegii.

Care a fost traseul dvs. după facultate? Cum aţi evoluat profesional?

Îmi aduc aminte cu mare plăcere de domul profesor dr. mat. Nicolae Papaghiuc (Dumnezeu să-l ierte, dărăbănean, născut în Corneşti, profesor de matematici speciale la noi la Universitate) care m-a întrebat dacă sunt „pregătit să încep cursurile şcolii doctorale de inginerie electrică” din cadrul Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi. Îi povestisem la începutul lunii septembrie 2008, când mi-am depus dosarul de admitere, că aş dori să studiez procesarea numerică a semnalelor, iar dumnealui mi-a atras atenţia că în acest domeniu al matematicii aplicate, ar trebui să fiu în permanenţă pregătit din punct de vedere teoretic. Pe domnul profesor l-am cunoscut ca stundent in anul II (2004) la cursul şi seminarul de matematici speciale, iar pe vremea aceea nici nu visam să mă specializez într-un astfel de domeniu.După ce am fost admis la cursurile şcolii doctorale, în paralel, în toamna anului 2008 am început şi o specializare de master în domeniul sistemelor informatice de monitoriare a mediului, pe care l-am finalizat în 2009. În timpul doctoratului, la începutul lui 2010, am avut ocazia de a participa în cadrul Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Spania, la un proiect care a constat în realizarea unui simulator de vehicule electrice/hibride realizat în mediul de programare MATLAB/Simulink, proiect desfăşurat în colaborare cu compania SEAT Automobile. Apoi m-am întors în ţară şi am continuat o muncă asiduă pentru a termina doctoratul. În acest timp am publicat o serie de articole ştiinţifice şi am fost implicat în activitatea didactică. Lucrările ştiinţifice au fost publicate în cadrul unor conferinţe naţionale şi internaţionale la care am luat parte, cât şi în cadrul unor jurnale de renume pe plan naţional şi internaţional.La finele doctoratului, în cuprinsul tezei se aflau citate la secţiunea de referinţe bibliografice un număr de 27 de lucrări semnate în calitate de autor şi coautor (12 fiind indexate în baze de date internaţionale). La finele doctoratului, am reuşit să public o carte (222 pagini), care conţine sumarul celor mai importante rezultate obţinute în urma cercetărilor întreprinse în timpul doctoratului. Toată recunoştinta mea se îndreaptă către domnl profesor conducător de doctorat, prof.dr.ing. Cristian Foşalău, pentru tot sprijinul oferit în cadrul stagiului doctoral, stagiu pe care l-am finalizat în 2011 toamna. Apoi la sfârşitul iernii lui 2012 am fost acceptat în urma unui interviu la Universitatea Sannio din Benevento, Italia, şi am început colaborarea ca asistent de cercetare (postdoctoral) în domeniul sistemelor inteligente de măsurare şi procesare numerică a semnalelor. 

Vorbiți-ne puțin despre proiectele la care ați lucrat până acum și la cele de viitor?  

Munca de cercetare nu este una uşoară, dar după obţinerea rezulatelor, în cele
din urmă apare şi satisfacţia. Pe timpul doctoratului, cercetarea în domeniul procesării semnalelor a constat în diferite etape. Prima etapă a constat în elaborarea sau îmbunătăţirea unor modele matematice ale unor algoritmi adaptivi, apoi etapa a doua consta în discretizarea acestora şi aplicarea în cadrul unor structuri de filtre numerice, şi în cele din urmă testarea prin silmulare şi aplicarea pe diferite platforme numerice de calcul pentru a observa diferite caracteristici comportamentale, în cadrul aplicaţiilor propuse. Aici la universitate, sunt prins în diferite proiecte de cercetare, precum şi în acţiuni de predare sau coordonare lucrări de diplomă. Personal am propus şi realizat un nou tip de senzor de măsurare a distanţei, iar în perioada următoare împreună cu echipa o să-l patentăm.  Până acum am realizat şi publicat câteva lucrari ştiintifice (publicate inclusiv la conferinţe în USA). Mi-a fost acceptată publicarea biografiei in Who's Who in the World (published by Marquis Who's Who, USA).Dacă ar fi să vă creionați o autoevaluare, care credeți că ar fi punctele tari și punctele slabe ale dumneavoastră și cum credeți că v-ar caracteriza prietenii?

Un răspuns într-o singură frază e cam greu să îl realizez cu privire la o autodescriere. Ca orice tânăr, eu mă consider o personă aflată în stadiul de dezvoltare. Printre punctele tari, din punct de vedere al personalităţii, aş enumera perseverenţa, punctualitatea, seriozitatea, compasiunea. Parte din ele mi le-am dezvoltat în timpul studenţiei, ca mai apoi să aflu cât de bine îmi prind în domeniul de activitate pe care îl desfăşor. Totodată, m-aş evelua ca o persoană deschisă către noutate şi critică asupra celor ce se întâmplă în jurul meu, în viaţa de zi cu zi. Eu consider aceste calităţi a fi necesare pentru dezvoltarea unui tânăr atât pe parcursul adolescenţei cât şi pe cel al formării profesionale. Prietenii şi cei apropiaţi ştiu că au un spijin în mine, şi atât cât îmi permite timpul liber, voi fi cu ei la o petrecre sau le voi acorda un sfat/ajutor la nevoie.

Din păcate, viaţa ne supune unor încercări, iar timpul este o măsură de evaluare a tuturor relaţiilor de amiciţie/prietenie. Recunosc, meseria pe care o practic m-a făcut să fiu mai pragmatic în relaţiile cu oamenii din jur. Eu încerc să aplic „filosofia de viaţă” prin căutarea de modele din înconjurătorul ştiinţific, modele care au la bază un fundament bine argumentat şi testat de-a lungul timpului. Din păcate, majoritatea exemplelor de comportament, care sunt promovate de media sau în cadrul anturajului de zi cu zi, nu tot timpul duc la un succes garantat dacă nu vor fi filtrate în prealabil de părţile negative. Banii nu pot cumpăra succesul, faima, respectul, dacă acestea nu sunt fundamentate în prealabil de o muncă/relaţie cinstită de-a lungul timpului atât cu prietenii cât şi la locul de muncă sau în societate. De asemenea, ar fi bine dacă oamenii şi-ar reorienta obiectivele vieţii astfel încât să devină şi bogaţi spiritual pe lângă acele lucruri pământeşti pe care le dobândim de-a lungul vieţii.

Ce alte pasiuni mai aveți și cum vă petreceți timpul liber?

În afara pasiunii pentru ştiinţă şi tehnică, ador să ascult muzică şi să vizionez filme, să navighez pe internet, să merg în excursii, şi să socializez cu cunoscuţi aici (italieni). Ca orice român din diaspora, uneori, sâmbăta şi duminica gătesc ceva mâncare romanească şi sunt prezent pe diferite website-uri în căutarea de informaţii cu privire la starea politico-socio-economică a României, în general, iar în particular a oraşului Darabani şi a municipiului Iaşi. 

Înainte de a vă cere să transmiteți un mesaj dărăbănenilor v-aș întreba dacă intenționați ca în viitorul apropiat să vă întoarceți în România?

Momentan nu intenţionez să mă reîntorc în România ca să profesez, deoarece simt că încă am de învăţat multe lucruri pe plan profesional aici unde lucrez momentan, la Universitate. Pentru diferite domenii de activitate, o carieră de succes se poate realiza şi în ţară, dar în domeniul ştiinţei şi tehnicii, lipsurile şi finanţarea cercetării din România, spulberă visul la o cariera de succes, atât pe plan naţional cât şi pe plan internaţional. Gradul de creştere a vizibilităţii internaţionale a unui tânăr cercetător român care colaborează într-o universitate din spaţiul tărilor dezvoltate ale Uniunii Europene este considerabil net superior faţă de oportunităţile actuale pe care le oferă sau sunt la dispoziţie în cadrul universităţilor româneşti.

Cine lucrează în ţară într-o instutuţie de învăţământ superior, ştie situaţia critică în care se află dezvoltarea învăţământului superior din România. Personal, eu nu dau vina pe nici o guvernare, dar până nu se vor implementa politici concrete de reformă şi sprijinire a învăţământului superior şi cel liceal din România, viitorul absolvenţilor de profil tehnic pe piaţa muncii va fi incert o perioadă. Îmi pare rău sa o spun, dar deocamdată un tânar ca mine care aspiră la o formare continuă ca cercetător, nu prea are ce căuta pe meleagurile noastre. În ţară voi veni ori de câte ori o să am ocazia, să-mi văd părinţii, bunica, verişoara Elena Sandu, cât şi toţi prietenii şi apropiaţii mei.

La fina,l vă rog să lăsați un mesaj cititorilor publicației Darabaneni.ro

Dărăbănenilor le spun: „Never stop thinking!” – niciodată să nu se oprească din a gândi, fie că se gândesc la Dumnezeu, la un apropiat, sau la viitorul lor. Hrana creierului uman o reprezintă informaţia, iar fără o motivaţie clară omul ar deveni un robot programabil, fără o logică în acţiunile sale, şi ar executa sarcini după un algoritm prestabilit. Personal, sunt mândru de existenţa comunităţii online a darabănenilor şi ţin să le adresez celor de acasă un Paşte fericit (interviu realizat de Alexandru D. AIOANEI). 

Te-ar mai putea interesa si:  darabaneniIoan TudosaLucia Stoian
11:34 am Sambata, 27 Aprilie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare