COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII O ALTFEL DE POLITICĂ înseamnă şi să ştim ce se întâmplă cu banii noştri

...Dintr-o dată, consilierii care până mai ieri erau la putere, și-au adus aminte brusc de zonele și problemele oamenilor pe care-i reprezintă. Acest lucru nu e rău, până la urmă orice formă de opoziție este bine venită și poate bloca presupuse măsuri abuzive ale puterii. Această primă lună de guvernare ne-a adus și primele surprize, care ne obligă să punem sub un semn de întrebare toate lucrările publice derulate până acum. Faptul că vechea administrație era dispusă să plătească 1 400 000 lei pentru reconstrucția Podului Boieresc din Teioasa, când am văzut recent că de fapt în realitate costă 700 000 lei ne obligă să cerem mai multe informații despre cum sunt cheltuiți banii noștri. De altfel, cei care acum fac opoziție nu le-a păsat că în urmă cu doi ani, dărăbănenii erau să fie furați cu 700 000 lei, bani cu care se puteau face multe alte lucruri.
Nu mai este un secret pentru nimeni că administrațiile locale anterioare au avut mari probleme de comunicare, evidente și nu de puține ori auto-impuse. Dincolo de animozitățile personale, această lipsă de voință în a comunica cu cei care te-au votat, în a fi mai transparent, este dovedită de site-ul primăriei. Am văzut că au fost actualizate doar poza şi numele primarului, celelalte rubrici însă nu. Lista consilierilor este tot cea veche, iar la final este completată cu o poză cu vechea gardă care înconjoară cu mare căldură pe fostul primar Aroșoaie. Însă nu asta ar fi problema acum.
Ceea ce a refuzat să facă cu obstinație vechea administrație, dar se așteaptă de la noua echipă de conducere este mai multă transparență. Dărăbănenii au dreptul să afle, iar administrația locală este obligată să-i informeze despre proiectele de hotărâre ale Consiliului Local, despre contractele de achiziții publice, despre licitațiile organizate pentru lucrări publice. Site-ul Primăriei Darabani este extrem de gol, iar un „altfel de politică” înseamnă, să le și arăți și să le explici dărăbănenilor pe ce și cum se cheltuie banii lor. Legea obligă administrațiile locale să-i informeze pe cetățeni, printre altele cu privire la firma care a contractat lucrările de aducțiune a apei la Bajura sau la faptul că modernizarea iluminatului public a fost împărțit în mai multe lucrări pentru a se evita organizarea de licitații.
Sperăm că, în cel mai scurt dărăbănenii, de unde or fi, vor putea monitoriza activitatea primăriei și se vor putea informa despre cum sunt gestionate fondurile publice. Aceasta nu este doar o obligație morală, ci una impusă prin lege. Așteptăm de la noua echipă din fruntea primăriei, să intre în legalitate și să umple spațiile libere de pe site cu informațiile de interes public. Este prima condiție pentru a spune că la Darabani chiar se face „o altfel de politică”. (Alexandru D. AIOANEI)
5:21 pm Sambata, 16 Iulie, 2016
Adauga un comentariu
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Despre schimbare, utopii și ipocrizie

Duminică, 18 mai, s-a încheiat un ciclu electoral prelungit, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. A fost, fără îndoială, anul în care societatea românească a transmis cel mai clar semnal de respingere a partidelor tradiționale. Lipsa reformelor reale, corupția în expansiune, haosul economic și promovarea liderilor incompetenți au împins PSD și PNL către un minim istoric al încrederii publice. Să ratezi de două ori intrarea în turul al ... continuare »
DRUMUL DE LA DARABANI SPRE COTROCENI Simion câștigă, la limită, și turul doi

Pe 18 mai 2025, românii au fost chemați pentru a-și alege președintele, după ce în urma rezultatelor din 5 mai s-au calificat în turul doi Nicușor Dan (independent) și George Simion (AUR). Campania electorală a căpătat uneori forme absurde după ce candidatul AUR a participat doar la o dezbatere electorală cu contracandidatul său deși a promis că va merge la toate televiziunile. Prezența la vot în județele Moldovei a ... continuare »
VEZI cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la Darabani

Pe 4 mai 2025, românii au fost chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, după ce alegerile din toamna anului 2024 au fost anulate. Campania electorală a fost una foarte tensionată și a căpătat uneori accente grotești. Aceasta poate fi una din explicațiile prezenței scăzute la urne, mai ales în județe altădată fruntașe. Prezența la vot în județele Moldovei a fost foarte redusă. La Botoșani s-au ... continuare »
Mențiune pentru Darabani la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț a avut loc Olimpiada Națională de Istorie, care a reunit în orașul de sub Pietricica 350 de elevi și 49 de cadre didactice din toată țara. Școala dărăbăneană a fost din nou la înălțime, elevii întorcându-se acasă cu o mențiune și cu dorința de a continua să performeze.Marți, 15 aprilie, la Colegiul Național „Pentru Rareș” din Piatra Neamț era mare forfotă. Elevi din toată țară așteptau să dea ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Nu salvăm democrația votând mediocritatea

În ultimele patru luni, România a intrat într-un tumult electoral din care pare că nu mai are puterea să iasă. Cauzele sunt multe, unele punctuale, legate direct de situația geopolitică din regiune, altele mai profunde, ținând de modul în care am evoluat în ultimii 35 de ani ca societate, de respectul pe care l-am acordat educației, de relația complicată pe care o avem cu trecutul comunist. Democrația noastră firavă este mai amenințată ca oricând în ... continuare »

Câteva imagini mai strălucite de la prima ediție a Maratonul Nordului din Botoșani.

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!