Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Prefect, deputat, senatori si primari la inaugurarea muzeului din Darabani GALERIE FOTO


După un secol de la primele demersuri pentru înfiinţarea unui muzeu la Darabani, a fost nevoie de un nou impuls din partea tinerei Asociaţii Nord pentru ca acest lucru să devină realitate. Cu această ocazie au fost prezenţi la Darabani prefectul Costică Macaleţi, deputatul Costel Şoptică, senatorii Şerban Mihăilescu şi Doina Federovici, dar şi primarii social-democraţi Viorel Atomei, Costel Nazare şi Lucian Trufin, care au fost alături de edilul şef al oraşului de pe malul Prutului, Corneliu Aroşoaie.

Majoritatea exponatelor muzeului aparţin fostului primar al oraşului Darabani, Dumitru Haha, un împătimit colecţionar. „De când eram elev am început să colecționez monede și alte obiecte istorice. Când am ajuns primar la Darabani în 1992 am început amenajarea acestui spațiu pentru muzeu, dacă priviți pereții sunt deja tapetați cu pânză. Am avut vitrine și alte materiale care au dispărut și care erau pentru această destinație. Cei care au venit după mine au distrus ce am făcut, fie din incultură, fie că aveau o anumită ură faţă de mine. Trebuie să vă spun că eram singurul oraș înființat în 1968 care nu aveam un muzeu. Tot ce am adus aici reprezintă aproximativ 70-80% din colecția mea de artefacte. O să aducem specialiști în etnografie și istorie de la muzeul din Botoșani pentru a realiza un muzeu al civilizației nordului” a spus Haha.Cei prezenţi la deschiderea mult râvnitului muzeu al dărăbănenilor au fost impresionaţi de piesele rare din timpul Primului şi al Doilea Război Mondial. Arta lemnului este reprezentată aici foarte bine de uneltele şi obiectele gospodăreşti de odinioară. Cei care vor păşi pragul muzelui din Darabani vor descoperi o colecţie impresionantă de straie ţărăneşti dintre care sare în ochi o cămaşă din Al Doilea Război Mondial brodată cu semnul zvasticei. Autorităţile locale speră să restaureze şi să consolideze Conacul lui Balş cu fonduri europene. „Avem un proiect pentru restaurarea conacului, noi încercăm să fie pe fonduri europene. Nu spun că profit de prezența parlamentarilor, dar deja am deschis subiectul pentru că trebuie să vedem la cine trebuie să ajungem ca proiectul să aibă finalitate. Chiar dacă vom merge pe fonduri europene, avem nevoie de foarte multe avize. Proiectul îl avem, este trimis mai departe, așteptările noastre sunt de natura următoare: posibil să reușim sau este posibil să scriem un alt proiect. Deocamdată nu pot mă pot pronunța asupra finalității” a declarat pentru Darabaneni.ro, primarul Corneliu Aroşoaie.

Pentru mine este a doua oară când vizitez acest muzeu, am mai fost o dată când am văzut doar câteva exponate. Acum am văzut muzeul în deplinătatea lui. Sunt extraordinar de mulțumit, încântat și bucuros că Darabaniul, orașul și zona pe care eu o reprezint în Parlament, cu ajutorul unor oameni cu inimă de aici are acum și muzeu. Eu nu sunt colecționar, și nu aș avea ce să donez muzeului, dar dacă voi avea posibilitatea să ajut cu ceva, voi vorbi cu domnul Haha și îl voi sprijini” a spus şi deputatul liberal al Colegiului Darabani, Costel Şoptică. „Este o inițiativă foarte frumoasă din punctul meu de vedere. M-a impresionat foarte mult prezentarea domnului Haha. Important este că locația încă mai există. Am vorbit cu domnul primar și vom încerca să facem ceva pentru clădirile de acest fel, pentru că reprezintă trecutul nostru, ne reprezintă pe noi, în fond. Nu am mai fost niciodată în această clădire. M-au impresionat în primul rând piesele din timpul războiului, obiecte de tip artizanat am mai văzut și în alte muzee. M-am uitat puțin la senatorii și deputații din acea vreme din județul Dorohoi și am constatat că erau șapte la număr, deci și atunci erau foarte mulți raportat la numărul populației. Este un eveniment important și lăudabilă este și inițiativa acestor tineri care au muncit, și care mereu vin acasă chiar dacă vremelnic stau în alte zone ale țării” a spus senatorul Doina Federovici.

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăŞerban MihăilescuCorneliu AroşoaieCostel NazareViorel AtomeiDumitru HahaDoina FederoviciZilele NorduluiLucian Trufin
10:18 pm Sambata, 09 August, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare