Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Pancreatita, marea drama abdominala



În loc de introducere, pentru a vă oferi o imagine generală despre ce înseamnă pancreatita acută, am ales acest citat : "Debutul brusc, agonia inimitabilă și mortalitatea care o însoțesc, fac ca pancreatita acută să reprezinte cea mai formidabilă catastrofă" (Moynihan, 1925).

După o perioadă lungă de post, tendința este de a exagera cu consumul alimentelor în contextul sărbătorilor pascale. Bineînțeles, pe lângă masa copioasă își face loc și alcoolul în cantități variabile. Clasic, se spune că preambulul pancreatitei acute reprezintă, deseori " un prânz bogat în grăsimi stropit cu alcool".

Ce reprezintă pancreatita acută și cum se produce aceasta? Inflamația pancreasului sau pancreatita acută se produce prin activarea enzimelor pancreatice, ce vor determina autodigestia acestuia. Cauzele sunt fie consumul de etanol (în contextul prezentat mai sus), fie litiaza biliară (după o colică biliară), traumatisme, metabolice (diabet zaharat, trigliceridemie), infeţioase, medicamentoase (diuretice, antibiotice).

Ce simptome prezintă un pacient cu această afecțiune? Simbolic, simptomele descriu perfect "marea dramă abdominală". Pacientul acuză durere cu debut brusc în  abdomenul superior, care iradiază în bară sau în centură spre coloana vertebrală; este foarte intensă, constantă, continuă, rezistentă la antalgice uzuale. Alte simptome de însoțire sunt greţurile, vărsăturile care sunt precoce, abundente și nu calmează durerea, febra, tranzit intestinal oprit, anxietate și șoc în formele severe.

Cum se pune diagnosticul de pancreatită acută? În principal, este necesară dozarea enzimelor pancreatice în sânge: amilaza și lipaza. Amilaza începe să crească în primele 4-12 ore și valorile revin la normal după 4-6 zile. În cazul în care persistă, se investighează pacientul pentru apariția unor posibile complicații. Amilaza se poate doza și în urină până la 10-14 zile. Lipaza rămâne crescută până la 2 săptămâni. Alte investigații utile sunt: dozarea markerilor inflamatori (leucocite, VSH, CRP, fibrinogen), a glicemiei, a calciului; dintre cele imagistice: radiografia abdominală pe gol, ecografia abdominală, CT(computer tomograf). CT-ul reprezintă standardul de aur dintre acestea, este util în stabilirea scorului prognostic și a indicațiilor operatorii. În funcție de mai multe criterii: vârsta, valorile anumitor elemente din sânge și rezultatul investigațiilor imagistice se calculează scorul de evoluție Ranson.



Ce complicații poate determina pancreatita acută? Acestea se împart în pancreatice și extrapancreatice. Cele pancreatice sunt: necroză infectată, abcese, pseudochisturi, hematocel, sechestru, fistule. Cele extrapancreatice sunt numeroase și de evitat: pleurezie, șoc, pericardită, insuficienţa cardiacă, renală sau respiratorie, hemoragii digestive, ulcere, ruptură de splină sau infarct, encefalopatie, peritonită.

Ce tratament poate fi aplicat? În primul rând, ar trebui să existe o profilaxie corespunzătoare pentru evitarea "dramei abdominale": abstinența de la alcool, evitarea meselor copioase, lupta împotriva obezității, tratamentul litiazei biliare și a dezechilibrelor metabolice. Din punct de vedere curativ, tratamentul se prescrie neapărat în spital, sub supraveghere medicală, indiferent de severitatea pancreatitei! E obligatoriu repausul digestiv și e  necesară monitorizarea semnelor vitale , timp în care se realizează reechilibrarea hidroelectrolitică (ser fiziologic sau glucoză 5%), se administrează analgezice (NU derivați de morfină), inhibitori ai secreției gastrice (Omeprazol, Esomeprazol, Ranitidină), antibiotice cu spectru larg (cefalosporine - Cefuroxim, aminoglicozid - Gentamicina), aspirarea prin sondă nazogastrică. Tratamentul chirurgical este indicat în cazul anumitor complicații: necroză infectată sau extinsă, abcese, chisturi, hemoragii digestive, fistule, perforații de tub digestiv - peritonită.

În condițiile în care consumul de etanol și litiaza biliară reprezintă 80% din cauzele pancreatitei acute, este lesne de înțeles că este mereu loc de mai multă cumpătare. În contextul Sărbătorilor Pascale care tocmai au trecut, dar și în general, când e vorba de un festin, să nu uităm de semnificația acelei zile și că scopul nu este să mâncăm până nu mai este loc. Cu alte cuvinte, să mâncăm ca să trăim, nu să trăim ca să mâncăm! (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)




Te-ar mai putea interesa si:  peritonita
1:25 pm Vineri, 10 Mai, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare