Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Cunoscutul scriitor botoşănean Dumitru Ţiganiuc a trecut la cele veşnice

Învățământul botoșănean și lumea scriitorilor sunt în doliu. Fost profesor de limba și literatura română la liceul din Darabani în perioada 1965-1966, cunoscut în toată țara pentru operele sale, Dumitru Țiganiuc a trecut la cele veșnice la venerabila vârstă de 76 de ani. Înmormântarea va avea loc miercuri, 9 august, la cimitirul Eternitatea.
Dumitru Țiganiuc s-a născut pe 24 martie 1941, la Ripiceni pe malul Prutului. După ce a absolvit liceul din Trușești, acolo unde profesoara de limba română avea să-i marcheze destinul, a urmat cursurile facultății de filologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Apoi, a fost pe rând profesor la Liceul din Darabani, la cel din Săveni, la Liceul „Electrocontact” și Liceul Economic Botoșani. După 1999 a predat la Colegiul Național „August Treboniu Laurian”. A fost un dascăl apreciat de elevi, aceștia vorbind doar la superlativ de profesorul lor de română.
Cu o activitate la catedră foarte apreciată, Dumitru Țiganiuc a devenit cunoscut în toată țara mai ales datorită poeziilor sale. A debutat în 1964 în revista „Luceafărul” la Botoșani, după care a scrierile sale au fost publicate în diferite antologii de proză și poezie. A publicat însă și câteva volume personale de poezie: „Prin departe şi aproape” (Iaşi, Junimea, 1976), „Pasărea de iarbă” (Botoşani, CJCES, 1979), „Aceeaşi lumină” (Iaşi, Junimea, 1980), „Ecranul de iarbă” (Iaşi, Junimea, 1986), „Zidul de lacrimă” (Botoşani, Axa, 2001), „File din duminica orbului” (Cluj-Napoca, Dacia XXI, 2011), „Peste nopţile noastre, fulgere aşteptate" (antologie, Botoşani, Axa, 2012). În ianuarie 2000, prin Decret Prezidential i-a fost acordat, pentru contribuția sa deosebită la promovarea operei eminesciene, Brevetul și Medalia comemorativă „150 de ani de la nașterea lui Eminescu”.
„Nu cred, însă, că oricine a suferit şi a plâns devine poet”

Condeiul său a fost marcat de dramele prin care a trecut sau la care a fost martor, asta a mărturisit în urmă cu câțiva ani într-un interviu acordat publicat în revista „Hyperion”: „Satul în genere, nu doar casa mea, a suferit şi-a plâns în acei ani, urmaţi de perioada colectivizării forţate. Poezia mea s-a filtrat de la început prin pâinea curată a lacrimilor mele şi ale mamei mele, de aceea tonurile elegiace nu sunt construite ca-ntr-un joc, ci naturale, autentice. Nu cred, însă, că oricine a suferit şi a plâns devine poet. Poezia se naşte şi din har, dar şi din şcoală, din iubirea faţă de cărţi, care încă din copilărie era uneori mai importantă decât pâinea zilnică. Şi cum să nu fi plâns în mine mai mult, decât exteriorizându-mă, când în grădina casei mele de la Ripiceni, când s-a realizat lacul de acumulare de pe Prut, au fost aşezate alte două case şi raiul grădinii mele cu trandafiri, vie, pomişoară, pruni, meri, peri, zarzări, cu tufe de zmeură s-a spulberat”. (A.D.A.)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”