Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII 11 martie, a doua zi de nastere pentru unii dintre romani

Pe 11 martie 2004, în gara Atocha din Madrid, 350 de persoane și-au pierdut viața și alte câteva sute au fost rănite. Printre ei au fost și români: 16 morți și 200 de răniți. Românii pribegi au devenit victimele unui război care nu era al lor. Astăzi, supraviețuitorii păstrează în memorie momentele tragice prin care au trecut.

Acum zece ani, pe 11 martie, un număr semnificativ de români care locuiau în capitala Spaniei, luau trenul spre Madrid pentru a ajunge la locul de muncă. Pentru cei mai mulți dintre ei călătoria avea să se transforme într-un coșmar. Fără a cunoaște dedesubturile politicii internaționale, fără a-i interesa ce reprezintă terorismul, aceștia au devenit victime într-un război care nu era al lor. Românii, fără să înțeleagă de ce, au plătit cel mai scump tribut:16 morți și 200 de răniți. Pentru toți supraviețuitorii, amintirea acelor momente rămâne una traumatizantă. Ce s-a întâmplat cu adevărat le este greu să povestească, nici nu ar mai avea rost. Unii dintre ei poate nici nu au avut timp atunci se înțeleagă dimensiunea reală a dezastrului. Ulterior, de pe patul de spital sau de acasă, după trecerea șocului, au înțeles că doar Divinitatea a făcut ca ei să nu se afle printre cei pentru care s-au aprins mii de lumânări. De altfel, sentimentul acesta de noroc nu aduce cu sine un confort interior, ba chiar uneori impune o stare de vinovăție: de ce să fii tu cel care a scăpat?Lidia Ionel Palamaru din Concești este una din persoanele care au supraviețuit atentatelor. „Pe 11 martie mereu sărbătoresc a doua mea zi de naștere, s-au împlinit 10 ani de atunci și încă nu pot uita tristele momente prin care am trecut, mulțumesc lui Dumnezeu pentru o a doua șansă la viață”, a declarat aceasta recent. Exploziile și urmările lor au lăsat urme adânci în memoria victimelor, iar important este ca mesajul lor să fie astăzi folosit în scop educativ. Lidia Ionel a mai spus că fiul său urma să-şi servească colegii de la grădiniță cu bomboane și că va recita o poezie „în semn de pace și în memoria victimelor”. Este importat ca noi, astăzi, să nu-i uităm pe cei care au murit într-o cauză străină de interesul lor și să învățăm că aceste drame se petrec tot din cauza noastră, a oamenilor. Dorința de a avea un trai mai bun i-a făcut pe cei plecați să sfideze multe pericole. Datoria noastră este ca atunci când aceste pericole le marchează viața, să fim alături de ei, să-i susținem și să le păstrăm o amintire vie celor care nu s-au mai întors printre noi. (Alexandru D. AIOANEI)

Citiţi pe aceeaşi temă:
IN MEMORIAM 11 MARTIE 2004, MADRID „Nu trece nici un 11 martie fara sa nu-mi amintesc cat de norocoasa am fost”Te-ar mai putea interesa si:  Madridatentate Madrid11 martie
10:49 pm Miercuri, 12 Martie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare