Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ANIVERSARE Leon Danaila si Ben Carson-despre puterea credintei si iubirea aproapeluiAstăzi este o zi specială pentru dărăbăneni, pentru medicina din România dar și pentru zecile de mii de pacienți care, aflați în suferință, au găsit vindecare și alinare deopotrivă în mâinele unui om a cărui viață se confundă cu jertfa pentru cel fără de speranță. Cu siguranță, cea mai importantă personalitate din nordul Moldovei astăzi, medicul Leon Dănăilă împlinește pe 1 iulie 2014, 81 de ani. Dar să cunoaștem şi o biografie identică a unui medic nerochirurg american, Ben Carson.

Vă invit să trecem oceanul pentru a ajunge la Detroit. În 1951, când Leon Dănăilă era în ultimul an de liceu la Dorohoi și se pregătea să dea admitere la Medicină, în celebrul oraș industrial american se năștea Ben Carson, într-o familie în care mama avea trei clase și secăsătorise la 13 ani. Tatăl său i-a părăsit, iar el și fratele său au fost crescuți de mama lor, care îi punea să citească câte două cărți pe săptămână și să scrie pentru ea rezumate ale acestora. Un moment important din biografia sa a a fost momentul în care, în adolescență, s-a apropiat de biserică. Acesta povestește în cartea s-a autobiografică „Mâini înzestrate”, că de la 14 ani credința în Dumnezeu „a ajuns efectiv o parte din mine”.

De atunci a început să citească cărți de psihologie și să-și dorească să ajungă medic. În timpul studiilor liceale și universitare și-a descoperit darul cu care fusese înzestrat de Cer spune el, o perfectă coordonare între mâini și priviri. În timpul studenției a cerut să facă practică la spitalul John Hopkins, iar ceea ce l-a convins pe șeful Secției de Neurochirurgie să-l primească a fost nu doar pregătirea sa medicală ci și cultura muzicală pe care o poseda. Ajuns medic neurochirurg, a avut prima intervenție importantă în 1987 în Germania Federală, când a operat doi siamezi de 7 luni, uniți în zona capului, intervenția durând 20 de ore.

După acest succes, a colindat continentele operând copii sub un an cu probleme neuronale sau siamezi uniți în zona creierului. Una din intervențiile sale record a avut loc în 1997, în Africa de Sud, când a stat 28 de ore în sala de operație pentru a separa doi prunci siamezi. Cunoscut în lumea întreagă, medicul Ben Carson a primit 27 de titluri de Doctor Honoris Causa iar în 2008 președintele George W. Bush i-a decernat Medalia Prezidențială a Libertății. Drumul său spre reușită a început când mama lui i-a impus normă să citească două cărți pe săptămână, pe lângă acestea spune că nu face nimic fără să aducă recunoștință și mulțumire lui Dumnezeu.

Medicul Leon Dănilă, deși născut la mii de kilometri distanță și cu două decenii mai devreme decât Ben Carson, a avut o copilărie în mare parte la fel de grea și plină de lipsuri. Născut într-o familie de agricultori pe malurile Prutului, în anii de liceu parcurgea pe jos cei 38 de kilometri până la Dorohoi și își vindea porția de pâine pentru a-și cumpăra cărți. Ca și mai tânărul coleg american, a simțit din copilărie o chemare către medicină și a luptat pentru a-și duce visul până la capăt. Biografia medicului român este cunoscută în mare parte, din acest motiv nu voi pune prea mult accent pe datele sale. Nu știm dacă românul Leon Dănăilă s-a întâlnit cu Ben Carson vreodată, dar putem afirma, analizând biografiile și domeniile lor de interes că sunt parte a unui întreg. Unde se termină munca unuia începe a celuilalt.Dărăbăneanul a ales să se ocupe de problemele oamenilor maturi, americanul și-a dedicat viața copiilor, ambii au revoluționat medicina și tehnica operatorie în neurochirurgie, ambii sunt foarte cunoscuți în țările lor dar și în străinătate, ambii nu s-au rezumat doar la munca din sala de operații și au cercetat, au vorbit lumii despre munca lor și și-au transmis învățăturile generațiilor tinere. Cartea autobiografică a lui Ben Carson se numește „Mâini înzestrate”, a lui Leon Dănăilă „Sculptură în creier”, orice inversare de titlul ar fi potrivită și nu ar schimba cu nimic povestea personajelor principale. Ambii au mâini înzestrate și ambii au sculptat și mai sculptează în creier, oferind nu doar speranță ci efectiv viață.

Dincolo de titluri, de premii sau de onoruri cel mai importat lucru de spus este că viața ambilor s-a confundat cu cea a oamenilor suferinzi. Pe lângă domeniul de activitate și devotamentul pentru profesia de medic, ceea ce-i unește pe cei doi este credința în Dumnezeu pe care ambii o afirmă cu orice prilej. Deși pare oarecum ciudat pentru unii, cu atât mai mult cu cât și Leon Dănăilă și Ben Carson sunt niște oameni de știință prin definiție, este cunoscut faptul că în biroul medicului dărăbănean icoanele sunt pe același loc cu tratatele de medicină, sau că medicul american nu pierde nici o ocazie să cânte „Iisus este totul pentru mine”.

Ce-i face pe acești oameni, pentru care creierul uman nu mai reprezintă de mult un mister, să creadă cu atâta tărie într-un Dumnezeu, fără de care, spun ei, nu ar fi ajuns unde sunt și nu ar făcut toate aceste minuni? Cu toate că aparțin unor confesiuni diferite (Leon Dănăilă este ortodox, iar Ben Carson adventist) ambii cred în același Tată și același Fiu,  nici unul nu intră în sala de operație fără să ceară ajutorul Divinității, nici unul nu iese fără să-I mulțumească. Pentru cei doi, omul de pe masa de operație nu este numai un pacient, ci o creație a lui Dumnezeu, iar de aici decurg grija, răbdarea și iubirea din comportamentul celor care au fost înzestrați cu acest dar de a-i ajuta pe cei fără speranță.

Leon Dănăilă și Ben Carson, despărțiți de timp și de distanță, sunt uniți de credință și iubirea față de aproape. Două biografii același destin, o viață de jertfă închinată celuilalt, doi sculptori de creiere și două perechi de mâini înzestrate, care vorbesc lumii în primul rând prin puterea exemplului, prin simplitatea lor, prin dăruire și repet, prin credință. Atunci când vorbesc oamenilor și tinerilor în special, nu le prezintă rețete de succes și nici nu le predau cursuri de dezvoltare personală ci le spun foarte simplu:

Leon DănăilăAm dat sănătate și viață din propria sănătate și viață... Pentru că fiecare om constituie un micro-univers cu bucuriile și suferințele sale

Ben CarsonDacă sunteţi atenţi şi politicoşi cu ceilalţi, şi ei vă vor trata la fel. Indiferent că urcaţi sau coborâţi în ierarhia socială, veţi întâlni acelaşi gen de oameni. În plus, gândiţi-vă că fiecare este un copil al lui Dumnezeu”.

Alexandru D. AIOANEI
foto Leon Dănăilă: Adevarul

Citiţi şi:
Oameni si ingeri. LA MULTI ANI, LEON DANAILA!

Te-ar mai putea interesa si:  Leon DanailaBen Carson
12:43 pm Marti, 01 Iulie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare