Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

C.R.E.D. Avem în Darabani o grădiniţă la standarde europene?


În week-endul trecut s-a derulat ultimul episod din serialul pentru copii, „Toamna în grădiniţa mea”, proiect didactic care a avut loc la Grădiniţa nr. 2 din localitate. Scenariul programului a fost realizat de către colectivul de educatoare(Viorica Culică, Violeta Zelinsche, Florica Strahotin şi Doiniţa Cute) şi a cadrelor de îngrijire(Camelia Pânzariu şi Dorin Dobrincu) de la această instituţie. Producătorul spectacolului a fost directorul unităţii, educatoarea Zîna Andronic. Binenţeles că actorii principali au fost micuţii care îşi desfăşoară activitatea la această grădiniţă. Acţiunea a avut un real succes şi datorită colaborării şi implicării active a părinţilor micilor actori, unii contribuind prin acte de sponsorizare. Darabaneni.ro s-a strecurat discret printre rândurile participanţilor la acest proiect, pentru a nu le perturba spectacolul copilăriei. Ne-am dat seama că aici este locul copilăriei perfecte. Când păşeşti pragul acestei instituţii, pătrunzi într-o altă lume, lipsită de orgolii nemăsurate, ură şi ranchiună. Intri într-un univers al poveştilor cu zîne şi feţi-frumoşi, în care singurele urne sunt cele cu jucării, iar unicul joc electoral al acestor copii ar putea fi în momentul în care îşi dau votul pentru Hannah Montana sau Bakugan. Aceşti copii zâmbesc, iar de cele mai multe ori râd. Şi zâmbetul lor este sincer. Doar părinţii lor ştiu cel mai bine ce este în sufletul lor…şi ce sacrificii au făcut ca micul lor Brad Pitt sau micuţa Angelina Jolie să se prezinte exemplar la această serbare. Astfel, sâmbăta trecută s-a desfăşurat cercul pedagogic al educatoarelor cu tema „Deficienţele socio-emoţionale întâlnite la preşcolari în activităţile interactive”. Au participat 27 de educatoare din zona oraşului Darabani. Educatoarea Culică Viorica le-a exemplificat colegelor „Surprizele toamnei”. S-a prezentat un scurt program artistic pe această temă şi s-a făcut un tur al grădiniţei, unde s-a admirat expoziţia cu lucrările micilor artişti. A doua zi a fost rândul părinţilor să admire abilităţile artistice al odraslelor lor şi să asiste la sceneta „Toamna”. Jur împrejur te izbeşte o curăţenie farmaceutică, iar muzica şi voia bună predomină aici. Nu a fost dintotdeauna aşa. Până în 1990 grădiniţa a funcţionat în spaţii insalubre şi total neprielnice educaţiei copiilor. S-au plătit chirii exorbitante la un moment dat, unei companii farmaceutice sucevene. Ulterior, edilii locali s-au îndurat şi printr-un schimb de clădiri, amplasamentul trece în proprietatea primăriei din localitate. În anul 2007 grădiniţa obţine finanţare de la Ministerul Învăţământului pentru un proiect de reabilitare şi extindere, care este finalizat parţial în 2008.
Ei C.R.E.D! Dumneavoastră credeţi, domnilor guvernanţi? Cu ce P.R.E.T?
 Ceea ce vedem astăzi că arată foarte bine, i-ar mai trebui 10% pentru ca grădiniţa să se alinieze cu adevărat standardelor europene. În prezent se aşteaptă restul finanţării de la proiectul început, pentru a se achita datoriile existente şi a se finaliza lucrările. Deasemeni, marele of al tuturor dărăbănenilor, care au copii mici, este programul prelungit. S-au făcut cereri şi demersuri interminabile către Inspectoratul Şcolar Judeţean pentru ca grădiniţa să-şi poată prelungi programul, dar de fiecare dată răspunsul a fost acelaşi: „Datorită hotărârii guvernamentale, posturile sunt momentan blocate”. Pe lângă cei 125 de copii care sunt înscrişi în prezent la această unitate de învăţământ, un alt număr însemnat de copii este pe lista de aşteptare. Cele 70 de pătuţuri(foto dreapta) aliniate cuminţi şi de o curăţenie impecabilă îşi aşteaptă stăpânii. Asta ar însemna ca actualul program 8-12 să devină 7-17 sau 8-18, în funcţie de solicitările părinţilor. Aceştia ar trebui să mai participe cu un aport material de maxim 130lei/lună, sumă de bani care ar reprezinta contravaloarea mesei. Pătuţurile sunt pregătite, deasemeni cabinetul medical,  bucătăria are toate dotările necesare, iar sala de sport aşteaptă fluierul educatorilor. Lipsesc doar şapte posturi, blocate în prezent de guvernanţi. Pentru că e criză. Criză este şi în sufletul părinţilor. Criză va fi şi la vot, la alegerile viitoare. Anul trecut a luat fiinţă la această grădiniţă un Centru de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare(C.R.E.D.) în cadrul Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii(P.R.E.T). „Acesta are ca misiune furnizarea de servicii integrate de educaţie, îngrijire şi protecţie a copiilor. Acest lucru se realizează prin intermediul cadrelor didactice specializate şi a altor categorii de adulţi care au responsabilităţi în asigurarea protecţiei, educaţiei şi îngrijirii copiilor. Se asigură servicii de formare, informare, consiliere, diseminare pentru părinţi şi familii”, ne-a declarat educatoarea Zîna Andronic, directorul Grădiniţei nr.2. Deasemeni acestă grădiniţă este implicată într-un proiect educativ internaţional “Prieteni la distanţă”, prin colaborarea cu alte unităţi preşcolare din judeţ şi din ţară, cu şcoli populare de artă din judeţ şi din Republica Moldova. Toate acestea asigură premisele unei baze solide ale învăţământului preşcolar şi ne determină pe fiecare dintre noi să ne punem o dorinţă: „Eu când voi creşte mare, vreau să fiu copil!”(Lucian Bălăucă, text şi foto)    
PS: Vizionaţi şi Clipul Săptămânii legat de acest eveniment, video realizat de Lucian Matei7:26 pm Luni, 29 Noiembrie, 2010

1 Comentarii la “C.R.E.D. Avem în Darabani o grădiniţă la standarde europene?”

  1. Alexandru spune:

    Felicitari pentru aceasta gradinita insa ca orice lucru facut in Romania, deja a inceput sa se deterioreze tencuiala in exterior. Dar asta e de ce am fi altfel.

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare