Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Ulcerul, „golul” care doareUlcerul gastric sau duodenal reprezintă o eroziune la nivelul mucoaselor respective, ajungând până la nivelul stratului muscular. Aproape toate ulcerele sunt cauzate de infecția cu Helicobacter Pylori sau utilizarea de antiinflamatorii nesteroidiene. Poate apărea la orice vârstă, inclusiv sugari și copii, dar este mult mai frecvent la adulții de vârstă medie.

Cum atacă mucoasa Helicobacter Pylori și antiinflamatoriile și ce alți factori de risc sunt implicați? Aceștia dezorganizează apărarea normală a mucoasei, aceasta fiind mai susceptibilă la secreția acidă a stomacului. Printre factorii de risc se numără fumatul (se corelează cu numărul de țigarete fumate pe zi) și istoricul familial de boală ulceroasă. Deși alcoolul stimulează secreția acidă, nu există date clare între consumul moderat de alcool și dezvoltarea sau vindecarea ulcerului.

Ce manifestări clinice sunt caracteristice ulcerului? Simptomele depind de localizarea ulcerului și de vârsta pacientului; mulți pacienți, în special bătrânii, au puține simptome sau chiar deloc. Durerea este simptomul cel mai frecvent și este localizată în etajul superior al abdomenului; se atenuează la alimentație și antiacide. Este descrisă ca o arsură, senzație de roadere sau foame. Doar aproape jumătate dintre pacienți se prezintă cu aceste simptome tipice. În ulcerul gastric, alimentația exacerbează durerea în loc să o atenueze. Ulcerul duodenal are tendința de a produce o durere mai severă: este absentă dimineața la trezire, dar apare în mijlocul dimineții, este atenuată de alimente, dar reapare la 2-3 ore după masă. Durerea care trezește pacientul noaptea este frecventă. Durerea poate să fie însoțită de grețuri și vărsături, balonare, eructații (râgâieli) și disconfort.Cum se diagnostichează boala ulceroasă? Diagnosticul este sugerat de simptome și confirmat prin endoscopie. Endoscopia ajută și la diagnosticul diferențial cu cancerul gastric prin realizarea biopsiei, apoi a examenului anatomopatologic. Persoanelor care nu preferă endoscopia din cauza invazivității li se poate face un examen cu bariu al tractului digestiv superior. Tratamentul este adesea început fără ca diagnosticul să fie definitiv. Pentru decelarea prezenței Helicobacter Pylori, se dozează inițial anticorpii, iar dacă valoarea acestora este crescută, se dozează antigenul H. Pylori în materiile fecale.

Ce tratament este indicat în cazul ulcerului? Se impun următoarele măsuri generale: renunțarea la fumat și evitarea alcoolului, a excesului de cafea, a antiinflamatoriilor nesteroidiene, a alimentelor care stimulează secreția acidă (carne, conserve, prăjeli), a condimentelor picante și a băuturilor carbogazoase. Se recomandă un program regulat al meselor: 3 mese principale și 2 gustări, cu un interval de  maxim 3-4 ore între ele. Tratamentul medicamentos include substanțele  pentru scăderea acidității cu efect pe termen scurt (antiacidele - bicarbonar de sodiu, carbonat de calciu, hidroxid de aluminiu sau magneziu) și cele cu efect pe termen lung ( inhibitorii pompei protonice - Esomeprazol, Omeprazol, blocantele H2 - Ranitidina, Famotidina). Mai sunt utilizate protectoarele pentru mucoasă (Sucralfat) și antibiotice în cazul infecției cu Helicobacter pylori. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul complicațiilor (hemoragie, stenoză, perforație-peritonită) și dacă simptomele sunt refractare la tratamentul medical). (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  ulcerul gastriculcerul duodenalHelicobacter Pyloriantiinflamatoare nesteroidiene
10:15 pm Miercuri, 11 Decembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare