Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Un conac abandonat în noaptea în care ar fi trebuit să strălucească

Sâmbătă seară, pe 12 iunie, a fost mare forfotă prin orașele Europei, fie ele capitale, municipii sau târguri de provincie. După un an cu restricții, oamenii au simțit nevoia să se bucure de spectacolul oferit de „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Prin țară, în fiecare oraș mai mare sau mai mic, ce găzduiește un muzeu, o colecție muzeală sau o casă memorială, au fost organizate diferite evenimente, menite să-i atragă pe cei interesați și să celebreze într-un anume fel, revenirea, fie ea și parțială, la normalitate. La Darabani, Conacul Theodor Balș a fost cuprins de beznă și de o liniște apăsătoare, într-o noapte în care ar fi trebuit să fie scăldat în lumină.
În sălile muzeelor din țară, mari sau mici, au răsunat acorduri de muzică clasică, s-au jucat piese de teatru, au fost puse în scenă reconstituiri istorice, s-au vernisat expoziții. Clădirile, patrimoniul muzeelor și dragostea oamenilor pentru trecut și frumos au fost puse în valoare într-un spectacol dinamic și captivant. Darabaniul a lipsit de pe lista orașelor în care au avut loc evenimente sâmbătă seară. Cei care se ocupă de administrarea Bibliotecii orășenești și a Muzeului Nordului spun că nu s-a pus problema să se organizeze ceva. Nu sunt bani, în plus, starea de degradare a clădirii nu permite desfășurarea de evenimente. Edilul orașului susține că au fost demarate acțiuni pentru restaurarea clădirii. Ar exista deja și un studiu de fezabilitate, au fost obținute toate avizele necesare, a fost înaintat un dosar către Compania Națională de Investiții. Acolo a intrat pe o listă în așteptarea unor surse de finanțare.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

50 de evenimente și concerte la care au participat 8000 de persoane, acesta este bilanțul celei de a zecea ediții a Zilelor Nordului, care a avut loc în 3-6 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Vârful de audiență al festivalului a fost seara de vineri, când 2000 de persoane au participat la concertul Subcarpați din Poiana Teioasa. În aceeași seară au urcat pe scena Baba Dochia, Parov Stelar și ucrainenii de la Haydamaky. Cu casa plină s-au ... continuare »

Cea mai populară trupă prezentă ediția a 10-a a Zilelor Nordului a fost Subcarpați, care este prezentă pentru a 3-a oară la festivalul care promovează orașul Darabani în toată țara și chiar dincolo de granițe. Ritmurile electro și hip-hop în simbioză cu folclorul au electrizat efectiv Poiana Teioasa, înregistrând recordul de audiență în seara zilei de vineri. În pauza dintre Subcarpați și Haydamaky nu prea se mai găsea bere rece în Poiană, și datorită ... continuare »

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din ... continuare »

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”