Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Astenia de primavara, un  „martisor” nefericitSosirea primăverii ar trebui să semnifice pentru majoritatea persoanelor, pe lângă revenirea la temperaturile blânde, zilele mângâiate de razele soarelui şi reînvierea naturii, un adjuvant pentru bună dispoziţie. Unul din motive ar fi cunoscutul efect antidepresiv al soarelui. Însă, unele persoane sunt încercate în această perioadă, în mod paradoxal, de o stare de disconfort fizic şi psihic, de oboseală şi slăbiciune  inexplicabilă generalizată. Aşa se manifestă popularul sindrom de astenie de primăvară.

De ce apare astenia de primăvară?  Nu se cunoaşte o cauză exactă pentru instalarea acestui sindrom, dar există mai multe supoziţii. Una dintre ele este consumul scăzut de fructe şi legume pe perioada iernii, care determină deficit de vitamine şi minerale. Se mai incriminează modificările bruşte de lumină şi temperatură, organismul având nevoie de timp pentru a se adapta la acestea. De asemenea, există trecerea de la sedentarismul din timpul iernii la un stil de viaţă mai activ. Interesant este faptul că ar fi implicate şi alergiile sezoniere, deoarece acestea ar determina scăderea nivelului de seronină, denumit şi „hormonul fericirii”.

Cine este afectat de acest sindrom? Răspunsul nu este surprinzător: procentul femeilor afectate este dublu faţă de cel al bărbaţilor; este, de altfel, populară susceptibilitatea naturală a acestora de a intra mai uşor în depresie. De obicei, sunt afectaţi adulţii  şi persoanele în vârstă. Tinerii sunt în general mai feriţi de aceste instabilităţi emoţionale sezoniere.

Cum recunoaştem astenia de primăvară? Manifestările sunt variate: scăderea energiei, instabilitate emoţională, slăbiciune generalizată, cefalee, scăderea capacităţii de efort fizic şi de concentrare, insomnii sau stare de somnolenţă, depresie, irascibilitate, pierderea apetitului. Cu alte cuvinte, aceste persoane sunt demoralizate, fără energie şi chef de viaţă, au senzaţia de lipsă de satisfacţie în activităţile zilnice. Poate deveni îngrijorător, întrucât la unele persoane aceste simptome se repetă în fiecare primăvară şi cu atât mai mult cu cât, dacă acestea degenerează într-o depresie, aceasta poate duce în cele mai grave cazuri la suicid.Ce tratamente se pot aplica în acest caz? Acestea ţin în general mai mult de regimul de viaţă şi se încearcă suplinirea lipsurilor din perioada iernii. Astfel, se recomandă consumul  „cât cuprinde” de fructe si legume; se pot încerca şi suplimentele de vitamine (Pikovit, Centrum, Eurovita), dar, evident, sursele naturale sunt cele mai indicate. De asemenea, alimentaţia ar trebui să cuprindă produse bogate în acizi graşi omega 3 (peşte) şi triptofan (banane, carne de curcan, lapte). Sedentarismul trebuie combătut prin activitate fizică zilnică uşoară-moderată, de preferat prin realizarea unui program strict. Este cunoscut faptul că prin efortul fizic se eliberează endorfine, care determină o stare de bună dispoziţie. Atenţie! Activitatea fizică crescută nu este recomandată deoarece organismul este nevoit să se adapteze în plus la modificările survenite odată cu venirea primăverii. Este indicată o odihnă satisfăcătoare pentru refacerea energiei, dar este de evitat somnul în exces, pentru că poate determina senzaţia de fatigabilitate continuă.

Atenţie! Dacă se observă persistenţa insomniei, a stărilor de melancolie, a tulburărilor de alimentaţie, lipsei de energie şi de atracţie faţă de activităţile zilnice sau pierderii capacităţii de concentrare este posibilă evoluţia într-o eventuală depresie şi  este necesar un consult de specialitate.

Interesant cum sosirea unui anotimp atât de aşteptat poate duce uneori la manifestări psihice atât  de profunde. Necunoscute sunt căile creierului nostru şi neaşteptate reacţiile la stimulii din mediul înconjurător. Dar, sper că pentru majoritatea, acest anotimp e un prilej de bucurie. Aşadar, vă doresc o primăvară frumoasă, senină şi plină de zâmbete! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  astenia de primavaravitamine
5:14 pm Marti, 12 Martie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare