Interes scăzut pentru handbalul şcolar? De unde, un nou Didi Hrimiuc?

 

Didi Hrimiuc sau Ana Maria Dragut sunt „produse” ale handbalului dărăbănean. Este din ce în ce mai greu să mai oferim asemenea valori circuitului marii  performanţe, deoarece interesul pentru acest sport este tot mai scăzut. Chiar dacă tinerii îndrăgesc handbalul, foarte mulţi au interzis la acest sport de echipă deoarece nu au unde să-l practice. În special în mediul rural, nu există terenuri sau săli de sport care să le ofere copiilor condiţii minime pentru a practica handbalul. „Paradoxal, chiar şi în vremurile când nu aveam bani să particip la fazele superioare ale concursurilor, am obţinut rezultate foarte bune. Am fost nevoit să merg cu cerutul prin <<sat >>, pentru că federaţiile de specialitate sunt imune la acest fenomen”, ne-a declarat profesorul de sport Mihai Rusu. Week-endul trecut a avut loc la Sala de Sport „Leon Dănăilă” Olimpiada Sportului Şcolar la disciplina handbal, concurs adresat elevilor din mediul rural. Chiar dacă la această competiţie ar fi trebuit să participe echipe din Viişoara, Mileanca, Conceşti, Hudeşti, Havârna sau Rădăuţi Prut, la Sala „Leon Dănăilă” a fost prezent doar profesorul Cătălin Cucuruzac care a reprezentat comuna Rădăuţi Prut prin două echipe: una de băieţi şi una de fete. Astfel, câştigătorii competiţiei au fost desemnaţi la „masa verde”, iar ceea ce trebuia să fie marea finală s-a transformat într-un joc amical de handbal între două echipe mixte.

 „Nu dispunem de săli de sport şi nu avem unde să pregătim elevii la disciplina handbal. În sezonul rece avem doar o sală de clasă unde elevii pot face gimnastică pe saltele”, ne-a descris profesorul Florin Bejinaru dotarea materială a şcolii pe care o conduce, din comuna Viişoara. Se pare că şoferul microbuzului din Mileanca nu a uitat de criză şi a vrut să economisească un drum, după ce transportase elevii în dimineaţa aceleiaşi zile la olimpiada de matematică de la Darabani. Astfel, nici comuna Mileanca nu a fost reprezentată la competiţia sportivă de la Darabani. „Sunt şcoli care nu au nici măcar un teren de bitum, nu mai vorbim de o sală de sport. Elevii sunt nevoiţi ca iarna să practice doar sporturi precum şahul sau gimnastica”, ne-a declarat Ovidiu Ştefănucă, profesor de sport la Şcoala Generală „Leon Dănăilă”. Profesorul Cătălin Cucuruzac recunoaşte că echipele care au participat la Olimpiada Sportului Şcolar de la Darabani nu sunt nişte forţe în handbal. „Vineri le-am explicat regulile acestui sport, iar sâmbătă ne-am prezentat la competiţie”, ne-a spus Cătălin Cucuruzac. Profesorul Chirica Puşcaşu face haz de necaz: „Unii dintre colegii mei mai tineri au impresia că au inventat mersul pe jos”, ne-a declarat profesorul de sport cu o vastă experienţă în domeniu. În aceeaşi zi a avut loc la Dorohoi şi etapa pe centru de localităţi a Olimpiadei Sportului Şcolar pentru ciclul gimnazial. Oraşul Darabani a fost reprezentat de două echipe coordonate de profesorul Mihai Rusu. Atât la fete cât şi la băieţi, dărăbănenii au disputat finala, pentru că jumătate din echipele concursului au absentat. Gazdele din Dorohoi s-au impus în ambele partide cu scorul de 14-9 la fete, respectiv 13-7 la băieţi.



 „Absenteismul ridicat la aceste concursuri este cauzat în primul rând de starea materială precară a învăţământului românesc. Meciurile se dispută în afara orelor de curs, de obicei sâmbăta, iar profesorii sunt obligaţi mai mult moral să participe. În zilele noastre copiii sunt din ce în ce mai firavi, mai corcoliţi şi uneori le lipseşte motivaţia. Eu sunt mulţumit de prestaţia elevilor mei la acest concurs, în urma căruia au acumulat experienţă”, ne-a declarat Mihai Rusu, profesor de sport la Grupul Şcolar Darabani. Am solicitat în acest caz şi opinia handbalistului dărăbănean Didi Robert Hrimiuc(foto stânga), care evoluează pentru echipa CSA Steaua Bucureşti. „Este un subiect foarte delicat. Chiar dacă sunt foarte mulţi copii talentaţi în zona oraşului Darabani, ei se lovesc de lipsa fondurilor din învăţământ, de carenţele financiare familiale şi de sistemul din România. La noi, nu se urmăreşte întotdeauna promovarea talentelor, contează doar profitul şi <<pilele>>. Din păcate, puterea banului dictează. Este foarte greu să se schimbe ceva. Pentru a reuşi în sportul din România trebuie să ai un psihic foarte puternic. Tinerii care doresc să facă performanţă în sport trebuie să nu uite faptul că nici o muncă nu rămâne nerăsplătită”, ne-a declarat stelistul Didi Hrimiuc.          



12:53 am Marti, 15 Februarie, 2011

4 Comentarii la “Interes scăzut pentru handbalul şcolar? De unde, un nou Didi Hrimiuc? ”

  1. mişu spune:

    Este inadmisibil şi intolerabil ca Şcoala generală nr.1 să nu poată închega două echipe de handbal. Cum vrem să sădim dragostea pentru sport copiilor dacă profesorii de sport nu sînt ei interesaţi în a face performanţă? De ce mai au atunci sală de sport dotată cu cele necesare? Să o admire? Am spus destul. Concluziile să le tragă cei implicaţi.

  2. sebi spune:

    La dorohoi,baietzii au pierdut cu 14-9,nu fetele.....dar nu mai conteaza...oricum nu faceam nimic

  3. Ovidiu Stefanuca spune:

    Pentru Mișu. Dacă ai fi citit cu atenție ai fi văzut că este vorba de olimpiada sportului școlar în mediul rural (adică ar fi trebuit să participe numai echipele reprezentative ale școlilor din sate și comune). Aici nu au voie să participe echipe din mediul urban deoarece pentru ele exista competiție separat. Cred că ar fi bine ca mai întâi să te documentezi și după aceea să acuzi. O zi bună tuturor cititorilor acestui site.

  4. super mario bros spune:

    o initiativa foarte buna insa din pacate elevii din sate si comune nu au la dispozitie terenuri sau sali de sport in conditii decente.P.S:Pt.domn' profesor Chirica Puscasu un sfat:pensionati-va!

  5. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Editorial
 În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 14 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea și nebunia necesară de a te î... continuare
Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte. 
 

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Clipul lunii
Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare