Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Insomnia, adevaratul cosmar al noptilor

Insomnia reprezintă cea mai întâlnită tulburare a somnului, fiind incapacitatea sau dificultatea de a adormi sau sentimentul de somn neodihnitor, de slabă calitate. Insomnia se clasifică în funcție de durată în: tranzitorie (mai puțin de o săptămână), intermitentă (episoade care se repetă la o anumită perioadă) și cronică (se manifestă în majoritatea nopților). Toate grupele de vârstă sunt afectate, dar mai mult vârstnicii, iar femeile suferă de insomnie mai frecvent decât bărbații.
Ce cauze posibile pot determina insomnie? Insomnia tranzitorie sau intermitentă poate fi determinată de anumite evenimente stresante (examene, probleme familiale sau profesionale), condiții de mediu extreme (canicula, ger, zgomote puternice), modificări de fus orar, altitudine ridicată, medicamente, muncă în schimburi. Dispariția influenței acestor stimuli conduce la rezolvarea insomniei.
Insomnia de tip cronic prezintă la bază de obicei o boală, fie pshiatrică sau organică: depresie, anxietate, schizofrenie, manie, insuficiență cardiacă, astm bronșic, boală de reflux gastro-esofagian, hipertiroidie, sindromul de apnee obstructivă de somn, bolile Parkinson și Alzheimer și consumul de substanțe cu nicotină sau cafeină.
Persoanele predispuse să fie afectate de insomnie sunt turiștii, elevii și studenții, gravidele, femeile la menopauză, depemdenții de alcool și persoanele în vârstă.
Cum se manifestă insomnia? Simptomele care predomină sunt dificultate de a adormi sau trezirile frecvente, creându-se o stare stresantă, ce complică insomnia. Lipsa unui somn odihnitor va conduce la tulburări ale activității zilnice: astenie, diminuarea capacității de concentrare și a memorie, tulburări de coordonare, iritabiltate, nervozitate.
Cum se diagnostichează insomnia? Dacă suferiți mai mult de trei săptămâni de aceste simptome, trebuie să vă adresați medicului curant! Din anamneza se extrag informații despre afecțiunile psihiatrice și organice cu posibilă implicare, consumul de alcool și droguri, iar examenul clinic insistă asupra aparatelor cardiovascular și pulmonar.
Cum se tratează insomnia? Cea de tip tranzitoriu sau intermitent nu necesită terapie, deși se pot utiliza inductoare de somn cu durată scurtă de acțiune pe o perioadă scurtă (Nitrazepam, Lorazepam, Zolpidem, Zopiclona) pentru a îmbunătăți rapid calitatea somnului și a crește capacitatea de concentrare.
Insomnia cronică se tratează prin țintirea asupra afecțiunii cauzale și se evită, pe cât posibil inductoarele de somn datorită efectelor adverse care interferă cu boala de bază. (Manuela CULICĂ, foto: Shutterstock)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”