Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
IN MEMORIAM 11 MARTIE 2004, MADRID „Nu trece nici un 11 martie fara sa nu-mi amintesc cat de norocoasa am fost”

În dimineața zilei de 11 martie 2004, viața își desfășura cursul ei normal, la Madrid. Nimeni nu bănuia ce avea să se întâmple. Terorismul avea să lovească, de această dată, în inima Europei. La orele 7:39, 10 bombe aveau să explodeze aproape simultan în patru trenuri de navetiști ce îi duceau pe oameni la serviciu. Bilanțul, cutremurător, 192 de morți și peste 1 000 de răniți. În trenuri, pe lângă muncitori se aflau elevi și studenți. Din cei aproximativ 40 de străini care au decedat în atentate, 15 au fost români. De asemenea aproximativ 80 de concetățeni au fost răniți. Românii au fost străinii care au dat cel mai mare număr de victime. Plecați de acasă pentru un trai mai bun, aceștia au căzut victime în războiul altora.
Spaniolii au intrat în stare de șoc. Ministrul de Interne a declarat că forțele de securitate au mai găsit și alte bombe în trenuri care urmau a fi detonate la venirea ambulanțelor. Inițial s-a crezut că masacrul a fost organizat de gruparea extremistă ETA, dar revendicarea atentatului avea să vină dinspre Al Qaeda. Partidele politice și-au suspendat campania electorală, iar Guvernul a decretat 3 zile de doliu național. Regele Juan Carlos a ținut un discurs televizat în care a condamnat terorismul. La doar trei zile de la atentat, în Spania au avut loc alegeri. Câștigătorul a fost Jose Luis Rodriquez Zapatero, cunoscut opozant al războiului din Irak. În doar câteva zile, prim-ministrul a retras trupele spaniole din teatrele de operațiuni NATO.
Astăzi, la 9 ani de la aceste evenimente, trebuie să arătăm că nu am uitat de românii care au căzut victime în sângeroasele atentate. Printre aceştia s-au aflat şi câteva persoane din zona oraşului Darabani, printre care şi Lidia Ionel Palamaru, din Conceşti. Tânăra mergea la muncă în acea dimineaţă. Se afla în trenul El Pozo care a plecat de la Torrejon de Ardoz spre Madrid. A fost grav rănită şi a stat internată 21 de zile în Spitalul Gomez Ulla. „Au trecut 9 ani de atunci, însă nu trece nici un 11 martie fără să nu-mi amintesc cât de norocoasă am fost, să scap cu viaţă, ca să pot povesti acum despre acele momente cutremurătoare”, ne-a mărturisit conceşteanca, care a primit ulterior cetăţenia spaniolă. Acum în vârstă de 32 de ani, Lidia Ionel Palamaru consideră că data de 11 martie este a doua sa zi de naştere.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

50 de evenimente și concerte la care au participat 8000 de persoane, acesta este bilanțul celei de a zecea ediții a Zilelor Nordului, care a avut loc în 3-6 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Vârful de audiență al festivalului a fost seara de vineri, când 2000 de persoane au participat la concertul Subcarpați din Poiana Teioasa. În aceeași seară au urcat pe scena Baba Dochia, Parov Stelar și ucrainenii de la Haydamaky. Cu casa plină s-au ... continuare »

Cea mai populară trupă prezentă ediția a 10-a a Zilelor Nordului a fost Subcarpați, care este prezentă pentru a 3-a oară la festivalul care promovează orașul Darabani în toată țara și chiar dincolo de granițe. Ritmurile electro și hip-hop în simbioză cu folclorul au electrizat efectiv Poiana Teioasa, înregistrând recordul de audiență în seara zilei de vineri. În pauza dintre Subcarpați și Haydamaky nu prea se mai găsea bere rece în Poiană, și datorită ... continuare »

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din ... continuare »

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”