Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

CARTEA UNEŞTE INIMI Proiect transfrontalier derulat de profesorii şcolii din Rădăuţi-Prut FOTO

Sâmbătă, 28 octombrie 2017, trei profesori ai Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Rădăuţi-Prut au dat start proiectului transfrontalier “Cartea unește inimi” prin prima vizită organizată la frații români din Ucraina, mai exact din regiunea Cernăuți.

Sâmbăta trecută, la primele ore ale dimineții, coordonatorii proiectului transfrontalier “Cartea uneşte inimi” drd. Postolachi Vasile, profesor de religie ortodoxă, Ceică Cristina, profesor de istorie şi consilier educativ, împreună cu Neamțu Valentina, profesor de educație tehnologică în cadrul Școlii Gimnazială nr. 1din Rădăuți–Prut, au pornit la drum spre a cunoaște viitorii colaboratori din Ucraina. “Ploaia și vremea rece nu au reușit să ne împiedice din această frumoasă experiență. Nici măcar cele aproape 3 ore petrecute în vama Criva-Mămălyga nu au reușit să ne fure zâmbetul de pe buze și bucuria din suflet, pentru că atunci când îți dorești ceva din suflet, piedicile nu mai sunt piedici” ne-au mărturisit cadrele didactice.Spre amiază au ajuns la Costiceni, satul de peste Prut de Bajura. “A fost un moment istoric pentru mine, dat fiind faptul că de mic copil, de când mă știu am dorit să văd cum arată Bajura mea văzută de dincolo de Prut. Aici ne-a întâmpinat cu multă căldură domnul Bărbuță Sergiu, vicepreședintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, un tânăr care simte și trăiește românește. Împreună cu el am făcut prima oprire la Biblioteca Comunală Costiceni unde am cunoscut pe cel de-al doilea viitor colaborator al nostru: doamna Serafima Corețchi și, de asemenea, și pe strănepoata celui care aconsolidat învățământul în Bajura, (domnul Anton Colac), doamna Viorica Stanciu. Scurta întrevedere  a fost îndeajuns pentru a simți că pe celedouă maluri ale Prutului se simte la fel: românește. De aici ne-am continuat vizita la Cernăuți, admirând cu multă bucurie și atenție satele la care am visat dintotdeauna să ajung, sate care se întind caun lung șirag de mărgele colorate pe malul Prutului. Aici  l-am cunoscut pe cel de-al treilea viitor colaborator al nostru, domnul Acatrini Vladimir, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovineni, un istoric bine pregătit care ne-a făcut un excurs în istoria acestui falnic oraș.

Scurta plimbare prin Cernăuți a fost suficientă pentru a retrăi istoria, pentru a resimți aerul austriac amestecat cu cel interbelic românesc, pentru a rămâne nostalgic. Bucuria a fost și mai mare să îl vedem pe marele nostru poetnațional, Mihai Eminescu, pus la loc de cinste. Cei doi, Acatrini Vladimir și Bărbuță Sergiu ne-au fost îndrumători în istoria Cernăuțiului, plimbându-ne, în timpul scurt pe care l-am avut, la Universitatea din Cernăuți, la Centrul Eudoxiu Hurumuzachi, la statuia lui Mihai Eminescu și la frumoasa biserică românească Sfântul Nicolae, construită între 1927-1939. E fantastic să vezi atâta istorie sub ochii tăi!!” ne-a transmis drd. Vasile Postolachi.

Vizita profesorilor botoşăneni a fost marcată de o donație de aproximativ 200 de volume de literatură preponderent religioasă pentru copii, o parte din ele fiind donate bibliotecii Costiceni, o parte Societății Bibliotecarilor Bucovineni și o parte Școlii Medii de Cultură Generală din satul Bahrinești.“Sperăm că pe viitor vom îmbogăți donația prin bunăvoința unor oameni cu suflet mare.Vizita ar fi fost incompletă fără ceva peripeții. La întoarcere, după ce am stat aproape două ore fără să ne mișcăm deloc în Vama Mămălyga-Criva, ne-amîntors la vama PTF Porubne-Siret, desigur, rătăcind de două ori drumul, ajungând acasă în jurul orelor 23:00. E trist că pentru a ajunge în satele pe care le văd din grădina mea, a trebuit să stăm atâta în vămi, dar, mai presus de toate, acest lucru nu îmi poate lua bucuria de a ne vizita frații de dincolo de Prut. În final, vreau să mulțumesc colegelor mele pentru răbdarea deosebită de care dau dovadă în elaborarea acestui proiect și deasemenea și colaboratorilor noștri pentru timpul petrecut cu ei și pentru implicarea lor în acest viitor proiect” a conchis prof. Postolachi.

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini


Te-ar mai putea interesa si:  Cristina CeicaVasile Postolachiregiunea Cernauti
8:37 pm Luni, 30 Octombrie, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare