Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

DOCUMENT inedit despre satul Mlenăuți de acum 100 de aniAnul acesta, când aniversăm o sută de ani de la Marea Unire, se cuvine să-i cinstim pe bunicii și străbunicii noștri care au luptat și s-au jertfit pentru libertatea și demnitatea noastră. Un părinte drag spunea odată că „cei dragi ai noştri nu mor în ceasul când coboară în mormânt, ci numai atunci când coboară în uitare... şi uitarea singură face despărţirea veşnică între vii şi morţi“.

Aducem la lumină, din dosare acoperite de praf și uitare un document vechi de 100 de ani...un proces verbal care ne redă un eveniment comemorativ ce a avut loc la 29 aprilie 1918 în Mlenăuți, județul Dorohoi:

”În anul mântuirii 1916, luna august, în 15 zile în timpul domniei gloriosului nostru Rege Ferdinand de Hohenzolern Sigmaringen, declaratu-s-au şi purtatu-s-au război pentru întregirea neamului. În această grea şi glorioasă luptă purtată în apropiere şi la hotarele ţării şi mai ales în localităţile Dragoslavile, Jiu, Dobrogea, lângă râul Olt, Argeş, Nejlov, împrejurul Bucureştilor capitala ţării, apoi la Caşin, Oituz, Mărăşeşti, Mărăşti şi altele, căzut-au mulţi viteji, fiii sătenilor din satul nostru Mlenăuțidin deal și din vale din judeţul Dorohoi.

Pentru veşnică amintire a vitejiei şi eroismului cu care au apărat țara cu jertfa vieţii lor, după iniţiativa luată de domnul G. G. Burghele, proprietarul moşiei Mlenăuțidin deal și din vale oficiatu-s-a un parastas, astăzi joi, 31 mai 1918 în biserica din satul Mlenăuți, cu hramul Sf. Gheorghe, de către preotul paroh Gh. Dimitriu în faţa domnului primar al comunei Suharău, asistat de membrii Consiliului Comunal cu notarul şi secretarul comunei, corpul învăţătoresc şi a unui număr însemnat de săteni şi sătence din satele Mlenăuți din deal și din vale, Suharău, Comănești, Lișna, Plevna, Smârdan.

Preotul în rugăciunile sale a pomenit nominal pe fiecare ostaş căzut în lupta pentru apărarea ţării şi a neamului.După care preotul Gh. Dimitriu a ţinut cuvântare ocazională bine simțită care a înduioșat poporul până la lacrimi.
Iar domnul G. G. Burghele proslăvind virtuţile soldatului roman care a pus în uimire lumea întreagă a îndemnat pe săteni a lucra din răsputeri pentru tămăduirea rănilor produse de acest crunt război, spunându-le să lupte necontenit din tată în fiu pentru patrie, care este cel mai scump odor pe care ni l-a lăsat Dumnezeu pe pământ, ca să fim pururea uniţi astfel ca să nu se facă nici o spărtură pe unde ar putea pătrunde duşmanul ca să ne cotropească, ca să ne slujească de pildă ce au păţit alte popoare mari care din pricina neînţelegerilor dintre fiii lor au dat prilej duşmanilor lor de ai cuprinde şi ai nimici.Pentru că această amintire să fie veşnică, noi, primarul comunei Suharău cu Consiliul Comunal, parohul bisericii Sf. Gheorghe, după propunerea domnului G. G. Burghele proprietarul moşiei Mlenăuțidin deal și din vale și săteni din Mlenăuți dispunem:
În fiecare an, înziua Înălțării Domnului care cade la 40 de zile după Paşte, se va oficia un parastas în biserica parohială din satul Mlenăuți pentru amintirea eroilor căzuţi în războiul din 1916-1917 pentru întregirea neamului. Cu ocazia acestui parastas se va pomeni şi pe toţi eroii din satul Mlenăuți din deal și din vale care au luptat în Bulgaria atât în 1877 cât şi în 1913. La rugăciune vor fi pomeniţi nominal fiecare erou. Pomelnicul tuturor eroilor din comună întocmit conform actelor de deces se va păstra la bisericaparohială centrală.

Preotul paroh şi cu Primarul Comunei sunt datori a aduce la îndeplinire aceste dispoziţiuni. Se va face cunoscut despre aceasta Sfintei Mitropolii a Moldovei şi Sucevei din Iaşi. Făcut în trei exemplare din care unul se va păstra în arhiva parohială a bisericii din Mlenăuți, al doilea în arhiva Comunei Suharău şi al treilea se va înainta Mitropoliei din Iaşi.

Astăzi 31 mai 1918,
Semnează Primar Vasile Vulpariu, Notar V. Partenie, Preot Gh. Dimitriu, G.G. Burghele şi alţii”.

Acest document scoate în evidență și câteva din caracteristicile poporului nostru: cinstirea înaintașilor, dragostea de neam și patrie, unitatea ce exista în satul românesc care era asemenea unei hore ce avea în centrul ei biserica străbună.
Un eveniment asemenea celui de la Mlenăuți, avusese loc și în satele Ibănești (29 aprilie) și Suharău (20 mai) toate aceste comune fiind parte din moșia familiei Burghele Gheorghe. (Marius ONOFREI)


Te-ar mai putea interesa si:  Mlenauti
10:03 am Vineri, 21 Septembrie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare