Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

MICA UNIRE, făcută MARE de dărăbăneni GALERIE FOTO & VIDEO

Sărbătoarea Unirii Principatelor Române, Mica Unire de anul acesta din cel mai nordic oraş al ţării, a aparţinut doar dărăbănenilor, nu politicienilor, nimănui. Tinerii au cântat, au dansat şi au jucat teatru, timp de 4 ore, fiind răsplătiţi cu diplome de participare din partea Primăriei din localitate, iar la final s-au împărţit 500 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert. Nici un parlamentar nu s-a sinchisit să participe la acest eveniment, doar au trecut alegerile.

Cei prezenţi la evenimentul organizat de Primărie la Casa de Cultură „Theodor Balş” au ascultat la început imnul naţional la îndemnul prezentatorilor Mădălina Strungaru şi Bogdan Moga, apoi primarul Liviu Hrimiuc a făcut apel la reconciliere pentru binele oraşului Darabani. „Sărbătorim astăzi un moment istoric. În 24 ianuarie, românii şi-au impus dorinţa în faţa marilor puteri, punând Europa în faţa faptului împlinit…Vă urez sănătate şi bucurii alături de cei dragi şi vă rog pe cei prezenţi aici, dar şi pe cei care formează clasa politică să lăsăm pasiunile şi orgoliile deoparte, să ne unim forţele, să punem umăr la umăr şi împreună cu Dumnezeu să ajutăm la dezvoltarea oraşului în care trăim, locuim, muncim şi ne creştem copiii” a spus Liviu Hrimiuc, care a ţinut să mulţumească anticipat celor care au urcat pe scenă.Profesorul Octav Teioşanu le-a vorbit celor prezenţi despre eroii neamului şi a transmis un mesaj tinerilor dărăbăneni: „Trag un semnal de alarmă pentru cei tineri: învăţaţi istorie, studiaţi şi reflectaţi! De aceea, noi astăzi trebuie să aducem toată recunoştinţa noastră pentru cei care au luptat pentru acest pământ, pentru acest popor, pentru glorie. De aceea îndemn, alături de învăţătură, la sănătate, la Unire, români!” Pe scenă au urcat, pe rând, corul elevilor de la Şcoala Gimnazială „Leon Dănăilă” şi Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, soliştii vocali Veronica Horopciuc, Ionela Vorniceanu, Amalia Ariton, Simina Cotulbe şi Georgiana Creţu, plus soliştii instrumentali Stelian Cheptroşu şi Andrei Matei, coordonaţi de prof. Constantin Florea, dansatorii prof. Lăcrămioara Jar, şi micii artişti din cadrul secţiei dărăbănene a Şcolii Populare de Arte Botoşani, sub îndrumarea Zînei Andronic. Profesoara Ramona Hrimiuc a avut emoţii aproape mai mari decât elevii săi în momentul în care îi dirija de pe margine la scenetele istorice.

Liviu Andronic a urcat pe scenă pentru a prezenta Orchestra „Noua Generaţie”, dirijată de profesorul Viorel Fantu, din cadrul Şcolii Populare de Arte Botoşani pe care dărăbăneanul o conduce. „Noi începem anul cu Mica Unire şi îl terminăm cu Marea Unire. Mica Unire este foarte mare, din punctul meu de vedere este mai mare ca Marea Unire, pentru că ce s-a întâmplat atunci nu a fost o conjunctură, ci o dorinţă puternică şi o voinţă puternică” a spus Liviu Andronic, care i-a îndemnat pe dărăbăneni să nu părăsească sala până la finalul spectacolului.

De asemenea, managerul dărăbănean i-a rugat pe artiştii săi să facă o pauză pentru a le face loc pe scenă „românilor adevăraţi”, aşa cum i-a numit Andronic, pe membrii Corului „Dragoş Vodă” din Cernăuţi. Români adevăraţi, fără doar şi poate, dar până când? Oamenii se „încălziseră” vreo trei ore jucând hore în faţa Casei de Cultură „Theodor Balş”. În final, şi-au făcut intrarea trimfală cu drapelul tricolor şi au fost aplaudaţi la scenă deschisă de dărăbăneni, poetul Victor Teişanu, ridicându-se la un moment dat în picioare, în momentul aplauzelor după un recital. A lipsit tradiţionalul concurs pe teme istorice, organizat de regulă de prof. Lucian Florea, dar, una peste alta, a fost un eveniment foarte, foarte reuşit…din sufletul artiştilor români: „Nu, nu mai suportăm/Jugul ce ni-l pun/Cei lipsiţi de neam! /Hai, să ne ridicăm / Şi să-nfăptuim
Unirea!”
 


Fiecare ansamblu şi profesor coordonator a primit câte o diplomă de participare din partea Primăriei Darabani. Dărăbănenii au încins la final o horă cu fraţii lor din Cernăuţi, iar apoi toţi au participat la marşul cu torţe prin oraş, pe acordorile fanfarei elevilor coordonaţi de prof. Mirel Dascălu, şi sub atenta supraveghere a jandarmilor, pompierilor şi poliţiştilor dărăbăneni. În final, autorităţile locale au împărţit 500 de porţii de fasole cu cârnaţi şi vin fiert dărăbănenilor. (Lucian BĂLĂUCĂ)Click pe prima fotografie pentru a viziona aproximativ 50 de imagini.
 


Te-ar mai putea interesa si:  Victor TeişanudarabaneniMica UnireOctav TeiosanuLiviu Hrimiuctorte la Mica UnireMica Unire Darabani
2:27 am Miercuri, 25 Ianuarie, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare