Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Cunoscutul scriitor botoşănean Dumitru Ţiganiuc a trecut la cele veşniceÎnvățământul botoșănean și lumea scriitorilor sunt în doliu. Fost profesor de limba și literatura română la liceul din Darabani în perioada 1965-1966, cunoscut în toată țara pentru operele sale, Dumitru Țiganiuc a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 76 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 9 august, la cimitirul Eternitatea.

Dumitru Țiganiuc s-a născut pe 24 martie 1941, la Ripiceni pe malul Prutului. După ce a absolvit liceul din Trușești, acolo unde profesoara de limba română avea să-i marcheze destinul, a urmat cursurile facultății de filologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Apoi, a fost pe rând profesor la Liceul din Darabani, la cel din Săveni, la Liceul „Electrocontact” și Liceul Economic Botoșani. După 1999 a predat la Colegiul Național „August Treboniu Laurian”. A fost un dascăl apreciat de elevi, aceștia vorbind doar la superlativ de profesorul lor de română.

Cu o activitate la catedră foarte apreciată, Dumitru Țiganiuc a devenit cunoscut în toată țara mai ales datorită poeziilor sale. A debutat în 1964 în revista „Luceafărul” la Botoșani, după care a scrierile sale au fost publicate în diferite antologii de proză și poezie. A publicat însă și câteva volume personale de poezie: „Prin departe şi aproape” (Iaşi, Junimea, 1976), „Pasărea de iarbă” (Botoşani, CJCES, 1979), „Aceeaşi lumină” (Iaşi, Junimea, 1980), „Ecranul de iarbă” (Iaşi, Junimea, 1986), „Zidul de lacrimă” (Botoşani, Axa, 2001), „File din duminica orbului” (Cluj-Napoca, Dacia XXI, 2011), „Peste nopţile noastre, fulgere aşteptate" (antologie, Botoşani, Axa, 2012). În ianuarie 2000, prin Decret Prezidential i-a fost acordat, pentru contribuția sa deosebită la promovarea operei eminesciene, Brevetul și Medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Eminescu”.„Nu cred, însă, că oricine a suferit şi a plâns devine poet”

 

Condeiul său a fost marcat de dramele prin care a trecut sau la care a fost martor, asta a mărturisit în urmă cu câțiva ani într-un interviu acordat publicat în revista „Hyperion”: „Satul în genere, nu doar casa mea, a suferit şi-a plâns în acei ani, urmaţi de perioada colectivizării forţate. Poezia mea s-a filtrat de la început prin pâinea curată a lacrimilor mele şi ale mamei mele, de aceea tonurile elegiace nu sunt construite ca-ntr-un joc, ci naturale, autentice. Nu cred, însă, că oricine a suferit şi a plâns devine poet. Poezia se naşte şi din har, dar şi din şcoală, din iubirea faţă de cărţi, care încă din copilărie era uneori mai importantă decât pâinea zilnică. Şi cum să nu fi plâns în mine mai mult, decât exteriorizându-mă, când în grădina casei mele de la Ripiceni, când s-a realizat lacul de acumulare de pe Prut, au fost aşezate alte două case şi raiul grădinii mele cu trandafiri, vie, pomişoară, pruni, meri, peri, zarzări, cu tufe de zmeură s-a spulberat”. (A.D.A.)
Te-ar mai putea interesa si:  Dumitru Tiganiuc
4:58 pm Marti, 08 August, 2017

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare