Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Herpesul - un mic „cadou” pentru cei stresati

Herpesul oral (labial) este o infecție frecventă a regiunii gurii ce cuprinde buzele, interiorul obrajilor, gingiile, faringele și este determinată de virusul Herpes simplex. Se manifestă prin apariția de vezicule mici și dureroase denumite leziuni herpetice sau leziuni produse de febră. Majoritatea persoanelor afectate au vârsta sub 20 de ani.
Este adevărat că virusul poate rămâne în organism după dispariția veziculelor? Da, după prima infecție virusul poate deveni latent (dormant) la nivelul nervilor feței. Uneori, mai ales în caz de imunitate scăzută, virusul se poate reactiva („trezi”), determinând din nou apariția veziculelor.
Cum se transmite virusul?
Transmiterea se poate face printr-un contact apropiat cu o persoană infectată (de exemplu, sărut) sau prin atingerea unor obiecte contaminate, cum ar fi lame de ras, prosoape, veselă și alte obiecte care sunt utilizate în comun cu persoana infectată. Părinții pot răspândi virusul copiilor în timpul activităților zilnice.
Cum se manifestă infecția cu virusul Herpes simplex?
Am menționat anterior de apariția veziculelor cu localizare orală și periorală. Unele persoane nu au nici un simptom. De cele mai multe ori, infecția se produce la copii cu vârsta între 3 și 5 ani. Simptomele pot fi declanșate de menstruație sau fluctuații hormonale, expunerea la soare, febră și stres. În cursul unei recăderi, simptomele sunt mai puțin severe. Acestea pot fi moderate sau severe. Apar adeseori între una și trei săptămâni după contactul cu virusul, iar manifestările pot dura până la trei săptămâni (de obicei una, două săptămâni).
Simptomele inițiale (prodromul) includ: mâncărimea buzelor sau a pielii din jurul gurii și arsuri sau furnicături în jurul zonei buzelor și a gurii, febră, angină (durere în gât), mărirea de volum a ganglionilor și disfagie (înghițire) dureroasă. În același timp, pot exista vezicule roșii care se sparg, vezicule cu un lichid purulent, mai multe vezicule mici care confluează și formează o veziculă mare și cruste galbene ce lasă la detașare o piele roz.
Cum se diagnostichează infecția cu virusul Herpes simplex?
Un examen clinic al regiunii gurii realizat de medicul de familie poate fi suficient. Uneori, se realizează un prelevat din vezicule pentru a se realiza diverse teste, în caz de incertitudine.
Care sunt complicațiile posibile secundare infecției herpetice?
Printre complicații se numără: recăderea sau răspândirea infecției, suprainfectarea cu bacterii, afectarea oculară cu posibilă orbire dacă este afectată corneea și generalizarea infecției la cei cu imunitate scăzută.
Ce tratament este indicat?
Simptomele pot dispărea spontan între una și două săptămâni. Pot fi prescrise medicamente antivirale, care pot reduce durerea și pot scurta durata simptomelor: Aciclovir, Famciclovir, Valaciclovir. Antiviralele au eficiență dovedită dacă sunt administrate în timpul simptomelor inițiale, înainte de apariția veziculelor și trebuie prescrise obligatoriu în caz de herpes recurent. Anviralele pot fi administrate oral sau topic, sub formă de cremă. Cremele sunt mai costisitoare și adeseori doar scurtează simptomele câteva ore sau zile.
Alte măsuri generale utile sunt: aplicarea de gheață sau comprese călduțe pe vezicule pentru a ameliora durerea, spălarea zonei cu soluție antiseptică și apă pentru a împiedica răspândirea virusului, evitarea băuturilor fierbinți, a alimentelor condimentate și sărate și a citricelor, gargara cu apă rece, consumul de acadele, clătirea cu apă sărată, administrarea de analgezice (Paracetamol).
Atenție! Este important să contactați medicul curant dacă simptomele durează mai mult de două săptămâni sau apar vezicule în jurul ochilor sau herpesul a apărut în contextul unor boli sau a consumului unor medicamente. (dr. Manuela CULICĂ, foto: Adevărul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »

Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »

Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »

Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”