Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Povestea prof. Vasile Postolachi, cel care a făcut împrumut în bancă pentru a merge în excursie cu elevii săi FOTO


În perioada 16-18 martie 2018 a avut loc excursia „Cartea unește inimi”, în cadrul proiectului transfrontalier cu același nume. Excursia a fost organizată în contextul celebrării Centenarului Unirii și a adunat 51 de profesori și elevi din Regiunea Cernăuți (Ucraina), Lipcani (Republica Moldova) și Rădăuți-Prut. Grupul de elevi și profesori a fost însoțit de o echipă a postului de televiziune Antena 1, care a realizat un reportaj despre acest eveniment. Astfel, cazul profesorului de religie dărăbănean, care a făcut împrumut la bancă pentru a merge în excursie cu copiii, a devenit cunoscut în toată țara. Și astăzi, 27 martie, cadrul didactic este plecat în raionul Leova din Republica Moldova, pentru a face o donație de cărți

Profitând de semnificațiile istorice ale anului 2018, mai exact împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, am hotărât să îmi transpun gândurile și dorința în cadrul unui proiect transfrontalier care să cuprindă pe românii de pe ambele maluri ale Prutului, ne-a mărturisit prof. Postolachi. Astfel, în septembrie 2017 am purces la elaborarea proiectului împreună cu doamnele Ceică Cristina Luminița și Neamțu Valentina, cadre didactice la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut, cărora le și mulțumesc pentru susținerea necondiționată. De asemenea, un sprijin deosebit ni l-a arătat și doamna Sandu Otiliea, inspector general adjunct la IȘJ Botoșani. Proiectul și-a propus trei mari obiective: donație de carte românească în Școlile din Republica Moldova și în regiunile românești din Ucraina, organizarea unei excursii cu elevi din regiunile menționate precum și elaborarea unei reviste cu creațiile elevilor din aceste zone.
Ideea organizării excursiei a fost primită cu multă bucurie de un profesor universitar spaniol, părintele Jose Antonio Badiola care la nici trei zile după ce i-am povestit despre excursie, s-a implicat financiar. Acestuia i s-au mai adăugat trei prieteni: Daniel Gheorghe, deputat în Parlamentul României; Iva-Anițaș Dan, executor judecătoresc și Daniel Petruț din Satu Mare. Restul cheltuielelor au fost acoperite cu un mic împrumut bancar, care a fost răsplătit înmiit de bucuria copiilor participanți. Pe această cale adresez sincere mulțumiri celor care au făcut posibilă realizarea acestui vis.Revenind la detaliile legate de excursie, în perioada 16-18 martie 2018 membrii proiectului transfrontalier „Cartea unește inimi”, prof de religie Postolachi Vasile, Ceică Cristina Luminița, profesor de geografie, Neamțu Valentina, profesor de educație tehnologică și Moga Marius, profesor de educație fizică, cu toții cadre didactice la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut, au organizat excursia ”Cartea unește inimi”. Participanții, în număr de 51, au fost elevi și profesori din Școlile din Regiunea Cernăuți (Ucraina), din orașul Lipcani (Republica Moldova) și din comuna Rădăuți-Prut (România). Aceasta s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, în perioada 16-18 martie 2018, iar traseul s-a întins pe parcursul a trei județe din Moldova: Suceava, Neamț și Iași. Oaspeții din Moldova și Ucraina au fost întâmpinați cu pâine și sare de către cadrele didactice și elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 Rădăuți-Prut, iar bucuria a fost cu atât mai mare cu cât între elevi s-au legat prietenii.De la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut, participanții excursiei au pornit spre Schitul Sfântul Ioan de la Râșca, unde părintele Mihail ne-a  așteptat cu hrană spirituală și cu bucate. Hrana spirituală a constat în îndemnul de a lua aminte la sacrificiul strămoșilor și de a nu ne rușina de jertfa lor. Ușor, cu multă nostalgie, grupul a părăsit schitul din mijlocul pădurii, îndreptându-și pașii spre Cetatea de Scaun din Suceava. Aici copiii au simțit că se întorc în timp, retrăind viața de la curțile domnești de altădată. De la Cetatea de Scaun pașii noștri s-au îndreptat spre Mănăstirea unde Sfântul Ștefan cel Mare își doarme somnul de veci, la Mănăstirea Putna, unde am și înnoptat. După ce a doua zi grupul a luat binecuvântarea Sfântului Ștefan și după ce a vizitat Muzeul Mănăstirii, s-a îndreptat spre Județul Neamț vizitând Cetatea Neamțului, Casa Memorială a lui Ion Creangă și Cheile Bicazului precum și Mănăstirea Petru Vodă unde am înnoptat și am luat cina.

Cu multe emoții pentru iarna ce tocmai revenise, excursioniștii au pornit a doua zi, la prima oră, spre Iași, unde au vizitat Palatul Culturii și Catedrala Mitropolitană, luând binecuvântarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Deși condițiile meteo au încercat să ne pună piedici, grupul a ajuns cu bine acasă, un rol important avându-l și mobilizarea celor din Rădăuți-Prut și Miorcani, precum și a celor din Lipcani. Pe parcursul a trei zile excursioniștii au experimentat rând pe rând bucurii, emoții, prietenii și de ce nu, și încercări care fac excursiile de neuitat. Acestora li se adaugă experiența unică de a experimenta în doar trei zile, trei anotimpuri diferite: primăvara, toamna și iarna.
În ceea ce privește reacția copiilor, aceasta ar putea fi rezumată la două cuvinte: bucurie imensă, de care m-am molipsit și eu. Sper ca pe viitor, cu ajutorul lui Dumnezeu și al unor oameni cu suflet mare să organizăm cât mai multe astfel de excursii, a conchis Vasile Postolachi. 

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
Te-ar mai putea interesa si:  Vasile Postolachi
8:34 pm Marti, 27 Martie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare