Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dărăbănenii Victor Teişanu şi Gheorghe Cliveti gratulaţi cu titlul de cetăţean de onoare GALERIE FOTO & VIDEO


Sâmbătă, 23 aprilie, dărăbănenii au participat în număr mare la un eveniment important pentru comunitatea locală. Scriitorul Victor Teişanu şi istoricul Gheorghe Cliveti au primit titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului Darabani. La ceremonie au participat profesori universitari, scriitori dar şi politicieni din Botoşani. În deschidere, a fost sfinţită Casa de Cultură „Theodor Balş”, proaspăt renovată.

Dărăbănenii s-au adunat, sâmbătă 23 aprilie, în sala vechiului Cinematograf, transformat în Casă de Cultură, pentru a lua parte la un moment de sărbătoare pentru comunitate. Două personalităţi locale, istoricul Gheorghe Cliveti şi poetul Victor Teişanu au primit titlul de cetăţeni de onoare ai oraşului Darabani. Momentul a fost marcat şi de inugurarea Casei de Cultură şi sfinţirea acesteia de către preoţii Constantin Pînzariu şi Dumitru Avîrvării. Evenimentul a adunat foarte multă lume, de la oameni simpli la profesori universitari, scriitori şi politicieni. Au ţinut să fie alături de Victor Teişanu şi Gheorghe Cliveti, scriitoarea Lucia Olaru Nenati, profesorul universitar Mihai Cojocaru şi conferenţiarul universitar Cristian Ploscaru de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

De asemenea, au mai fost invitaţi să ia cuvântul Mihaela Huncă, inspector şcolar general, Dumitru Haha care a dat citire unui mesaj din partea academicianului Leon Dănăilă, Ionel David prezentat drept directorul Casa de Cultură, profesorul Octav Teioşanu sau senatorul Doina Federovici. Au mai luat parte la acest eveniment şi alţi politicieni precum fostul prefect Costică Macaleţi, Gheorghe Vâzdoagă, vicepreşedintele PSD Botoşani sau primarii social-democraţi Relu Târzioru şi Lucian Trufin.Lucia Olaru Nenati şi istoricul Mihai Cojocaru au prezentat fiecare câte un laudatio pentru Victor Teişanu şi respectiv Gheorghe Civeti. „Uneori, comunităţile caută acele persoane ridicate din mijlocul lor pe care să le gratuleze cu titlul de onoare, de cetăţean de prim rang. Care sunt oamenii care dau naştere statuilor, care dau nume străzilor sau intituţiilor? Sunt poeţii, cei meniţi de divinitate să ducă harul mai departe, harul şi talantul care li s-a dat. Victor Teişanu este un astfel de om. Este un om care s-a născut cu har”, a subliniat Olaru Nenati în discursul său. Pe de altă parte, istoricul Mihai Cojocaru, evocând persoana colegului său de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi-a încheiat discursul cu remarca: „Încă nu conştietizăm cât de mare este ca istoric Gheorghe Cliveti”.

Mihaela Huncă, deşi s-a arătat onorată de prezenţa alături de asemenea personalităţi, şi-a îndreptat laudele mai mult către primarul Corneliu Aroşoaie, care, la rândul său, nu a uitat să mulţumească şefilor de partid Liviu Dragnea şi Victor Ponta care i-au girat ultimile investiţii la Darabani.În cuvântul său de mulţumire, Victor Teişanu a reliefat rolul formator şi pedagogic al poeziei: „Poezia este la fel de veche ca ştiinţele, ca matematica sau ca astronomia, chiar mai veche dacă avem în vedere Epopea lui Ghilghameş sau textele egiptene ale piramidelor. Încă de la început, poezia, spre deosebire de ştiinţe, s-a adresat în special spiritului omenesc. Temele principale ale poeziei, s-au stabilit atunci, cu 3000 de ani înaintea erei noastre: revolta împotriva morţii, prietenia, singurătatea, despărţirea. Toate acestea datează de atunci şi nu au fost epuizate de poezie nici până astăzi. Spunea cinvea într-o definiţie că de fapt, poezia reprezintă efortul omenesc de a suprinde sensul lumii. Poezia are rolul acesta, de a răspunde prin mijloacele ei specifice, prin sugestie, la întrebările grave ale fiinţei umane. Ori, eu cred că toţi cei care scriu, încearcă să răspundă acestor întrebări grave, mai mult sau mai puţin, mai bine sau mai mult bine”.

„Ceva mai mângâietor decât să te recunoască ai tăi nu este”La rândul său, profesorul Cliveti, a încercat, vizibil emoţionat, o definire a identităţii de dărăbănean, pornind de la exemplul propriu: „Sunt copleşit şi nu este nimic gratuit în ce vă spun. Nu există mai frumoase şi onorabile lucruri pentru sufletul omenesc decât iubirea şi recunoaşterea, ambele nu se pot cere. Mă compleşeşte acest eveniment, chiar dacă am mai fost onorat pentru munca mea, pentru harul pe care l-am avut, atât cât l-am avut. Înainte de a deveni cetăţean de onoare al Darabaniului sunt cetăţean de onoare a unui stat din America, Nebraska, şi a unui oraş de acolo, dar nu se compară. Ceva mai mângâietor decât să te recunoască ai tăi nu este. Este o mare bucurie şi vă mulţumesc din suflet. Un om când pleacă în lume două lucruri este întrebat prima dată, data şi locul naşterii. Sunt dărăbănean prin pobârşie şi prin naştere, sunt dărăbănean 100% şi prin căsătorie. Am trecut prin istoria acest târg din copilărie şi până la maturitate. Când m-am născut, Darabaniul era altceva. Astăzi arată cu totul altfel. Am purtat cu mine amprenta locului şi a familiilor din care mă trag şi port cu mine şi acest spirit al locului”.

Nu au fost prezenţi la Darabani, aşa cum s-a anunţat iniţial, profesorul Gheorghe Moroşanu şi academicianul Leon Dănăilă, şi ei cetăţeni de onoare ai urbei. La finalul evenimentului, cei prezenţi au fost serviţi cu sarmale şi vin din partea organizatorilor. (Alexandru D. AIOANEI, foto şi video: A.D.A, Cristian RĂCNEA-Cristian Studio)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
 


Te-ar mai putea interesa si:  Victor TeişanuCasa de Cultura „Theodor Bals”Gheorghe ClivetiDoina FederoviciUniversitatea “Alexandru Ioan Cuza”Lucia Olaru NenatiCetatean de Onoare al orasului DarabaniMihai CojocaruCristian Ploscaru
9:01 pm Sambata, 23 Aprilie, 2016

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare