Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Prea multa panica stricaÎn rândul populației sunt din ce în ce mai frecvente tulburările anxioase sau ”atacurile de panică”, care au drept caracteristică teama de moarte (ex. persoana are senzația că face un infarct) și de a înnebuni. Deși aceste temeri nu se concretizează, persoana trăiește senzații atât de puternice, încât frica devine permanentă și poate afecta calitatea vieții prin evitarea circumstanțelor în care a apărut atacul de panică (la serviciu, pe stradă etc.).

Cum se clasifică atacurile de panică? Acestea pot fi spontane, circumscrise sau predispuse de situație. Cele spontane nu apar datorită unei situații sau unui anumit factor, ceea ce înseamnă că persoana nu poate anticipa când se va produce atacul de panică. Astfel, persoana se află mereu în stare de alertă și tensiune, ducând la restricționarea majorității activităților sociale. Atacurile circumscrise de situație apar doar într-un context anume, spre exemplu într-un spațiu închis dacă persoana suferă de claustrofobie. Cele predispuse de situație apar de obicei în anumite circumstanțe (ex. vorbit în public), dar nu întotdeauna. 

Deși există această clasificare, este posibil ca persoana respectivă să prezinte atacuri de panică de două sau trei tipuri. Persoanele anxioase simt mereu nevoia să controleze situațiile din viața lor, iar incapacitatea de a realiza asta se manifestă prin teamă și disconfort. În cazul unui atac de panică, aceste senzații sunt generalizate pentru că nu se poate stabili când acesta apare. În timp, se produce o scădere a respectului de sine, apariția sentimentului de neajutorare și depresie.

Ce produce atacurile de panică? Se pare că există o predispoziție genetică și s-a dovedit că pot fi provocate de situații traumatizante pentru persoana respectivă. Aceste evenimente neplăcute sunt păstrate în subconștient prin negarea impactului lor și se pot ”exterioriza” la nivelul conștientului prin anxietate sau fobii; ambele se pot  manifesta prin atacuri de panică. În legătură cu predispoziția genetică, nu există o relație directă între cazurile în familie de anxietate și posibilitatea ca o persoană să prezinte atacuri de panică. Predispoziția înseamnă un risc mai mare de a face un atac de panică în caz de stres pentru o persoană cu astfel de cazuri în familie față de alta care nu prezintă astfel de antecedente, dar nu este obligatoriu ca acestea să apară pe parcursul vieții.Cum recunoaștem un atac de panică? Este necesar ca 4 din următoarele simptome să apară brusc și să crească în intensitate timp de 10 minute: 1. accelerarea pulsului sau bătăi puternice ale inimii 2. transpirații 3. tremurături 4. senzație de ștrangulare sau sufocare 5. durere toracică anterioară 6. greață sau durere abdominală 7. amețeli, dezechilibru  8. sentiment de irealitatea sau detașare de sine 9. frica de a înnebuni sau de moarte 10. amorțeli sau furnicături 11. frisoane sau valuri de căldură.

Cum se intervine dacă o persoană a prezentat atacuri de panică? Inițial, este necesar consultul medicului de familie, pentru a determina dacă există o cauză medicală. Consultul psihologic stabilește dacă atacurile de panică sunt determinate de o tulburare psihică deoarece ele nu sunt un diagnostic propriu-zis. Dacă da, pacientul este trimis la psihiatru. Astfel, se poate interveni medicamentos (tratament prescris de psihiatru), prin consult psihologic - psihoterapie sau apelând la ambele. Intervenția psihologului presupune mai mulți pași: pacientul trebuie să conștientizeze situația stresantă și să nu o evite, să înlocuiască gândurile negative cu altele mai realiste, dându-i senzația de control asupra situației și trebuie să-și confrunte propriile temeri (moarte, nebunie) și să realizeze lipsa de fundament a acestora. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)Te-ar mai putea interesa si:  atacul de panica
7:43 pm Joi, 20 Februarie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Când veniți la supermarketul din Botoșani, să aveți grijă să nu luați mașina în locul coșului pentru cumpărături! 

Sondaj
Credeți că dărăbănenii vor trăi mai bine cu Mihai-Alin Gîrbaci la conducerea Primăriei Darabani?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare