Multe s-au schimbat și se vor schimba în țară ca urmare a acestei pandemii de COVID-19, inclusiv denumirile unor localități. De exemplu, la Darabani, autoritățile locale par să fi demarat un proces de schimbare a denumirii orașului. În unele documente oficiale, dezbătute și votate în ultima ședință ordinară de Consiliul Local, denumirea de Darabani a fost înlocuită cu Săveni.
Pe 30 aprilie 2020, Consiliul Local Darabani a votat un nou Regulament de Organizare și Funcționare. Nu intrăm în detaliile documentului deoarece sunt în mare parte chestiuni administrative și procedurale plictisitoare. Însă, citind documentul îți sare în ochi la articolul 18, aliniatul 1, acolo unde este stabilită formula jurământului depus de consilieri, faptul că aceștia își asumă să depună toate eforturile și buna-credință pentru „binele locuitorilor orașului Săveni”. La următorul aliniat, ni se spune că dosarul cu privire la constituirea noului Consiliu Local se păstrează de către Secretarul UAT Săveni.
Lecturând tot acest document denumirile de Săveni și Darabani alternează. Este clar că cineva a dat copy/paste după regulamentul de organizare al celor de la Săveni. Cine a făcut asta și de ce documentul a fost aprobat în această formă?
Greșeala, deși aparent minoră, nu prea este deloc așa. Documentul, în forma în care a trecut de Consiliul Local, cam stă sub semnul nelegalității. Nu poți vota ceva și apoi să modifici cu pixul, pentru că un funcționar nu și-a făcut treaba. Acest lucru spune multe despre seriozitatea aparatului din primărie dar și despre aleșii urbei. Documentul în cauză este Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Local Darabani, nu este regulamentul de funcționare nici al primarului, nici al secretarului. Chiar dacă cei din urmă au propus forma intrată la vot, era obligativitatea consilierilor să citească cu atenție, să verifice, să propună amendamente. În plus, orice structură legislativă are o comisie de regulamente. Nu poți da vina pe Executiv pentru un vot dat de Consiliu pe un document ce îi reglementează funcționarea. Este absurd. Mă întreb dacă se introducea un aliniat cu reducerea indemnizațiilor, ar fi trecut tot neobservat?
De altfel, poate nu ar fi rău să preluăm modelul Săveniului din alte situații, nu doar să le copiem documentele de organizare. Să ne aducem aminte cum au reușit să-și salveze spitalul în timpul guvernării Boc, în timp ce dărăbănenii noștri, într-o cârdășie de zile mari, ce a pus laolaltă senatori, primari, consilieri și angajați ai spitalului, au pus lacăt pe spital. Ceea ce s-a întâmplat în 2012, când Guvernul Ponta a fost nevoit să desființeze oficial spitalul, pentru ca apoi să poată să-l deschidă ca Secție Exterioară a Spitalului „Mavromati”, a arătat că dărăbănenii și-au închis singuri spitalul. Unii dintre cei implicați au murit, dar alții trăiesc, au funcții bine plătite, poziție socială în târg și nimeni nu-i întreabă ce au gândit atunci. Nu este exclus ca prin mâinele unora dintre aceștia să fi trecut și documentul în cauză.
Una peste alta, anii au trecut, nu mai este mult și se încheie și mandatul actualei guvernări, una nu chiar așa de nouă cum am crede sau cum ar dori unii să spună. Multe fețe din cele pe care le-am văzut în mandatele anterioare le vedem și acum. La nivel de mentalitate este clar că ceva s-a schimbat, deciziile privind orașul nu se mai iau la Eșanca, iar edilii nu mai sunt premiați cu excursii în America, plătite de stat. În rest, lipsa de inițiativă, dezinteresul și gândirea îngustă, care au caracterizat și continuă să caracterizeze aparatul administrativ se transmit de la o conducere la alta, de la un Consiliul Local la altul. Pentru detalii, să ne reamintim de blocajul în care se află înființarea Ateneului Darabani. (Alexandru D. AIOANEI)
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De ce insuflăm copiilor noștri patriotismul de partid?

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »
Au început înscrierile la ediția din acest an a Maratonului Nordului VEZI perioada în care va avea loc

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate.
Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Arhitecți voluntari prezenți pe șantierul primei școli sătești de stat din Moldova FOTO

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »
152 de alergători la Teioasa Trail GALERIE FOTO & VIDEO

Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani.
Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »
ÎNCEP Zilele Nordului. VEZI programul complet al festivalului

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »