Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Studentii de ieri revin astazi ca premieri



Iași, 3 martie 2012...Universitatea „Al. I. Cuza”...După unele voci, istoria capătă viață sub ochii noștri. Securitate maximă, o armată de ziarişti...Regimentul de Gardă și Protocol, fanfară militară, rectorul și câțiva prorectori îmbrăcați în robe cu guler de hermelină. Dacă delegațiile de miniștri ajung cumva mai discret, toată lumea îi așteaptă pe cei doi premieri. Mihai Răzvan Ungureanu și Vlad Filat, cei care la începutul anilor '90 erau studenți ai universității ieșene (premierul Republicii Moldova a făcut parte din prima generație de studenți basarabeni care au studiat în România, respectiv la Iași), se întorc la începutul primăverii în Palatul Universitar din Copou ca șefi de Guverne ale celor două state românești. Presa este liniștită.

Ies la iveală informații despre întâlnirile miniștrilor români cu reprezentanții instituțiilor publice din Iași... Apar și primele speculații. Unii au afirmat că pentru două zile capitala se mută la Iași, alții au spus că este un moment istoric, hotărâtor în ceea ce privește relațiile dintre București și Chișinău. Dacă va fi așa vom vedea în viitor, acum cel puțin să vedem care vor fi rezultatele imediate. Acordurile bilaterale ce se vor încheia între  ministerele de la noi și cele din stânga Prutului vor crește influența economică a Bucureștiului în Basarabia, fapt ce va veni să compenseze diplomația dezastruoasă practicată de români în acești ultimi douăzeci de ani.



O ședință comună de guvern nu este un moment care să nu surescite interesul tuturor. În primul rând va readuce în atenția opiniei publice românești problema Republicii Moldova, un stat artificial, rezultat al unei evoluții istorice defavorabile și care se zbate între problemele identității. Pe de altă parte avem o nouă echipă guvernamentală, cu un prim-ministru de o cu totul altă factură faţă de predecesorii săi. Un prim-ministru care sperăm că va reuși să schimbe cel putin discursul și atitudinea politicului față de cetățean. Este iluzoriu să credem că de mâine viața noastră se va schimba radical sau că relațiile dintre România și Republica Moldova vor avea o altă linie de evoluție. Însă, o schimbare va avea loc cu siguranță.

Sutem o comunitate mică, relativ izolată dar dincolo de problemele imediate trebuie să ne racordăm și la ce se întâmplă la nivel central. Putem fi critici, acuzatori dar nu ne putem permite să fim indiferenți, și chiar dacă lipsurile economice dau impresia că ne sufocă avem datoria să ne gândim și la ceilalți români din stânga Prutului. Peste Prutul unde dărăbănenii merg vara la grătar se vorbește aceiași limbă și o parte din bunicii sau părinții lor au frați sau alte rude de partea cealaltă. Dincolo de ce se va vehicula, de ce va spune presa, cert este că Iașul a găzduit prima ședință comună a celor două guverne din istoria acestor state. Poate ne punem prea multe speranțe în acest eveniment și aceste personaje, dar totuși, poate că nu. (Alexandru D. Aioanei)



8:46 pm Sambata, 03 Martie, 2012

4 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Studentii de ieri revin astazi ca premieri”

  1. Pt Sandu spune:

    Sandule, in sfarsit un articol care iti face cinste. Sper sa nu fi scris doar din motive subiective!

  2. catalin pribeagu spune:

    D-le Alexandru,de mult timp am dorit sa va fac o sugestie in ceea ce priveste acesta \"oglinda virtuala\"a viietii Darabaniului .Sunt locuri istorice in zona {nu doar biblioteca Bals,biserica Bals}de care s-a tot scris,ci padurea 4 stejari,Dealul Holm,Balta Capitanului,Iazul Balasescu,Covata,si multe alte locuri ce ne apartin,si a caror istorie se pierde odata cu trecerea in nefiinta a celor batrani din zona de la care speram sa aflati istoriile acestor locuri.Va rog sa cautati sa dezvaluiti istoria Darabaniului din gura celor ce nu vor mai fi peste catva timp,si care vor duce in mormantul lor legendele ce le stiu despre aceste locuri.Va multumesc!

  3. Alexandru D. Aioanei spune:

    Știu că sunt multe locuri încărcate de o anumită simbolistică și de care ne leagă legende și amintiri. Vom încerca, pe cât posibil să facem cunoscute aceste locuri alături de colegii din redacția Darabaneni.ro. Mulțmim!

  4. Alexandru D. Aioanei spune:

    Știu că sunt multe locuri încărcate de o anumită simbolistică și de care ne leagă legende și amintiri. Vom încerca, pe cât posibil să facem cunoscute aceste locuri alături de colegii din redacția Darabaneni.ro. Mulțmim!

  5. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare