Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
COMENTARIUL SAPTAMANII Darabanenii si relatia lor cu Securitatea comunista

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti. Așa ar putea începe istoria relației dintre dărăbăneni și instituția opresivă a statului comunist. Deși pare că ne trimite cu gândul la poveștile copilăriei, formula de început este cât se poate de adevărată. Până la urmă, dacă nu ar fi existat contacte între concitadinii noștri și brațul lung al partidului nu s-ar mai povesti. Până la urmă, cei mai mulți dintre noi au fost parte a sistemului, au colaborat într-o măsură mai mică sau mai mare și au girat implicit pe cei care ne obligau mereu la fericire.

Un al doilea erou al poveștii a fost George, așa i-au spus când a semnat. Din păcate pentru el, nu a mai reușit să reziste presiunilor organelor încă doi ani și a făcut pactul cu diavolul. De data aceasta, planul acțiunii este o unitate de învățământ în anul 1988. George (nume conspirativ primit la intrarea în sistem) a primit misiunea de a relata despre opiniile dușmănoase ale cadrelor didactice. Se pare că George și-a făcut bine treaba, a fost lăudat de ofițerii cu care lucra, a descoperit cetățeni care ascultau Europa Liberă și relata periodic despre starea de spirit din oraș. Scriind „ochilor albaștri”, el relata despre una din victimele delațiunilor sale că se face vinovat de „audiere și colportare de știri transmise la posturile de radio reacționare, ocazie cu care a făcut comentarii negative la adresa politicii partidului și statului nostru, elogiind viața din țările capitaliste”. Pentru a fi o poveste, eroii trăiesc fericiți, și probabil vor trăi până la adânci bătrâneți.
Se impune de precizat că în ambele cazuri nu s-a constatat obținerea de foloase din activitatea informativă. Cu alte cuvinte, nu reiese că cei doi ar fi primit bani pentru ce au făcut, dar nici faptul că au fost șantajați sau supuși unor presiuni care să-i facă să cedeze involuntar. Nu declanșăm o vânătoare de vrăjitoare, dar avem un trecut pe care trebuie să-l cunoaștem și să ni-l asumăm. Deocamdată, nu avem cazuri spectaculoase, deși cred că acestea există, dar nu au fost dovedite, încă. Din fericire, impactul acțiunii celor doi a fost unul minor, dar oare, nu este destul de grav doar faptul că au semnat? George și Mugurel sunt două exemple despre cum este omul sub vremuri, dar am fi preferat să vedem două exemple despre cum înfruntă omul vremurile. (A.D.A.)
Cine au fost în realitate Mugurel și George se poate afla accesând link-ul:
http://www.cnsas.ro/colaboratori.html
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”