Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SFÂNTA TREIME Eşanca, Mănăstirea cu trei Hramuri GALERIE FOTO

Zona oraşului Darabani s-a îmbogăţit de un an şi jumătate cu un nou aşezământ monahal. Este vorba de mănăstirea Sfânta Treime din Eşanca, situată la mai puţin de trei km de oraş. Iniţiativa construcţiei acestei mănăstiri i-a aparţinut preotului protopop Constantin Pînzariu care a emis în 9 octombrie 2009 un raport al Protopopiatului Darabani. Răspunsul  afirmativ al Sinodului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a venit după aproximativ o săptămână şi consfinţea înfiinţarea Mănăstirii de Măicuţe la Eşanca. Lucrările la Mănăstire au început încă din anul 2006 şi au fost direct supravegheate de către P.S. Calinic Botoşăneanul.

Acest sfânt aşezământ este bine venit în contextul în care dărăbănenii parcurgeau distanţe destul de mari până la Gorovei sau Zosim pentru a ajunge la o Mănăstire”, ne-a spus pr. protopop Constantin Pînzariu. „Doresc să mulţumesc Bunului Dumnezeu şi Sfinţilor ocrotitori că, deşi vremurile sunt grele, au rânduit credincioşi să ne ajute să putem duce lucrarea noastră mai departe”, a declarat pentru Darabaneni.ro pr. protosinghel Serafim Grigoraş (foto dreapta) de la Catedrala Mitropolitană Iaşi, unul dintre ctitorii Mănăstirii din localitatea sa natală. Interesant este că aşezământul monahal a preluat hramul localităţii (Sf. Treime), la care se adaugă hramurile  Sf. Serafim de Sarov şi Sf. Cuv. Parascheva. „Avem trei hramuri, unul mai frumos decât celălalt”, ne-a spus preotul Vartolomeu Bordei (foto jos), cel care slujeşte în prezent la lăcaşul de cult din Eşanca.

De ziua Sf. Serafim de Sarov, în 2 ianuarie anul trecut, P.S. Calinic Botoşăneanul a oficiat Sf. Liturghie cu un sobor de 23 de preoţi şi 6 diaconi. La sfârşitul slujbei a fost instalată noua stareţă a Mănăstirii, monahia Petronia Ilaş. Preotul protosinghel Serafim Grigoraş, monahul care nu uită de unde a plecat, consideră că principalul Hram al Mănăstirii este cel de vară din 19 iulie, când creştinii ortodoxi sărbătoresc Aflarea moaştelor Sf. Serafim de Sarov. „Hramul Mănăstirii este diferit de cel al localităţii. Această lucrare a lui Dumnezeu este pentru binele zonei şi sufletul omului. Este zona noastră şi noi, ca fii ai lui Dumnezeu, avem datoria să o susţinem”, ne-a mărturisit pr. protosinghel Serafim Grigoraş. Preotul dărăbănean de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi va fi prezent la Eşanca cu ocazia hramului Mănăstirii din 19 iulie. „Pentru a ne împărtăşi de bucuria Sfinţilor rugăm pe toţi credincioşii cărora timpul le permite să ne alăturăm măicuţelor pe data de 19 iulie pentru a sărbători Hramul de vară al Mănăstirii, unde nădăjduim să avem în mijlocul nostru un Ierarh şi un mare sobor de preoţi”, ne-a transmis monahul dărăbănean. Sfinţirea lăcaşului de cult este preconizată pentru anul viitor. „Intenţionăm ca în 19 iulie 2012 să sfinţim Mănăstirea Sfânta Treime. Dorim să putem oferi lui Dumnezeu ceva cu adevărat măreţ”, ne-a spus pr. protosinghel Serafim Grigoraş.

Stareţa Mănăstirii, Petronia Ilaş (foto dreapta), duce o viaţă monahală de peste 30 de ani, slujind până în anul 2009 la Mănăstirea Agapia. „Mi-a plăcut enorm de mult ideea de a lucra în casa lui Hristos şi în grădina Maicii Domnului. Am fost singură la părinţi, nu am dus lipsă de nimic. Probabil trebuie să fii născut pentru aşa ceva”, ne-a spus Stareţa Mănăstirii. Petronia Ilaş a fost prima măicuţă sosită la Eşanca în noiembrie 2009, fiind urmată apoi de alte nouă călugăriţe. „Este greu, dar slujbele la Biserică ne ajută foarte mult. Avem o bucurie în suflet mai ales când vedem Casa lui Dumnezeu plină de oameni. Au fost foarte multe greutăţi şi necazuri în decursul celor 30 de ani, dar în sufletul meu mă simt împlinită”, ne-a mărturisit Monahia Petronia Ilaş. Preotul Mănăstirii, Vartolomeu Bordei, care a fost înainte timp de 15 ani călugăr la schitul ieşean Stavnic consideră că viaţa monahală nu reprezintă în primul rând rigoare, ci mai degrabă armonie şi credinţă în Dumnezeu.La Mănăstirea Sfânta Treime se află o părticică din moaştele Sfântului Serafim de Sarov, aduse aici de către Arhidiaconul Cleopa Stefanovici din Serbia. De asemenea, pr. Ambrozie Ghinescu, egumenul Schitului Procov de la Mănăstirea Neamţ a donat câte o părticică de la Sf. Fericite Parascheva, Pelaghia şi Maria şi ale Cuvioaselor Alexandra, Elena şi Marta, ucenicele Sfântului de la Mănăstirea Diveevo din Rusia. Totul străluceşte de curăţenie aici şi toate lucrurile sunt aşezate într-o ordine divină. Impresionează în mod deosebit trapeza Mănăstirii, dar monahii au planuri şi mai măreţe care privesc acest sfânt lăcaş. „Dacă în casa ta îţi doreşti să ai întotdeauna ce-i mai frumos şi mai bun, cu atât mai mult în Casa lui Dumnezeu”, ne-a precizat preotul Vartolomeu Bordei. Stilul arhitectonic al Mănăstirii este cel tradiţional, lăcaşul sfânt fiind pictat de către Constantin Diaconescu, ucenicul renumitului artist Călin Drăgoi. Catapeteasma bisericii a fost realizată de sculptorul Irinel Cotfas, din Grumăzeşti-Neamţ. Specific acestui aşezământ monahal este ritualul de a înconjura biserica (foto sus) de trei ori la finalul slujbei de seară(utrenia) de la ora 18:00. În cadrul Mănăstirii din Eşanca se vor dezvolta ateliere de pictură, sculptură şi broderie.
 
Impresionantă viaţa din această Casă a Domnului, poarta spre cer prin care ar trebui să păşim cu toţii. Uneori greu de înţeles pentru noi mirenii, învăluită într-o aură de mister, viaţa acestor oameni are un singur scop care ar trebui să-l purtăm cu toţii în suflet: credinţa în Dumnezeu.
Părăsim această oază a liniştii cu certitudinea că am mai urcat o treaptă spre Divinitate. Soarele apune(foto dreapta) într-un decor desprins parcă dintr-o altă lume, cea eternă, la care tânjim cu toţii. Cert este că Dumnezeu nu doarme. (Lucian BĂLĂUCĂ)

Click pe fotografia principală pentru a viziona Galeria foto           
Te-ar mai putea interesa si:  Vartolomeu BordeiManastirea EsancaSerafim GrigorasPetronia Ilas
9:51 pm Joi, 09 Iunie, 2011

3 Comentarii la “SFÂNTA TREIME Eşanca, Mănăstirea cu trei Hramuri GALERIE FOTO”

 1. x spune:

  e atat de frumos..si slujbele sunt extraordinare !

 2. Firefly spune:

  minunat e putin spus...:X

 3. geta tulcea spune:

  AM ASCULTAT ACATISTUL CUVIOASEI PARASCHEVA DE PE YOUTUBE. DIN SFINTA EVANGHELIE A ROSTIT PROTOSIN.SERAFIM GRIGORAS. M-A CUTREMURAT.NU ERAM IN FATA CALCULATORULUI CIND ASCULTAM ,DAR CIND A INCEPUT DINSUL SA CITEASCA DIN SFINTA EVANGHELIE AM SARIT REPEDE HABAR NU AVEAM CINE ERA REPEDE AM CAUTAT CU GOOGLE IMAGINE LA CATEDRALA MITROPOLITANA IASI.SI AM AFLAT DUPA POZA CUM IL CHEAMA UN NR. DE CONTACT SAU ADRESA DE MEAIL DACA MA AJUTA CINEVA. ARE HAR DE LA DUMNEZEU.NR MEU DE TEL.0746229948

 4. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare