Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Fibromul uterin de la A la ZFibroamele uterine sunt tumori benigne cu formă rotundă sau semirotundă cu originea la nivelul uterului. Sunt destul de frecvente, putând afecta aproximativ jumătate din femei. Fibroamele uterine se clasifică funcție de poziția lor în peretele uterului: subseros (pe partea exterioară), intramural (în miometru) și submucos (sub mucoasa uterină).

Ce cauze determină apariția fibromului uterin? Până în prezent, nu se cunoaște o cauză precisă, dar există mulți factori favorizanți. Printre aceștia se numără: anomaliile genetice, istoricul familial, rasa neagră, apariția menstruației înainte de 10 ani, consumul de alcool (mai ales bere), infecțiile la nivelul uterului, hipertensiunea arterială, obezitatea și creșterea nivelelor estrogenilor. Factorii protectori sunt vârsta târzie a primei sarcini, anticoncepționalele și fumatul. În timpul primului trimestru din sarcină, o treime din fibroame se măresc, dar își vor reduce dimensiunile după naștere. De asemenea, au tendința de a se diminua după menopauză, dar tratamentul cu estrogeni post-menopauză poate împiedica acest proces.

Cum se manifestă fibromul uterin? În majoritatea cazurilor, acesta nu determină simptome. Principala manifestare este sângerarea abundentă în timpul menstruației; dacă fibromul este localizat aproape de mucoasă, menstruațiile pot fi mai dureroase și mai prelungite și pot apare sângerări între acestea. Dacă hemoragiile sunt excesive, apare anemie datorită deficitului de fier. Alte simptome care pot fi provocate mai ales de fibroamele mari sunt: senzație de presiune sau durere pelvină (sub ombilic), urinare frecventă sau constipație. Deși fibroamele nu afectează ovulația, unele studii arată că cele submucoase scad fertilitatea.

Ce complicații pot determina fibroamele uterine la gravide? O parte din studii au demonstrat consecințe negative ale fibroamelor în cursul sarcinii: hemoragii în primul trimestru de sarcină și după naștere, modificarea poziției fătului (cu picioarele în jos), avort spontan, întârziere de creștere a fătului, naștere prematură, contracții ineficiente în timpul travaliului, risc crescut de cezariană (funcție de dimensiune și localizare).Cum se diagnostichează fibromul uterin?  În primul rând, se realizează examen clinic pelvin, care va fi confirmat de ecografie abdominală sau endovaginală, cea din urmă fiind o metodă simplă, ieftină și neinvazivă. Examene de rezervă pentru ecografie sunt CT și RMN. Pentru a determina dacă fibromul se găsește în cavitatea uterină, procedurile recomandate sunt histeroscopia sau histerosonografia.

Ce tratamente se recomandă în fibromul uterin? În majoritatea cazurilor, fibroamele care nu determină simptome sau complicații nu necesită tratament, dar este utilă monitorizarea. Sub supraveghere, fibroamele asimptomatice pot deternina ulterior manifestări, fiind recomandată terapia. Atenție! Creșterea rapidă a unui fibrom observată de medic poate sugera în rare cazuri transformarea în cancer, necesitând diagnostic și tratament cât mai prompt.
Tratamentul chirurgical este varianta preferată în cazurile cu simptome sau complicații. Se pot realiza următoarele intervenții: miomectomie (îndepărtarea doar a fibroamelor cu un laparoscop, histeroscop sau prin deschiderea abdomenului), histerectomie (îndepărtarea uterului), embolizarea arterei uterine (obstruarea). Dacă fibroamele sunt mari, intervenția chirurgicală poate deveni dificilă și cu risc crescut.

Medicamentele utilizate sunt cele care pot stopa producerea de estrogen de ovare: modulatori ai receptorilor de progesteron (Esmya), agoniști de gonadoliberină (Lupron, Synarel), hormoni sexuali masculini (Danazol) și anticoncepționalele cu progesteron (reduc sângerările, dar nu scad dimensiunile fibromului). Acestea sunt prescrise între trei și șase luni și se pot folosi înainte de operație. Utilizarea steriletelor cu progesteron este indicată când fibromul are sub trei centimetri și nu se dorește histerectomia. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  fibromul uterin
9:58 am Joi, 17 Iulie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare