Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Regele Mihai și generația care nu l-a cunoscut, dar l-a așteptatÎn aceste zile sunt mulți care vor scrie și mai mulți care vor vorbi despre Regele Mihai și despre Monarhie. Uniidin postura de specialiști, alți se vor da specialiști, iar alții, care au doar certitudini, vor prezenta „adevărata istorie”. Cu toate că există riscul de a mă pierde printre cei mulți, nu pot să nu aștern pe hârtie câteva rânduri, nu atât din perspectiva unui istoric la început de drum, ci a unui tânăr născut la granița dintre două regimuri politice.

Mă alătur din start celor care au spus și cred că România a pierdut un simbol. Odată cu Mihai al României a dispărut ultima legătură a țării cu un regim abolit prin teroare, cu o instituție construită pe reguli și principii, pe care democrația republicană a încercat să le copie dar nu i-a reușit. Contactul meu și al generației mele cu Regele Mihai și cu Monarhia a fost unul livresc. Am citit în cărți și am auzit de la alții informații, povești, minciuni, conspirații despre ultimul rege al României. Din păcate nu mi-a fost dat să-l văd la Darabani. Conjunctura a făcut să fiu la o mătușă în acea zi istorică. Deși eram copil, am înțeles de la cei din jur, că era o zi importantă. Totuși, mult mai târziu am văzut ceea ce s-a întâmplat în aceea toamnă a lui 1997. Am văzut oameni tineri atunci, pe fața cărora se putea vedea o anumită sinceritate a sentimentelor pe care le trăiau dar am văzut și oameni care, după ce au slujit cu zel regimul care l-a alungat cu pistolul pe Rege, atunci s-au înghesuit să-i strângă mâna.

În 1989 România a scăpat de comunism fără a închide paranteza deschisă în decembrie 1947. Am dat jos blana totalitarismului fără să reluăm drumul firesc, repunând în drepturi instituțiile care au modernizat țara într-o vreme care dădea naștere dictaturilor de orice fel. Am refuzat să înnodăm legătura cu trecutul, un timp în relația cu care avem mereu probleme. În primii ani după 1989 românii le-au alungat cu pistolul pe cel care la 23 de ani și-a asumat decizii de mare importanță pentru viața continentului, cum ar fi scoaterea României din războiul antisovietic. În paralel au început democratizarea cu oameni cărora le-a fost frică să asculte imnul regal, atât de democrați erau.Generația mea l-a cunoscut pe Regele Mihai prin intermediul generațiilor anterioare, prin ceea ce au scris acestea, prin reportaje și documentare. Distanța față de un trecut care a marcat biografiile înaintașilor ne face să privim efigia regelui cu mai multă detașare. Sunt unii care duc dragostea față de monarhie până la idolatrizare. Personal nu fac parte dintre aceștia. Dar nu pot să nu subliniez că, dincolo de orice, Regele Mihai a fost ultimul șef de stat al României uns.

Ritualul încoronării sale în 1940 a fost unul simplu, dar actul sacramental al ungerii și jurământul depus l-au făcut să se simtă mereu legat și dator față de poporul său, față de patria sa, chiar dacă aceasta din urmă l-a renegat, l-a fugărit, l-a umilit. Educația primită (când a împlinit 7 ani s-a format la București o clasă specială în care au fost aduși copii din toate categorii sociale), momentele tensionate pe care le-a trăit ca tânăr șef de stat, privațiunile la care a fost supus în exil, demnitatea cu care a trecut prin toate l-au transformat într-un simbol al luptei pentru moralitate, credință și lege. Chiar dacă nu l-am cunoscut, chiar dacă poate știu acum prea puțin, sunt convins că generația mea va aprecia și cultiva mai sincer acest simbol, și poate ce ar fi mai important, acest fel de a fi, de a trăi, de a te ridica deasupra tuturor vicisitudinilor. (Alexandru D. AIOANEI)

Citiți și: REMEMBER Rîznic: „Bine aţi venit Domnule Rege!” FOTO DE COLECŢIE
   
Te-ar mai putea interesa si:  Regele Mihai
10:04 pm Joi, 07 Decembrie, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare