Pandemia nu dă semne că ar dori să facă pași îndărăt, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe organizatorii Zilelor Nordului să deschidă primele acțiuni concrete din anul 2021.
Anul trecut, Asociația Nord cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, al Societății de Studii Istorice din România, al Primăriei Darabani și al mai multor parteneri din mediul privat, au inițiat un proiect pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova. Situația pandemică a ținut lucrurile în loc. Însă, anul acesta, inițiatorii au decis să organizeze o serie de ateliere pentru pregătirea șantierului, structurate după următorul program:
10-11 aprilie, Atelier de amenajare și pregătire zonă limitrofă șantier Prima Școală de la Darabani. Acțiunile vor fi supervizate de către Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), arheolog Eduard Setnic (Muzeul Județean Botoșani). Obiectivele asumate pentru cele două zile sunt: pregătirea terenului pentru activitățile următoare, destinate începerii reconstructiei Primei Școli;conștientizarea comunității locale privind importanța proiectului și implicarea în procesul de reconstrucție.
17 -18 aprilie, Atelier de tehnici și metode tradiționale de lucru în procesul de reconstrucție Prima Școală (cu meșteri tradiționali). Acțiunile din acest atelier vor fi supervizate de către: Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), meșter popular Ovidiu Ionică (Hilișeu), Ionel David (Muzeul Nordului). În această etapă, organizatorii doresc să: clarifice și să valideze logistica necesară începerii procesului de reconstrucție al clădirii de la Darabani; să stabilească necesarul logistic, material și financiar pentru procesul de reconstrucție;să stabilească un calendar de lucru (se are în vedere inclusiv respectarea termenelor impuse de lucrul cu materiale și tehnici tradiționale); să estimeze un termen final pentru finalizarea reconstrucției Primei Școli Sătești de Stat de la Darabani.
24 -25 aprilie, Atelier de pregătire a expoziției finale Prima Școală Sătească de Stat de la Darabani. În cadrul acestor acțiuni, care vor presupune discuții despre planul expozițional final, vizite la Muzeul Nordului și la școlile din Teioasa și Bajura, supervizori vor fi istoric/cercetător Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie “A.D. Xenopol, Iași), Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), Ionel David (Director Muzeul Nordului). Obiectivele celui de-al treilea atelier urmăresc: studierea inventarului expozițional existent; identificarea de alte obiecte de inventar; identificarea logisticii (un minim estimat de mobilier și aparatura) necesare pregătirii și funcționării expoziției permanente; implicarea comunității locale și contribuția ei la reconstituirea unui lăcaș de patrimoniu important pentru memoria locului; educarea comunității (inclusiv public nou) privind protecția patrimoniului cultural local.
Cei care doresc să se înscrie la aceste ateliere, o pot face pe site-ul
nordul.ro, acolo unde vor găsi și un regulament de participare.
Ultimele articole
S-au pus deja în vânzare biletele pentru ZN 2024. Organizatorii au făcut bilanțul ediției aniversare

50 de evenimente și concerte la care au participat 8000 de persoane, acesta este bilanțul celei de a zecea ediții a Zilelor Nordului, care a avut loc în 3-6 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Vârful de audiență al festivalului a fost seara de vineri, când 2000 de persoane au participat la concertul Subcarpați din Poiana Teioasa. În aceeași seară au urcat pe scena Baba Dochia, Parov Stelar și ucrainenii de la Haydamaky. Cu casa plină s-au ... continuare »
Super spectacole, mega distracție în Poiana Teioasa la Zilele Nordului FOTO&VIDEO

Cea mai populară trupă prezentă ediția a 10-a a Zilelor Nordului a fost Subcarpați, care este prezentă pentru a 3-a oară la festivalul care promovează orașul Darabani în toată țara și chiar dincolo de granițe. Ritmurile electro și hip-hop în simbioză cu folclorul au electrizat efectiv Poiana Teioasa, înregistrând recordul de audiență în seara zilei de vineri. În pauza dintre Subcarpați și Haydamaky nu prea se mai găsea bere rece în Poiană, și datorită ... continuare »
ÎNCEPE Zilele Nordului! 50 de concerte și evenimente, ateliere și dezbateri, tururi gastronomice VEZI Programul detaliat

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din ... continuare »
Pentru Darabani, „ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste”

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »
Șanse duble pentru Darabani la Olimpiada națională de Istorie

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională.
În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »