Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Entorsa de glezna, o „joaca” periculoasa



Entorsa de gleznă este o afecțiune ortopedică frecventă, astfel încât minim 2000 de persoane din România se confruntă cu această problemă. Se poate produce în timpul unor eforturi fizice importante sau prin călcarea greșită pe o suprafață neregulată, prin deplasarea piciorului spre interior sau spre exterior.

Cum apare entorsa? Ligamentele sunt formate din ”fibre elastice” care ajută la stabilizarea articulației și poziționarea firească a oaselor. Pentru a proteja oasele de mișcări anormale, se întind până la un anumit punct, apoi revin la lungimea anterioară. Dacă se depășește o anumită limită, ligamentele se pot inflama, rupe parțial sau total; producerea incidentului este urmată de apariția durerii și a inflamației (tumefierea, încălzirea zonei).

Cum se clasifică entorsa de gleznă? Cea de gradul I presupune o ușoară întindere a ligamentului, cea de gradul II ruperea parțială a fibrelor și mobilitate anormală a gleznei și, în final, cea de gradul III  se caracterizează prin ruperea totală a ligamentului și instabilitatea gravă a acesteia la imprimarea de mișcări.

Cum se diagnostichează o entorsă? În primul rând, trebuie să vă adresați medicului ortoped pentru un diagnostic corect, deoarece o fractură poate produce manifestări similare și este necesară o radiografie pentru a scăpa de dubii. La inspecție, glezna este tumefiată și eventual prezintă echimoză (vânătaie). La palpare, zona este dureroasă, iar doctorul trebuie să imprime mișcări gleznei pentru a verifica care este ligamentul afectat și dacă este rupt. Astfel, funcție de examenul clinic acesta stabilește gradul entorsei. Atenție! După trecerea fazei de durere și inflamație, o entorsă de gradul III determină instabilitatea gleznei, devenind dificil mersul și afectând articulația pe termen lung. De aceea, dacă este suspectă o leziune așa de gravă, cel mai util este examenul RMN.



Cum se tratează entorsa de gleznă? Durerea și tumefierea persistă, în general, cam 2-3 zile și pot jena mersul, de aceea pot fi utilizate cârje. Pentru entorsele de gradul I, sunt patru principii de tratament:1) repaus al gleznei 2) aplicarea imediată a gheții, apoi câte jumătate de oră, de 3-4 ori pe zi; în paralel cu gheața se pot administra local antiinflamatoare (Fastum gel) și geluri cu heparină (Lioton gel) 3) utilizarea de fașe elastice pentru imobilizarea articulației 4) menținerea ridicată a gleznei deasupra nivelului inimii.

Pentru entorsele de gradul II, sunt aceleași principii, dar durata vindecării este mai crescută și pot fi utilizate gipsul sau ortezele pentru imobilizare. Entorsele de gradul III se rezolvă prin imobilizarea cu atelă sau aparat gipsat timp de 2-3 săptămâni. Tratamentul de recuperare se desfășoară în trei etape: 1) o săptămână de repaus și protecție a gleznei 2) 1-2 săptămâni de mișcări active, controlate, fără opunerea de rezistență și 3) săptămâni-luni în care se reiau activitățile, se efectuează exerciții de întreținere, fără răsucirea piciorului sau pivotarea cu glezna; ulterior, pentru revenirea completă se practică tenis, fotbal și baschet.

Atenție! Dacă ați mai avut entorse, este o mare probabilitate să se mai producă dacă ligamentele sunt vindecate parțial. Dacă ele reapar prea des și durerea persistă mai mult de șase săptămâni, suferiți de instabilitate cronică de gleznă și trebuie să evitați, cât puteți, să vă deplasați pe suprafețe neregulate, activitățile fizice prelungite și sporturi cu mișcări bruște: tenis, fotbal, baschet. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)




Te-ar mai putea interesa si:  entorsaentorsa de gleznaRMN
11:23 pm Miercuri, 30 Aprilie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare