Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Consilierii locali au stabilit in sedinta extraordinara taxele si impozitele pentru anul 2013Dărăbănenii pot să-şi plătească din această săptămână taxele şi impozitele aferente anului 2013, cuantumul acestora fiind aprobat de aleşi în ultima şedinţă extraordinară a Consiliului Local. Contribuabilii care achită integral sumele datorate bugetului local până la data de 1 aprilie 2013 beneficiază de o bonificaţie de 10% din suma totală.

Necesitatea stabilirii impozitelor şi taxelor derivă din obligaţia întocmirii proiectului de buget pentru anul 2013, în vederea sigurării surselor financiare, fără de care nu pot funcţiona activităţile administraţiei publice locale” se arată în expunerea de motive a primarului Corneliu Aroşoaie. „Menţionăm că activităţile economice din oraş, respectiv producţia industrială, agroalimentară, prestările de servicii şi comerţul se situează la un nivel destul de scăzut, ceea ce conduce la o lipsă acută a locurilor de muncă şi la o rată a şomajului destul de crescută. Din aceste motive, consider că populaţia oraşului nostru nu poate susţine funcţionarea administraţiei publice locale, decât la nivelul minim prevăzut în actele normative specificate în prezenta expunere de motive” se precizează în raportul de specialitate al Compartimentului impozite şi taxe locale din cadrul Primăriei Darabani.

Şi totuşi, dărăbănenii vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru plata impozitelor şi taxelor locale pe terenuri şi clădiri, acestea fiind majorate cu aproximativ 16%. Singurul consilier local care s-a abţinut la acest proiect de hotărâre este independentul Dan Tîrniceru Ifrim. Potrivit Codului Fiscal, Executivul are obligaţia să crească dările către stat, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Valoarea impozabilă a unui metru pătrat de clădire cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi încălzire a crescut în cazul persoanelor fizice de la 806 lei la 935 de lei. De asemenea, cuantumul taxelor şi impozitelor diferă în funcţie de localizarea clădirii sau a terenului respectiv. Pentru clădiri, impozitul se calculează după formula: suprafaţa clădirii x valoarea impozabilă x coeficientul de corecţie corespunzător zonei (cuprins între 2,3 şi 2,0) x 1%. Oraşul Darabani cuprinde 4 zone (de la A la D-vezi mai jos delimitarea acestora), care au fost aprobate de consilierii locali în cadrul ultimei şedinţe extraordinare.

Dacă anul trecut, pentru un hectar de teren arabil din zona A dărăbănenii au achitat 24 de lei, anul acesta ei trebuie să scoată din buzunar 28 de lei pentru aceeaşi suprafaţă de teren. Taxa pentru autoturisme şi alte mijloace de transport nu s-a modificat faţă de anul precedent. Consilierul Ionel Nenişcă, preşedintele Comisiei economico-financiare din cadrul Consiliului Local, consideră că taxele şi impozitele locale nu au crescut foarte mult şi este de părere că aleşii locali nu se puteau opune acestui proiect de hotărâre pentru a spera în continuare în alocarea de fonduri de la diriguitorii judeţului. Social-democratrul a fost în asentimentul edilului şef al urbei. „Din câte îmi dau eu seama, fonduri nu prea vor fi, şi-apoi taxele nu s-au mărit cu mult. Am făcut un calcul, şi dacă un cetăţean are o curte de 200 m, are de dat 4,5 lei. Nu e mult, pentru că sunt doar câteva articole care au intrat acolo, nu-s multe” a declarat pentru Darabaneni.ro, Corneliu Aroşoaie. Primarul oraşului Darabani a mai precizat că s-ar putea reveni la cuantumul taxelor şi impozitelor de anul trecut printr-o nouă hotărâre de Consiliu Local, dar sunt şanse minime ca acest lucru să se întâmple. (L.B.)

Vezi mai jos împărţirea pe zone a oraşului Darabani:

Zona A a oraşului cuprinde strada 1 Decembrie de la nr. 107 la nr. 255 şi de la nr. 90 la nr. 112, strada Pieţii, strada Ştefan Luchian nr. 1 (blocuri), strada Trandafirilor nr. 1-9, strada Ion Vodă nr. 2-4 A şi strada Tudor Vladimirescu nr. 29A-31A. În zona B intră un segment din strada 1 Decembrie, cuprins între numerele 79-105, 76-108 şi 257-285A şi 114-134A. Zona C a oraşului este formată de străzile 1 Decembrie de la nr. 47-77 şi 38-74, de la nr. 287-393 şi 136-166, strada D. Brândză de la nr. 1-15 şi nr. 2-22, strada Tudor Vladimirescu de la nr. 1-37 şi nr. 2-24, strada Ion Vodă de la nr. 1-17 şi nr. 6-12, strada Ştefan Luchian de la nr. 3-35 şi de la nr. 2-32, strada Mihail Kogălniceanu de la nr. 1-7 şi de la nr. 2-6, strada Nicolae Iorga de la nr. 1-13 şi de la nr. 2-14, şi străzile Dragoş Vodă, Mihai Eminescu, Trandafirilor, Ion Pillat şi Cucului în întregime. Celelalte străzi din oraşul Darabani se situează în zona D de impozitare, iar satele Bajura Lişmăniţa şi Eşanca sunt încadrate în zona A din mediul rural.   
Te-ar mai putea interesa si:  Corneliu AroşoaieDan Tîrniceru IfrimIonel Nenişcăimpozitul pe terenimpozitul pe cladirizona orasului Darabani
8:50 pm Joi, 17 Ianuarie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare