Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Guvernul analizează desfiinţarea unor oraşe şi comune... Şi Darabani?

Ministerul Administraţiei şi Internelor studiază reorganizarea administrativ-teritorială a României. Întrebarea este, ce oraşe şi comune ar trebui să dispară de pe harta ţării? Ar trebui să se regăsească şi oraşul Darabani, printre aceste nume?
Conform cotidianului Evenimentul zilei, într-un răspuns trimis Parlamentului României, ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, a recunoscut că ministerul pe care-l conduce analizează cât de eficiente sunt administraţiile locale din oraşe şi comune şi studiază cum ar trebui reorganizat teritoriul administrativ-teritorial al ţării.
Pentru atingerea obiectivelor Programului de Guvernare 2009-2012, în domeniul reformei administraţiei publice, o măsură importantă o constituie elaborarea unui proiect privind reorganizarea administrativ-teritorială a României şi, în acelaşi timp, promovarea unei politici de descurajare a iniţiativelor de înfiinţare de noi comune şi oraşe”, precizează ministrul Traian Igaş în răspunsul trimis deputatului Mihaela Stoica, iniţiatorul proiectului de lege privind reorganizarea administrativ-teritorială a României. Deputatul Stoica a explicat că legislaţia ar trebui schimbată, în sensul în care autorităţile  judeţene ar trebui să decidă schimbarea statutului unei localităţi şi ce condiţii trebuie să îndeplinească o localitate pentru a deveni comună sau oraş, astfel încât autorităţile locale să primească  fonduri suficiente pentru gestionarea atribuţiilor primite în urma procesului de descentralizare. 

 
 ORAŞ SAU COMUNĂ? Locuinţă din cartierul Teioasa a oraşului Darabani. Fotografia nu datează din secolul trecut, ci este cât se poate de actuală(27.12.2010)

Încă de la începutul lunii noiembrie, parlamentarii analizează un proiect de lege care prevede desfiinţarea a 60% dintre comune şi a 30% dintre oraşe. Potrivit proiectului de lege aflat în dezbaterea Parlamentului, pentru a-şi păstra statutul, o comună trebuie să fie populată de cel puţin 5.000 de cetăţeni cu drept de vot. Iar statisticile MAI arată că, în acest moment, nu mai puţin de 2.102 comune dintre cele 2.630 existente au mai puţin de 5.000 de locuitori. Iar, dacă proiectul de lege va fi adoptat şi va intra în vigoare, şi o parte dintre oraşe riscă să fie decăzute din rang. Motivul: documentul prevede că un oraş va trebui să aibă cel puţin 10.001 locuitori.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, 117 din cele 317 oraşe existente în prezent, numără mai puţin de 10.000 de locuitori. Primarul Ghiorghi Burlacu poate sta liniştit, din acest punct de vedere. Conform datelor oficiale care ne-au fost furnizate de către Serviciul Local de Evidenţă a Persoanelor Darabani, oraşul numără în prezent 12012 locuitori. Primăriile au acumulat datorii de peste 2 miliarde de euro 
Potrivit datelor guvernamentale, localităţile din România au datorii de peste 2,6 miliarde de euro. În timp ce unii primari au contractat credite de pe piaţa liberă, alţii au făcut credit de eurobonduri sau au împrumutat bani de la băncile europene. În timp ce la noi, statul alocă bani de la bugetul central pentru autorităţile locale care intră în incapacitate de plată, în alte ţări primăriile cu datorii foarte mari, care nu reuşesc să-şi plătească nici măcar cheltuielile curente, sunt desfiinţate. De exemplu, în SUA legislaţia prevede că oraşele care nu-şi mai pot plăti cheltuielile curente vor intra în faliment şi vor dispărea.
La nivelul administraţiei locale, s-au discutat la un moment dat,  avantajele trecerii localităţii Darabani, de la statutul de oraş, la cel de comună: taxe şi impozite locale mai mici, accesarea mai uşoară a proiectelor europene şi simplificarea birocraţiei tipic româneşti. “Am discutat această problemă şi la ultima şedinţă de la Satu Mare a Asociaţiei Oraşelor Mici din România, la care au fost invitaţi primari din toată Europa. Este adevărat că la nivelul administraţiilor locale este un surplus de executiv şi sunt foarte multe cheltuieli inutile. Pentru oraşul Darabani, ipotetica trecere la titulatura de comună, ar constitui doar un avantaj pe termen scurt, nu şi pentru viitorul localităţii”, ne-a declarat primarul Ghiorghi Burlacu.(Evz.ro, Darabaneni.ro, text şi foto
5:50 pm Luni, 27 Decembrie, 2010

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare