Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De Ziua Națională, atenție la „profesorii” de patriotism! 


 
Începutul de iarnă este pentru români un moment festiv prin excelență. Sfântul Andrei și ziua de 1 Decembrie au fost încărcate în ultimii ani cu o mitologie foarte puternică. În această perioadă, an de an, istoria noastră este redescoperită, reinterpretată după priceperea și cunoștințele fiecăruia. Unii o fac mai exaltați, alții mai rezervați, dar cert este că această perioadă a anului cunoaște o explozie de „profesori” de patriotism.

Diverse personaje, cu biografii ciudate și o cultură istorică îndoielnică, țin să ne predea lecții despre cum să ne iubim patria. Fie că o fac pe internet, fie că vorbesc la microfon în piața publică sau dintr-un platou de televiziune, aceștia țin să ne explice ce măreață a fost această țară cândva (inclusiv în perioada neagră a comunismului) și ce jos am ajuns acum.

Degeaba duci mâna la inimă când auzi tricolorul, dacă înainte ai luat șpagă cu ea

De departe, cei mai zeloși în a preda astfel de lecții sunt politicienii. Iar un exemplu elocvent este chiar celebrul primar de Baia Mare. Într-un filmuleț pe internet, realizat acum câțiva ani într-un moment festiv, acesta rupea microfonul în două vorbind de „tradițiile sfinte”, de „gloria străbunilor”, de „scumpa noastră țară”, pe care trebuie să o apărăm cu sânge de nevredniciile ce vin asupra noastră, mai ales din Occident. De fapt, avem profilul clasic al politicianului corupt, care nu a ezitat să-și jefuiască țara scumpă, nu s-a dat înapoi de la afaceri negre, a susținut politici care au afectat educația și patrimoniul și nu a ezitat să fugă chiar în Occidentul acela pe care îl blama serios. Politicienii, cu cât au mai puțin școală, cu atât dau mai mult pe afară de patriotism. De altfel, cei care se îmbracă ostentativ în Ie, se încing cu tricolorul la brâu și spumegă despre gloria trecută sunt aceiași care nu au scrupule în a distruge monumentele istorice, lasă patrimoniul cultural și material în paragină și transformă în kitch orice ating. Degeaba duci mâna la inimă când auzi tricolorul, dacă înainte ai luat șpagă cu ea.

            În această categorie mai intră și partidele care cultivă un naționalism agresiv. Niște băiețași din galerie sau politicieni cu state vechi în lumea interlopă, își urlă cât pot de tare mândria de a fi român. O mândrie care pentru ei înseamnă a trăi izolați, a rămâne prizonieri unei culturi populare pășuniste, autosuficiente, în care câțiva „arhangheli” sunt adulați de cei mulți, cărora trebuie să li se inducă ideea că existența lor depinde de acești speciali. Naționalismul este o vrajă periculoasă, care poate fura ușor mințile oamenilor, din acest motiv este instrumentul preferat al dictatorilor în manipularea maselor.



Un alt profil al „profesorului” de patriotism este cel al omului de televiziune care, rămas fără gloria de altă dată, ține să predea lecții națiunii. Un reprezentant de vârf al acestei categorii este Dan Negru. După ce ani de zile a cultivat prostia și vulgaritatea, după ce adus în prim plan personaje grotești precum Vadim Tudor și a manelizat divertismentul cum nu a mai făcut-o nimeni, iată că acum ne bate obrazul pe internet că nu ne cunoaștem trecutul. Vedeta TV pescuiește diferite informații istorice de pe interne, le trunchiază, combină frânturi de adevăr cu falsuri național-comuniste, le amestecă în mintea lui și apoi le varsă patetic în spațiul public. Umblă prin țară sau prin străinătate, se filmează prin diferite locuri și vorbește cu nostalgie despre tirani și tiranie.

Cum devenim imuni la astfel de „profesori” și „profeți”? Prin educație, care are marea responsabilitate de a cultiva gândirea critică. Istoria nu este un adevăr revelat, sfânt, istoria nu este o evanghelie, istoria nu este de factură divină. Trecutul nostru este o colecție de momente glorioase și mai puțin glorioase, la care ne raportăm diferit de la generație la generație, și cel mai important este să privim înapoi echidistanță. Națiunile dezvoltate, puternice, care în momentele de cumpănă arată o solidaritate de nezdruncinat sunt națiunile care se raportează la propriul trecut fără încrâncenare și își asumă perioadele mai negre din istorie. Școala ar trebui să facă mai mult în această direcție, să promoveze mai puțin mitologia național-comunistă și să cultive mai mult o abordare critică a istoriei noastre.

Este firesc să ne mândrim cu trecutul nostru, cu tradițiile și personalitățile de marcă, dar să nu lăsăm această mândrie să ne ducă spre ura față de ceilalți. Suntem o țară diversă și asta ne conferă o frumusețe aparte. La Mulți Ani, Români! (Alexandru. D. Aioanei)

 



Te-ar mai putea interesa si:  Ziua NaţionalăZiua Nationala a Romaniei
8:07 pm Vineri, 01 Decembrie, 2023

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare