Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

FOTOREPORTAJ Cinci zile printre darabanenii din Spania


Miercuri, orele 20:00, Aeroportul Barajas, Madrid. Urc în mașina unei rude și plecăm spre Guadalajara, unul din orășelele de lângă Madrid unde trăiește o comunitate importantă de români, inclusiv dărăbăneni. Până să ajungem la destinație, fac cunoștință cu peisajul și autostrăzile din Peninsula Iberică. Pe parcursul celor aproximativ 60 de kilometri, halele industriale reprezintă o prezenţă constantă. Motivul călătoriei mele a fost un botez în familia unui verișor, eveniment cu o încărcătură simbolică uriașă, ţinând cont de faptul că are loc în altă țară. Ajungem acasă, de fapt este cam mult spus acasă. Cei mai mulți te invită să vezi unde stau, nu te invită la ei acasă. Odată intrat în apartamentul din centrul istoric al micului oraș, Spania rămâne la ușă. Ospitalitatea dărăbăneanului care trăiește bucuria de a se întâlni cu unul de-al lui mă copleșește.

Pentru cei mai mulți dintre cei care locuiesc acolo, apartamentul sau camera unde stau devine un colț de Românie. Icoana de pe peretele de la răsărit sau bucatele românești, dovedesc faptul că identitatea este o trăire ce nu poate fi ștearsă de traiul greu dus la mulți kilometri depărtare. În cele două zile care au trecut până la botez am ascultat poveștile celor din jur, unele mai vesele, altele mai triste. Am aflat despre prietenii și momente de solidaritate rar întâlnite în țară. Am observat acolo că moldovenii, muntenii şi ardelenii trăiesc cu toții aceeași dramă, că sub povara traiului prejudecățile dispar. Trebuie să recunoasc că am aflat și lucruri care m-au tulburat. Prea multe familii distruse, prea multe exemple de pervertire a moralei aduce această goană după un trai mai bun. Nu judec și nu expun principii, vorbesc doar despre o realitate din care, într-o măsură mai mare sau mai mică facem cu toții parte. Slujba botezului a avut loc într-o biserică amenajată într-o hală industrială.Dincolo de icoane și de cântările bisericești în limba română, pe peretele de nord îmi atrag atenția cele patru costume populare românești. Mă bucur că și acolo, la mii de kilometri distanță, într-o lume cu alte valori și repere, ai noștri nu au uitat încă de tradiții și credință. Petrecerea de botez a avut loc la un restaurant românesc, prilej pentru mine de a cunoaște și alți dărăbăneni. Cu toții trăiesc bucuria reîntâlnirii, pentru ei astfel de evenimente sunt ca o gură de oxigen, îi ajută să nu uite cine sunt și de unde vin. Totuși, zâmbetul, bucuria lor evidentă nu poate masca drama de a fi departe de familii, de prieteni, de locuri ale memoriei.
Am plecat dintre dărăbăneni cu multe gânduri și impresii. În perioada scurtă în care am stat acolo am cunoscut dincolo de oameni, destine. Fiecare român, fiecare dărăbănean își purta cu sine povestea de viață din care nu lipseau drama și spectaculosul. (A.D.A.)

Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto
Te-ar mai putea interesa si:  Madriddarabanenii din Spania
5:51 pm Joi, 21 Februarie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare