Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Organizatorii ZN deschid atelierele pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din MoldovaPandemia nu dă semne că ar dori să facă pași îndărăt, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe organizatorii Zilelor Nordului să deschidă primele acțiuni concrete din anul 2021.

Anul trecut, Asociația Nord cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, al Societății de Studii Istorice din România, al Primăriei Darabani și al mai multor parteneri din mediul privat, au inițiat un proiect pentru reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova. Situația pandemică a ținut lucrurile în loc. Însă, anul acesta, inițiatorii au decis să organizeze o serie de ateliere pentru pregătirea șantierului, structurate după următorul program:

10-11 aprilie, Atelier de amenajare și pregătire zonă limitrofă șantier Prima Școală de la Darabani. Acțiunile vor fi supervizate de către Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), arheolog Eduard Setnic (Muzeul Județean Botoșani). Obiectivele asumate pentru cele două zile sunt: pregătirea terenului pentru activitățile următoare, destinate începerii reconstructiei Primei Școli;conștientizarea comunității locale privind importanța proiectului și implicarea în procesul de reconstrucție.

17 -18 aprilie, Atelier de tehnici și metode tradiționale de lucru în procesul de reconstrucție Prima Școală (cu meșteri tradiționali). Acțiunile din acest atelier vor fi supervizate de către: Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), meșter popular Ovidiu Ionică (Hilișeu), Ionel David (Muzeul Nordului). În această etapă, organizatorii doresc să: clarifice și să valideze logistica necesară începerii procesului de reconstrucție al clădirii de la Darabani; să stabilească necesarul logistic, material și financiar pentru procesul de reconstrucție;să stabilească un calendar de lucru (se are în vedere inclusiv respectarea termenelor impuse de lucrul cu materiale și tehnici tradiționale); să estimeze un termen final pentru finalizarea reconstrucției Primei Școli Sătești de Stat de la Darabani.24 -25 aprilie, Atelier de pregătire a expoziției finale Prima Școală Sătească de Stat de la Darabani. În cadrul acestor acțiuni, care vor presupune discuții despre planul expozițional final, vizite la Muzeul Nordului și la școlile din Teioasa și Bajura, supervizori vor fi istoric/cercetător Dorin Dobrincu (Institutul de Istorie “A.D. Xenopol, Iași), Arhitect Mihai Tulbure (OAR Nord-Est), Ionel David (Director Muzeul Nordului). Obiectivele celui de-al treilea atelier urmăresc: studierea inventarului expozițional existent; identificarea de alte obiecte de inventar; identificarea logisticii (un minim estimat de mobilier și aparatura) necesare pregătirii și funcționării expoziției permanente; implicarea comunității locale și contribuția ei la reconstituirea unui lăcaș de patrimoniu important pentru memoria locului; educarea comunității (inclusiv public nou) privind protecția patrimoniului cultural local.

Cei care doresc să se înscrie la aceste ateliere, o pot face pe site-ul nordul.ro, acolo unde vor găsi și un regulament de participare.


Te-ar mai putea interesa si:  Zilele Norduluiprima scoala de stat din Moldova
9:15 pm Miercuri, 07 Aprilie, 2021

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare