Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Ion Pillat și Grigore Vieru, comemorați de către elevii din Rădăuți-Prut în cadrul proiectului ”Cartea unește inimi”FOTO

Momente pline de emoţii s-au desfăşurat joia trecută la Căminul Cultural de la
Rădăuţi –Prut, ne-au comunicat  cadrele didactice implicate în proiectul transfrontalier ,,Cartea uneşte inimi”, prof. de limba română Covaş Simona şi consilierul educativ, prof. Ceică Cristina Luminiţa, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădăuţi –Prut, au ţinut să amintească elevilor, părinţilor şi membrilor comunităţii locale, că, pe cele două maluri ale Prutului au ”luminat” două importante stele ale liricii româneşti: Ion Pillat şi Grigore Vieru.

Ion Pillat, poetul de pe malul drept al Prutului, şi-a petrecut copilăria la Miorcani, dar şi ani întregi de deplină maturitate, când a compus, inspirat de meandrele Prutului şi de liniştea satului Miorcani, versuri care l-au legat pentru totdeauna de nordul Moldovei din poeziile ”Toamna la Miorcani” sau ”Seară la Miorcani”. Grigore Vieru, poetul de pe celălalt mal al Prutului, din satul Pererîta, raionul Briceni (Republica Moldova) nu a visat niciodată să ajungă în Cosmos, ci doar să treacă Prutul.

''În viaţa mea am trecut prin mai multe cumpene. Bunul Dumnezeu m-a ajutat să ies din ele. (...) Pentru prima oară, poate, am luat în serios moartea şi am căutat să dialoghez cu ea. Pe un ton destul de senin. Gândurile însă mi s-au îndreptat mai mult spre Dumnezeu. (...). Mă bucur că s-a redeschis biserica din satul meu de pe malul Prutului. Prin anii '50-'80 glasul clopotului ei fusese înăbuşit. Sătenii noştri sfinţeau pasca în zvonul clopotului bisericii de pe malul drept al Prutului – din Miorcanii lui Ion Pillat, zvon care zbura peste sârma ghimpată. (...) Teoretic şi ''constituţional'' (?!) suntem închişi în ţarcul ”limbii moldoveneşti”. Practic, însă, ne mişcăm în interiorul limbii lui Eminescu, în spaţiul limbii române, pe care, prin voia lui Dumnezeu, suntem datori s-o apărăm. La ora actuală, principalul obiectiv moral şi politic este apărarea Bisericii naţionale, a limbii române şi a istoriei românilor. Nu putem zbura peste Prut fără aceste aripi esenţiale'', spunea Vieru într-un interviu acordat în februarie 2008.

Doamna prof. de limba română, Covaş Simona, a reuşit împreună cu elevii Şcolii Rădăuţi-Prut să ne facă mândri că avem o astfel de zestre naţională. Astfel în debutul programului Timoftei Sandra Emilia, elevă în cl. a VII-a, a recitat foarte emoționată poezia poetului contemporan Pavel Lică ,,Fratelui de peste Prut”. În continuare Vieriu Bianca din cl. a V-a  a recitat poezia lui Grigore Vieru, ,,Casa părintească”, iar Țanța Petronela din clasa a V-a , ,,Scrisoare din Basarabia”. Din opera lui Pillat au fost recitate poeziile ”Întoarcere” - Atodiresei Cristinadin cl. a VI-a, ,,Cămara de fructe” -Zaharia Teodora din cl. a VI-a, ,,Arta poetică” - Atănăsoaie Michaela din cl. a VII– a, ,,Post – Mortem” - Cazacu Bianca din cl. a VI – a iar eleva Muraru Melisa din cl. a VI – a a cântat ,,Cântec de leagăn”.

”Menţionăm că întreaga activitate a fost realizată cu gândul la colegul
nostru Postolachi Vasile, coordonator al proiectului ,,Cartea uneşte inimi”, plecat la studii în Spania şi care se va bucura când va vedea că acest proiect început din inimă merge mai departe. De asemenea, trebuie să spunem că activitatea a fost realizată şi cu gândul la fraţii de peste Prut, de la Liceul Teoretic Lipcani din Basarabia, care, din păcate nu au reuşit să participe din motive bine întemeiate” ne-a transmis prof. Ceică Cristina Luminiţa.

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la acest eveniment

   

Te-ar mai putea interesa si:  Ion PillatGrigore VieruCristina CeicaVasile Postolachi
10:47 pm Miercuri, 02 Mai, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare