Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Toată suflarea creştină este aşteptată la sfinţirea Mănăstirii Eşanca „Este un eveniment istoric”

Duminică, 19 iulie a.c., va fi o zi sfântă pentru credincioşii din zona oraşului Darabani, deoarece va avea loc sfinţirea Mănăstirii „Sfânta Treime” din Eşanca. Slujba de sfinţire va fi oficiată de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, însoţit de următorii Preasfinţiţi: Macarie, episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, PS Varlaam Ploieşteanul, vicar patriarhal şi Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cei prezenţi vor sărbători apoi în cadrul unui spectacol folcloric care va avea loc în curtea şcolii din Eşanca, începând cu orele 14:30.
„Este un eveniment istoric pentru zona Darabanilor, pentru că, până acum, aici nu a fost nici o mănăstire, iar acum se sfinţeşte primul lăcaş monahal care trebuie să fie un generator de credinţă, un cuib al dragostei, al armoniei pentru credincioşii din zonă” a declarat pentru Darabaneni.ro, pr. protosinghel Serafim Grigoraş, ctitorul mănăstirii înfiinţată la inceputul anului 2010. Lucrările aşezării monahale au fost efectuate sub directa supraveghere a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Stilul arhitectonic al mănăstirii este cel tradiţional, lăcaşul sfânt fiind pictat de către Constantin Diaconescu, ucenicul renumitului artist Călin Drăgoi. Catapeteasma bisericii a fost realizată de sculptorul Irinel Cotfas din Grumăzeşti-Neamţ. Stareţa este monahia Petronia Ilaş, iar în prezent obştea mănăstirii este formată din 12 persoane.

În dimineaţa zilei de 19 iulie, la orele 8:15, va sosi la Eşanca soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi, care îi va număra, printre alţii, pe PS Teofan, PS Varlaam Ploieşteanul, PS Macarie sau PS Calinic Botoşăneanul, care vor participa la slujba de sfinţire a bisericii şi Sfânta Liturghie. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei va adresa credincioşilor un cuvânt de mulţumire apoi toţi pelerinii prezenţi la eveniment vor participa la o agapă frăţească.
La orele 14:30, locuitorii din zona oraşului Darabani vor asista la un spectacol folcloric care îi are pe afiş pe interpreţii de muzică populară Ştefania Rareş, Mioara Velicu, Elisabeta Turca, Elena Pădure, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu, Cristina Turcu Preda, Maria Şalaru, Ştefan Deaconiţa, Brînduşa Covalciuc Ciobanu, Sorin Filip, Alexandra Dan şi Loredana Ioniţă Florea. „Ar fi venit mai mulţi artişti, dar unii au anumite obligaţii sâmbăta şi duminica şi nu vor putea fi prezenţi la Eşanca”, ne-a mărturisit pr. Serafim Grigoraş, protosinghel la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
VEZI şi: SFÂNTA TREIME Eşanca, Mănăstirea cu trei Hramuri GALERIE FOTO
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »

Asociația Nord și-a propus în 2019 derularea unui proiect care prevedea reconstrucția primei școli sătești din Moldova, înființată de hatmanul Theodor C. Balș la 1841. Clădirea, astăzi dispărută, a fost un monument de o valoare extraordinară pentru Darabani și în general pentru nordul județului Botoșani. S-au alăturat acestui demers mai multe organizații, instituții și personalități locale, printre care amintim Ordinului Arhitecților din România, ... continuare »

La vederea poliţiştilor de frontieră, conducătorul autoturismului a demarat în trombă, rămânând împotmolit după 200 metri de deplasare, iar persoanele în cauză, profitând de condiţiile meteo şi de întuneric, au abandonat atât autoturismul, cât şi coletele și s-au îndreptat către satul Bajura. Drept urmare, pentru reţinerea persoanelor s-a folosit armamentul din dotare, fiind trase patru focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor ... continuare »

Nicușor Imbir este un om simplu, care locuiește cu familia sa în Bajura, Darabani. De meserie este șofer. Pentru a avea un trai decent, în paralel se ocupă și cu zootehnia. Muncește mult, dar în același timp își găsește timp și pentru aproapele aflat în nevoie. Are o energie extraordinară și o mare calitate: nu poate trece indiferent pe lângă o persoană aflată în necaz. De Crăciun, l-am rugat să ne povestească o serie din acțiunile filantropice pe care ... continuare »

La nivelul Primăriei orașului Darabani s-a constituit un grup de lucru a cărui activitate este elaborarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a localității în perioada 2021-2027. În vederea realizării strategiei, Consiliul Local și Primăria Orașului Darabani trebuie să dezvolte un dialog susținut cu comunitatea. Dezvoltarea viitoare a orașului depinde în mod hotărâtor de adoptarea unei atitudini pro-active, inovative de către administrația publică locală, se ... continuare »
SĂRBĂTORI FERICITE! (Click pe imagine pentru a viziona fotografiile integrale realizate de MD Studio Art)