Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Oamenii cu două vieți ”O mare mulțumire din partea poporului ucrainean” GALERIE FOTO

Dacă vii la centrele pentru refugiați din nordul județului Botoșani îți schimbi concepția despre viață. Copiii de aici râd și se joacă, părinții lor îți zâmbesc, apoi privesc în pământ, probabil să-și ascundă lacrimile, și nu mai contenesc cu mulțumirile pentru românii care le-au sărit în ajutor. Popasul de la marginea României este puntea dintre cele două vieți ale ucrainenilor: cea dinaintea războiului și viața de după război.

Am stat aproximativ o oră în centrul de refugiați de la Darabani, și parcă ni s-a dat contorul peste cap. Dar Mișu Plugaru, parcă e de o viață aici, la bine și la greu. I-am întânit pe viceprimarul Dănilă, doctorul Mețler, Ștefan Honceru, și frații Teioșanu, care au revenit acum acasă, pentru a ajuta. Dumitru Dănilă ține să precizeze că acest centru de refugiați a beneficiat de susținerea colegilor săi din Primărie, și le atrage atenția celor din instituțiile centrale să conștientizeze trista realitate din Nord. Când vezi zâmbetul senin al copilului ucrainean care îți îmbrățișează fiul (n.r.-binențeles că am ratat poza), filmul s-a terminat. Începe viața aici. Una nouă…În sala de sport de la Darabani zornăie trotinetele, iar la Păltiniș, un copil de 4-5 anișori șutează ”strașnic” într-un balon alb. Micuța Vania țopăie în jurul nostru, și ne atrage atenția că am ”uitat-o” pe sora ei, care dormea.Când o vezi pe fetița cu codițe cum râde, crezi că a venit aici la un spectacol de-al lui Mirel Dascălu. Ce te frapează la acești oameni este faptul că îți vorbesc despre drama lor cu zâmbetul pe buze. Iana este o tânără graviduță din Irpin, suburbia Kievului care a fost crâncen bombardată. Locuința i-a fost distrusă. Speră că va fi bine și va putea reveni curând acasă la soțul și sora ei. Acum cred că a ajuns deja în Germania, împreună cu mama și câinii lor, și este în siguranță.

Popasul la schitul Sfântului Ioan Hozevitul ne-a ajutat să ne revenim. La Horodiștea, refugiații ucraineni au parte de condiții de cinci stele, pe care ni le prezintă primarul Costel Romanescu, inclusiv sauna. De asemenea, funcționarii din Primăria Păltiniș au devenit ”multifuncționali”, în această perioadă de criză, ne spune edilul șef al urbei. Chiar și doi porcușori de Guinea și-au găsit liniștea aici.

Ne-am întâlnit la centrul de refugiați din Horodiștea cu familia lui Constantin, din Harkov, cu trei copii. ”Acolo m-am născut, am învățat acolo am trăit toată viața”, ne-a mărturisit bărbatul. Au stat în orașul ucrainean până nu au mai putut rezista din cauza bombardamentelor, împușcăturilor ”și e foarte strașnic” ne traduce Lena, o ucraineancă foarte cumsecade din Boian. În momentul de față planează între cele două vieți, ne mărturisește tânărul ucrainean.
”Există viața până la război și viața de după război. Suntem foarte, foarte mulțumiți și împăcați cum am fost primiți în România, de căldura, de susținerea de care am avut parte. Nu ne-am așteptat că pot exista oameni cu așa suflet mare. O mare mulțumire către poporul român, din partea celui ucrainean” ne-a spus Constantin, care este de părere că nu se va sfârși foarte curând calvarul ucrainenilor. Drama acestor oameni reprezintă o lecție de viață pentru noi. La inițiativa Darabaneni.ro, câteva persoane cu suflet mare, puțini dar buni, au donat medicamente și produse de igienă pentru centrele de refugiați din Darabani și Păltiniș. Copiii au primit dulciuri și jucării de pluș oferite de un mic dărăbănean. Nu e mult, dar dacă am reușit să aducem un zâmbet în sufletele acestor oameni atât de greu încercați, e o realizare.(L.B.)  

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imaginiTe-ar mai putea interesa si:  refugiati Ucraina
11:02 pm Joi, 10 Martie, 2022

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare