Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

FOTOREPORTAJ Poftiti in Nord, nu doar in campania electorala!


Invitaţia se adresează politicienilor care vor mărşălui în campania pentru alegerile prezidenţiale şi, dacă vor ajunge să calce în nordul judeţului Botoşani, până la Darabani sau chiar mai departe, îi rugăm să privească dincolo de panglicile pe care le taie la inaugurarea diferitelor obiective şi să vadă, dar mai ales să înţeleagă, realităţile Nordului. Ne întrebăm, dacă toţi candidaţii la preşedinţie ar face parte dintr-un juriu, ei ar putea alege Vocea României, sau măcar cea a Darabanilor?

Pentru cei mai mulți dintre noi, termenul „Nord” are doar o semnificație geografică, dar pentru unii semeni se confundă cu un stil de viață. Pentru botoșănenii de pe malul Prutului, Nord însemnă un amestec de sărăcie, izolare și genialitate. Nordul țării se afişează în cele mai sublime și mai crude realități. La primul contact te lovești de praf, sărăcie, stiluri de viață la limita supraviețuirii, anunțuri cu iz electoral și penal. În acest peisaj, casele memoriale ale unor nume, de referință pentru cultura și spiritualitatea românească, apar ca niște borne ale speranței. Satele de pe malul Prutului au avut o istorie tumultoasă și dramatică: război, foamete, tragedii familiare odată cu instituirea graniței pe Prut, colectivizare, izolare.Astăzi, pentru cei mai mulți de la centru este greu să localizeze pe hartă localități precum Darabani, Miorcani, Rădăuți-Prut. Dar mai ales să știe că, pe aceste meleaguri, odinioară își purtau pașii, copiii fiind sau la maturitate, Leon Dănăilă, Sf. Ioan Iacob Hozevitul, Ion Pillat sau Dimitrie Brândză. Dacă știu sau nu cei de la centru, nu este atât de important, dar ce ne facem când oameni ai locului, chiar lideri ai comunității nu conștientizează importanța patrimoniului cultural și spiritual moștenit? Să fie acest lucru un efect al sărăciei, al deznădejdii sau al delăsării? Cel mai probabil este un efect cumulat al mai multor factori, dar cu toate acestea avem oare dreptul să uităm? Nu!

Îi invităm pe politicieni să se încarce sufleteşte la casa natală a academicianului Leon Dănăilă, unde vor citi un mesaj care unora li s-ar părea cel puţin straniu: „Pentru mine, viaţa înseamnă ceilalţi”. Apoi se pot reculege la casa Sfântului Ioan Iacob Hozevitul din Crăiniceni (Horodiştea), cea mai nordică localitate a ţării. Cu această ocazie, oamenii politici ar putea face demersurile necesare pentru aducerea acasă a moaştelui sfântului botoşănean, care în prezent se află la Ierusalim. Comuna Păltiniş stă pe al patrulea zăcământ de gips neradioactiv din Europa, dar nu are cine să-l exploateze. Ucrainenii pot, noi nu. Nisipul cuarţos de la Miorcani s-a exploatat mulţi ani, dar între timp galeriile s-au închis, iar sătenii de aici au rămas doar cu…tizicul, dacă domnii de la Bucureşti ştiu ce înseamnă.Este barometrul sărăciei de pe aceste meleaguri. Mergând mai departe, facem cunoştinţă cu vestitul drum de pământ dintre Rădăuţi-Prut şi Manoleasa. Vă mai amintiţi, nu? Victor Ponta îi dăduse directive precise Ministrului Transporturilor, Dan Şova, să asfalteze acest drum, dar asta a fost în campania electorală a alegerilor europarlamentare. Acum miza e mai mare pentru Ponta, şi o sumă de bani se pare că s-a alocat, dar drumul se prezintă exact ca acum aproape un secol.VEZI şi:La vremuri noi...doar praf

Aici a copilărit Ion Pillat, nepotul lui Ion C. Brătianu. Liberalii ar fi trebuit să audă de ei, atâţia câţi au mai rămas. Conacul familiei Pillat, arată jalnic…ca şi politica de la noi. La poartă ne întâmpină avertismentul: „Câine rău!”. Dacă pe vremuri, aici se puneau temeliile liberalismului, acum se joacă…ping-pong. Preotul parohiei Miorcani este reticent la înfiinţarea unui centru de creaţie şi cultură pentru tineret, despre care a afirmat că este nerentabil. Doreşte mai mult un cămin de bătrâni, pe moşia familiei Pillat funcţionând 44 de ani o secţie a spitalului din Darabani, după ce conacul a fost naţionalizat de comunişti. În schimb, slujitorul Domnului pare foarte mândru de foişorul care se construieşte în păduricea de lângă conac.Ca să ne amintim ce a înseamnat comunismul, peste malul Prutului din dreptul satului Miorcani se află satul Pererita din raionul Briceni. Aici s-a născut Grigore Vieru. Poetul naţional al moldovenilor povestea că mama sa ieșea în seara de Înviere cu pasca și ouăle roșii pe malul Prutului când băteau clopotele la biserica din Miorcani, considerând că astfel a sfințit și ea bucatele pascale, bisericile din Moldova fiind transformate în cămine culturale şi depozite de grâne. Timp de mai bine de 50 de ani, moldovenilor din stânga Prutului li s-au spus că oamenii pe care-i văd peste râu sunt fasciști, cotropitori, chiar dacă era vorba şi despre rudele lor.

Ne despărţim cu un gust amar de Miorcani ajungem prin Viişoara Mică în …Viişoara, localitatea natală a lui Dimitrie Brândză. Se spune că Viişoara stă pe un important zăcământ de bentonită, minereu ce se foloseşte în industria metalurgică şi petrochimică, dar deasupra e mult praf, care parcă acoperă trandafirii din jurul statuii savantului Brândză. Străzile sunt aproape pustii. În faţa cârciumei din sat a rămas…doar calul şi…panoul lui Ţurcanu cu „Botoşani, judeţul în care vreau să trăiesc”. Indicatorul rutier de restaurant aduce mai mult a autoironie. În rest, lipsă de perspectivă, sărăcie și delăsare. Acesta este nordul nostru cel de toate zilele pe care vă invităm să-l vizitaţi. În orice caz, există viaţă şi după alegeri, şi tare ne-am dori ca Botoşani să devină într-adevăr judeţul în care să vrem să trăim. (Alexandru AIOANEI, Lucian BĂLĂUCĂ)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
Te-ar mai putea interesa si:  PăltinişCrăiniceniLeon DanailaMiorcaniIon PillatDimitrie BrandzaIon C. BratianuGrigore VieruSfantul Ioan Iacob HozevitulNord
6:31 pm Marti, 07 Octombrie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare