Sfaturi de la pompieri pentru Sărbători Pascale liniștite

Și în aceste zile, când mii de botoșăneni trec pragul bisericilor și mănăstirilor pentru a participa la slujbele oficiate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, inspectorii de prevenire au intensificat acțiunile de control, îndrumare și informare preventivă la lăcașele de cult.
Sărbătoarea Învierii Domnului aduce în biserici un număr foarte mare de enoriași, motiv pentru care pompierii recomandă preoților și personalului neclerical să asigure și să vegheze la respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.
Astfel, accesul în lăcașele de cult se va face cu respectarea capacității de ocupare a acestora, în scopul prevenirii producerii unor evenimente nedorite și pentru a asigura evacuarea credincioșilor în condiții optime.
De asemenea, pe durata serviciului religios, ușile se vor menține în permanență deschise. Lumânările aprinse vor fi supravegheate și ținute la distanță de persoanele din jur, mobilier, decoruri sau alte materiale combustibile. Acestea vor fi puse doar în suporturile din tăvile metalice umplute cu nisip sau apă, amplasate în exteriorul lăcașelor de cult.
La întoarcerea de la biserică acasă, credincioșii nu vor lăsa lumânările și candelele aprinse în apropierea obiectelor sau materialelor combustibile, iar înainte de culcare le vor stinge.
Gospodinele vor supraveghea mijloacele de preparare a hranei atât timp cât acestea vor fi în funcțiune.
O atenție deosebită trebuie acordată supravegherii copiilor, acasă și la biserică.
Toate aceste recomandări le-au fost transmise preoților, dar și cetățenilor pe timpul controalelor preventive desfășurate de inspectorii de prevenire ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani la lăcașele de cult din județ. De la începutul lunii aprilie, personalul Inspecției de Prevenire a trecut pragul bisericilor și mănăstirilor și a verificat respectarea condițiilor de securitate la incendiu și/sau protecție civilă, dotarea cu mijloace de primă intervenție pentru stingerea incendiilor (stingătoare, accesorii la panourile de incendiu) și starea acestora, existența și starea/practicabilitatea căilor de acces și evacuare (interioare și exterioare), existența rezervelor de apă pentru incendiu și posibilitățile practice de folosire ale acestora, dar și modul de amenajare a spațiilor și locurilor pentru arderea lumânărilor pe timpul slujbelor religioase.
Verificate au fost și sistemele de încălzire locală și instalațiile electrice în vederea prevenirii izbucnirii unor eventuale incendii.
Totodată, preoții și personalul neclerical au fost instruiți cum să prevină situațiile de urgență, dar și cum să acționeze în cazul producerii acestora.
În noaptea de Înviere, pompierii botoșăneni vor executa, la lăcașele de cult, acțiuni de supraveghere a respectării măsurilor de prevenire a incendiilor, în special de către credincioși, dar și de asigurare a intervenției operative în cazul producerii unor situații de urgență.
8:08 pm Sambata, 27 Aprilie, 2019
Adauga un comentariu
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Despre schimbare, utopii și ipocrizie

Duminică, 18 mai, s-a încheiat un ciclu electoral prelungit, după anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024. A fost, fără îndoială, anul în care societatea românească a transmis cel mai clar semnal de respingere a partidelor tradiționale. Lipsa reformelor reale, corupția în expansiune, haosul economic și promovarea liderilor incompetenți au împins PSD și PNL către un minim istoric al încrederii publice. Să ratezi de două ori intrarea în turul al ... continuare »
DRUMUL DE LA DARABANI SPRE COTROCENI Simion câștigă, la limită, și turul doi

Pe 18 mai 2025, românii au fost chemați pentru a-și alege președintele, după ce în urma rezultatelor din 5 mai s-au calificat în turul doi Nicușor Dan (independent) și George Simion (AUR). Campania electorală a căpătat uneori forme absurde după ce candidatul AUR a participat doar la o dezbatere electorală cu contracandidatul său deși a promis că va merge la toate televiziunile. Prezența la vot în județele Moldovei a ... continuare »
VEZI cine a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale la Darabani

Pe 4 mai 2025, românii au fost chemați din nou la urne pentru a-și alege președintele, după ce alegerile din toamna anului 2024 au fost anulate. Campania electorală a fost una foarte tensionată și a căpătat uneori accente grotești. Aceasta poate fi una din explicațiile prezenței scăzute la urne, mai ales în județe altădată fruntașe. Prezența la vot în județele Moldovei a fost foarte redusă. La Botoșani s-au ... continuare »
Mențiune pentru Darabani la Olimpiada Națională de Istorie

În perioada 14-18 aprilie 2025, la Piatra Neamț a avut loc Olimpiada Națională de Istorie, care a reunit în orașul de sub Pietricica 350 de elevi și 49 de cadre didactice din toată țara. Școala dărăbăneană a fost din nou la înălțime, elevii întorcându-se acasă cu o mențiune și cu dorința de a continua să performeze.Marți, 15 aprilie, la Colegiul Național „Pentru Rareș” din Piatra Neamț era mare forfotă. Elevi din toată țară așteptau să dea ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Nu salvăm democrația votând mediocritatea

În ultimele patru luni, România a intrat într-un tumult electoral din care pare că nu mai are puterea să iasă. Cauzele sunt multe, unele punctuale, legate direct de situația geopolitică din regiune, altele mai profunde, ținând de modul în care am evoluat în ultimii 35 de ani ca societate, de respectul pe care l-am acordat educației, de relația complicată pe care o avem cu trecutul comunist. Democrația noastră firavă este mai amenințată ca oricând în ... continuare »

Câteva imagini mai strălucite de la prima ediție a Maratonul Nordului din Botoșani.

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!