Sorin Păltinișanu, o nouă stea a atletismului românesc?
Sorin Păltinișanu este în prezent, poate cel mai bun produs al atletismului românesc, de pe meleagurile dărăbănene. Sorin concurează în probele de fond și semifond. El este continuatorul unor mari generații de atleți, precum Doina Melinte(originară din Hudești) sau Gabi Szabo. Sportivul s-a născut în data de 19 iunie 1991 și a fost inițiat în tainele sportului de către profesorul Mihai Rusu, la Grupul Școlar Darabani. În clasa a VII-a participă la un Campionat Școlar, unde reușește calificarea la faza națională de la Pitești. Obține mențiune în finala competiției și este remarcat de către profesorul Ionuț Zachiu de la Liceul cu Program Sportiv(LPS) Botoșani. Păltinișanu nu ratează șansa care i se oferă și în toamna anului 2005 face pasul către LPS Botoșani. Aici va lucra sub bagheta antrenoarei Laura Cojocaru, care i-a mai avut elevi pe Ciprian Șuhanea, multiplu campion balcanic, european și pe regretata Mihaela Bălăucă. ” În acest sport trebuie să existe o legătură foarte strânsă între antrenor și sportiv, pentru a obține mari performanțe, fapt care implică mari sacrificii în plan personal”, ne-a spus atletul.
În februarie 2006, Sorin debutează în trombă la Campionatul Național de Sală unde obține medalia de argint în proba de 800m și medalia de bronz la 1500m. Peste numai două luni de zile, în aprilie, Sorin obține titlul suprem,cel de campion național în proba de cross 4000m atât la individual, cât și cu echipa. În luna iulie a aceluiași an, participă la Campionatul Național Juniori III, unde este dublu medaliat , cu argint în proba de 1500m și aur în cea de 3000m. Ca urmare a rezultatelor remarcabile obținute în cursul anului 2006, LPS îl clasează pe locul trei în clasamentul celor mai buni sportivi ai liceului, primul loc fiind adjudecat de către Ciprian Șuhanea. Directorul Ioan Huncă considera anul 2006, cel mai bun an de la înființarea instituției.
Ajutat de Consiliul Local Darabani
După pregătirea de iarnă de la Vatra Dornei, Sorin avansează la următoarea categorie de vârstă, juniori II și obține în 2007 la Campionatul Național, medalia de argint în proba de 3000m și bronz în cea de 1500m. La începutul lunii iulie participă și la un concurs internațional, Jocurile Mării Negre de la Trabzon, Turcia. S-a calificat în finala probei de 3000m și s-a clasat în final pe locul șapte. ”A fost cea mai impresionantă experiență a carierei mele de până acum. A fost extraordinar să concurez pe un stadion arhiplin, în fața a peste 50000 de oameni. Concursul a fost ca o miniolimpiadă. Au defilat pe rând concurenții din toate țările participante”, ne-a mărturisit Sorin. Rezultatele sale remarcabile nu puteau rămâne fără ecou la nivel local. În anul 2007 Consiliul Local Darabani îi acordă o primă de 100 euro pe lună, timp de un an de zile, pentru merite deosebite. Mai mult, din partea Comitetului Olimpic Român primește o bursă olimpică(cu valoare ”olimpică” în jur de 11 milioane de lei vechi/lună) pentru tinerele talente. Încep să curgă și ofertele de la cluburi mai mari precum Bacău sau Dinamo, dar beneficiind și de acea bursă olimpică, Sorin decide să rămână la LPS Botoșani. În urmă cu o lună de zile, Sorin Păltinișanu a participat la Campionatul Național de la București, în proba de ștafetă 4x400m, unde a obținut medalia de bronz. Odată cu terminarea junioratului, Sorin se desparte de LPS Botoșani și în luna august va parafa un nou contract cu clubul SCM Bacău. S-a înscris deja la o facultate în orașul lui Bacovia.
Susținut de către Gabriela Szabo
Modelele lui Sorin Păltinișanu în atletism sunt sprinterul jamaican Usain Bolt, demifondistul rus Iurii Borzakovskiy și etiopianul Kenenisa Bekele. Din România, o admiră cel mai mult pe Gabriela Szabo. Fosta atletă de renume mondial ocupă în prezent funcția de președinte de onoare al Federației Române de Atletism. În cantonamentele de la Snagov și Giurgiu a fost vizitat în dese rânduri de către fosta campioană. Fire sociabilă, Gabi Szabo l-a încurajat și ajutat cu sfaturi ori de câte ori a fost nevoie, înainte de concursuri. Deasemeni, sfaturi utile a primit și de la Zsolt Gyongyossy, renumitul antrenor și soț al Gabrielei. În general, sportivii de profilul lui Sorin sunt reticenți față de fotbal și fotbaliști. Pentru că balanța muncă/câștiguri materiale înclină mult prea mult în partea financiară la fotbaliști, care de multe ori mimează sportul. Nu este și cazul lui Păltinișanu. Îi place fotbalul și are chiar un foarte bun prieten fotbalist la FC Botoșani, pe fundașul Ștefan Nicolae. Nu regretă, însă că a ales atletismul. ”Dacă muncești, muncești pentru tine aici, însă la fotbal depinzi și de echipă”. Sorin are toate atuurile de partea sa. Stăpânește foarte bine noțiunile de respect și bun simț, are o mentalitate sănătoasă în ce privește viitorul, știe foarte bine ce înseamnă greul și munca... depinde numai de el ca răspunsul la întrebarea din titlul articolului nostru să fie afirmativ.(Lucian Bălăucă)
7:59 pm Miercuri, 28 Iulie, 2010
5 Comentarii la “Sorin Păltinișanu, o nouă stea a atletismului românesc?”


Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
felicitari pentru acest ziar online.multumim pentru informatiile oferite si datorita dumneavoastra aflam lucruri noi,care ne fac sa ne mandrim cu darabanenii nostri.mult succes si multumim inca o data.
Ma bucur sa vad ca sunt mediatizate si succesele tinerilor sportivi din judetul nostru. Datorita acestor sportivi precum Sorin Paltinisanu ne putem mandri cu tinerii nascuti si crescuti pe aceste meleaguri!
Este un articol foarte interesant. Putini oamnei cunosc si apreciaza munca unui sportiv. Pentru a ajunge la performanta este nevoie de munca sustinuta, de daruire de sine, de mii si mii de ore de antrenament. Putini sunt cei care apreciaza si sustin tinerele talente.
felicitari pentru rezultatele obtinute si mult succes in continuare o sa l citez pe andrei si o sa spun ca ne mandrim cu darabanenii care ne fac cinste...
intradevar datorita sistemului din Romania sunt multi tineri descurajati.....se nasc talente si mor sperante!!trist dar asa e!!din partea mea tot respectul pt oamenii de aici care pe zi ce trece ne promoveaza si ne face sa iesim in evidenta si prin alte lucruri pozitive si nu neaparat negative...mult respect si pentru domnul balauca care promoveaza toate aceste valori si stiri locale!!! Mult succes!!!
Ultimele articole
De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate. Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani. Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »
Toate detaliile se găsesc în regulament pe www.maratonulnordului.ro, unde pot fi completate și formularele de înscriere. Cauza noastră socială este aceeași, de a oferi biciclete copiilor din zonă și de a proteja mediul natural și zonele care ne permit organizarea traseelor. Latura educativă promovează practicarea sportului de masă, folosirea mijloacelor alternative pentru deplasare la școală sau la job, respectul față de cei din jur și față de natură. ... continuare »
Vedeta celei de a VI-a ediții a Moldova Clasic Rally a fost un Lincoln Continental Presidential, , mașină care a fost folosită de George W. Bush în campania electorală pentru obținerea primului său mandat din 2001 de președinte al Statelor Unite ale Americii. Proprietarul mașinii, Nicușor Constantin, a venit la concursul automobilistic și cu un dosar cu acte doveditoare în acest sens. Acesta a declarat reporterului Darabaneni.ro că ... continuare »
Startul raliului s-a dat în municipiul Botoșani, sâmbătă la 9:30. ”Nu e un concurs de viteză, ci unul de regularitate, la final fiecare concurent fiind cronometrat, calculândui-se timpul și viteza sa. Avem mai multe etape ale concursului, fiecare cu o anumită viteză. Mai bine mergi mai încet, când ești depunctat cu 1 punct, decât mai tare, pentru că ești depunctat cu 2 puncte” a declarat pentru Darabaneni.ro, Cătălin Apetrei, unul dintre organizatorii ... continuare »