Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Insomnia, adevaratul cosmar al noptilorInsomnia reprezintă cea mai întâlnită tulburare a somnului, fiind incapacitatea sau dificultatea de a adormi sau sentimentul de somn neodihnitor, de slabă calitate. Insomnia se clasifică în funcție de durată în: tranzitorie (mai puțin de o săptămână), intermitentă (episoade care se repetă la o anumită perioadă) și cronică (se manifestă în majoritatea nopților). Toate grupele de vârstă sunt afectate, dar mai mult vârstnicii,  iar femeile suferă de insomnie mai frecvent decât bărbații.

Ce cauze posibile pot determina insomnie? Insomnia tranzitorie sau intermitentă poate fi determinată de anumite evenimente stresante (examene, probleme familiale sau profesionale), condiții de mediu extreme (canicula, ger, zgomote puternice), modificări de fus orar, altitudine ridicată, medicamente, muncă în schimburi. Dispariția influenței acestor stimuli conduce la rezolvarea insomniei.

Insomnia de tip cronic prezintă la bază de obicei o boală, fie pshiatrică sau organică: depresie, anxietate, schizofrenie, manie, insuficiență cardiacă, astm bronșic, boală de reflux gastro-esofagian, hipertiroidie, sindromul de apnee obstructivă de somn, bolile Parkinson și Alzheimer și consumul de substanțe cu nicotină sau cafeină.

Persoanele predispuse să fie afectate de insomnie sunt turiștii, elevii și studenții, gravidele, femeile la menopauză, depemdenții de alcool și persoanele în vârstă.Cum se manifestă insomnia? Simptomele care predomină sunt dificultate de a adormi sau trezirile frecvente, creându-se o stare stresantă, ce complică insomnia. Lipsa unui somn odihnitor va conduce la tulburări ale activității zilnice: astenie, diminuarea capacității de concentrare și a memorie, tulburări de coordonare, iritabiltate, nervozitate.

Cum se diagnostichează insomnia? Dacă suferiți mai mult de trei săptămâni de aceste simptome, trebuie să vă adresați medicului curant! Din anamneza se extrag informații despre afecțiunile psihiatrice și organice cu posibilă implicare, consumul de alcool și droguri, iar examenul clinic insistă asupra aparatelor cardiovascular și pulmonar.

Cum se tratează insomnia? Cea de tip tranzitoriu sau intermitent nu necesită terapie, deși se pot utiliza inductoare de somn cu durată scurtă de acțiune pe o perioadă scurtă (Nitrazepam, Lorazepam, Zolpidem, Zopiclona) pentru a îmbunătăți rapid calitatea somnului și a crește capacitatea de concentrare.

Insomnia cronică se tratează prin țintirea asupra afecțiunii cauzale și se evită, pe cât posibil inductoarele de somn datorită efectelor adverse care interferă cu boala de bază. (Manuela CULICĂ, foto: Shutterstock)Te-ar mai putea interesa si:  insomniaboala ParkinsonAlzheimer
9:30 pm Luni, 18 August, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare