Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Mica Unire, sărbătorită la Darabani cu fanfară, majorete şi torţe VIDEO
Poporul român sărbătoreşte în data de 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din 1859, numită şi Mica Unire, fără de care Marea Unire din 1918 nu s-ar fi putut realiza. Alexandru Ioan Cuza a pus atunci bazele statului modern. Propusă de către Senat ca zi nelucrătoare, românii au lucrat în acest an, deoarece iniţiativa legislativă va trebui validată şi de către Camera Deputaţilor. Dărăbănenii nu au rămas indiferenţi la acest eveniment istoric. Un grup numeros de elevi de la şcolile din zona oraşului Darabani, însoţiţi de cadrele didactice au fost convocaţi în Sala Mare a Primăriei Darabani. Manifestarea a fost prezidată de consilierul local Lucian Florea, profesor de istorie la Şc. Gen. „Gheorghe Moroşanu” şi la Grupul Şcolar Darabani. „Să dăm Cezarului, ce-i al Cezarului. Datoria noastră este de a proclama ziua de 24 ianuarie Zi Naţională ca şi 1 decembrie”, a spus Florea în discursul ţinut în sala Primăriei.
Consilierul local a dat cuvântul şi primarului Ghiorghi Burlacu, care le-au urat bun venit tuturor celor prezenţi. Profesorul Octav Teioşanu a ţinut să precizeze: „Am venit aici să ne umplem sufletele de bucurie şi patriotism”. Fostul director al Şcolii Generale „Leon Dănăilă” a dat dovadă de cel mai dezvoltat spirit de observaţie, urechindu-i pe edilii locali, deoarece drapelul naţional era aşezat invers în ordinea culorilor, pe peretele sălii de şedinţe a Consiliului Local. A urmat un spectacol oferit de către elevii dărăbăneni. Primii au urcat pe scenă elevii acompaniaţi de prof. Cristian Ostafie, care au intonat cântece patriotice. Apoi, copiii de la Palatul Copiilor şi Elevilor din Darabani coordonaţi de prof. Jar şi Dascălu, au oferit un spectacol inedit de muzică şi culoare, cu majorete purtând însemnele naţionale. Ultimii au intrat pe scenă un ansamblu de elevi care au oferit un foarte frumos spectacol de muzică populară.
Manifestarea din Sala Primăriei a fost încheiată cu tradiţionalul concurs pe teme istorice „Unirea, naţiunea a făcut-o!” la care au participat echipe de elevi de la toate şcolile din zona oraşului Darabani. Organizatorii i-au răsplătit în final pe concurenţi cu premii în bani, astfel:
Locul I: Titanii(Şc. Gen. „Leon Dănăilă”) 200 lei
Locul II: Şoimii(Şc. Gen. Bajura) 140 lei
Locul III: Olimpienii(Şc. Gen. „Leon Dănăilă”) 100 lei
Locul IV: Licuricii(Şc. Gen. Lişmăniţa) 60 lei
Locul V: Muşatinii şi Vulturii(Şc. Gen. Nr.2 şi Şc. Gen „Ghe. Moroşanu”) 30 lei
Atmosfera a devenit la un moment dat incendiară în sală, echipele participante fiind încurajate frenetic de către adevărate galerii formate din elevi. Incendiară la propriu a devenit ulterior atmosfera şi în faţa Casei de Cultură „Theodor Balş”, unde primarul urbei a aprins flacăra Unirii. Atitudine foarte curajoasă a autorităţilor, care au împărţit torţe aprinse copiilor prezenţi(foto jos). Pe tot parcursul manifestării, o fanfară a îndurat cu stoicism frigul şi ninsoarea de afară şi a cântat ore întregi în faţa Casei de Cultură.
8 Comentarii la “Mica Unire, sărbătorită la Darabani cu fanfară, majorete şi torţe VIDEO”
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
frumos...
Pe când Marea Unire ? 5) În oraşe aruncate Ionel Bichir În oraşe aruncate Peste graniţă de ţară Vin românii de departe Să mai lase din povară! Şi-amintesc de voievozii Ce i-au învăţat să lupte, Nu mai au în teacă săbii, Au doar strigăte, şi-s multe ! Caii nărăvaşi nu-i poartă Înspre drum de libertate, Aduc ploile cu piatră Să dărâme cine poate ! Tunuri n-au, dar steagul saltă Din ferestre zboară cioburi, Se împing şi laolaltă Dau palatului ocoluri ! Tulburat e tot românul Peste gardurile rupte, Mâinile arată pumnul ! Vor să urce pe redute ! Foc s-aprinde pe alocuri Pus să vindece trecutul ! Vin pribegii de prin ceruri Să-şi adune iar pământul ! Mai răsună dinspre blocuri Glasul de copil novice ! Nu mai are-n ţărnă jocuri Ar pocni, dar n-are bice! Pe alei, de după colţuri Vin călare şi cu scuturi Turci moderni, ce poartă coifuri, Dau în cetele de vulturi ! Strâng din pumni şi peste crupe Sar românii la bătaie ! Îşi pun spatele sub bâte Smulg din scuturi, nu se-ndoaie! Curge timpul, de prin ceată Jos mai cade câte unul, Nu e loc de luptă dreaptă, Doar cu piatra şi cu pumnul. Cade noaptea, conteneşte Şi bătaia cu petarde,. Apă vine, apă creşte, Lângă praguri însă scade !… Ce-am crezut a fi ispravă A istoriei de-aproape, Fu o zarvă de dumbravă, Care trece mai departe… 2009 ( Chişinău )
FAra cuvinte
Felicitări domnului profesor Florea, celorlalte cadre didactice implicate în aceasta actiune dar si elevilor!
Foarte Frumos! Doar Ca Vroiam tot dansul cu majorete.
Frumos!Felicitari sincere organizatorilor si micilor artisti. azia
ba l-ati vazut pe Ady Raileanu in poza? Asta-i baza in Darabani, face legea, el cu Lulu. mai tine-ti minte cand batea cainii intre blocuri cu Unghioi si multi altii. puneau laturi sa-i prinda si sa-i puna la sanie. acum face legea. e tare de tot
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »