Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Pentru Darabani, „ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste”



Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea Timofte, ocupanta locului II, i-a permis acesteia să participe și la faza națională, astfel că județul Botoșani a avut două reprezentate la clasa a VIII-a.

Olimpiada Națională de Istorie a avut loc în perioada 10-14 aprilie, la Râmnicu Vâlcea. Prezența Darabaniului a fost din nou la înălțime, delegația revenind acasă cu o mențiune, obținută de Adriana Teioșanu. Fostul elev al Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă”, Rareș Mandache, a obținut din nou locul I, la clasa a IX-a. Dat fiind contextul Sărbătorilor Pascale, performanțele acestor copii au fost, pe nedrept, ignorate. Dincolo de premii și de clasamente, participarea în doi ani consecutivi la faza națională a unei olimpiade este o performanță, mai ales pentru o școală dintr-un oraș mic. Acest lucru arată că tinerii au potențial, sunt talentați și dornici să muncească, este nevoie doar de oameni care să știe să lucreze cu această dorință de cunoaștere, iar din acest punct de vedere, profesorul Lucian Florea, care a coordonat toți acești copiii în ultimii ani, merită întreaga recunoștință.



Nu trebuie uitate nici performanțele la celelalte discipline, obținute și de elevi de la alte școli din oraș, dar ceea ce s-a întâmplat cu istoria în ultimii ani este cu adevărat remarcabil. Am fi tentați să spunem că performanța acestor copii este cu atât mai remarcabilă cu cât este vorba despre o școală de la marginea țării. În opinia mea, tocmai această geografie, privită de unii ca un handicap, poate fi unul din factorii care au influențat pozitiv aceste realizări. Nordul județului Botoșani este o zonă cu un trecut istoric bogat, chiar dacă unul violent și dramatic. Toți am crescut cu poveștile bunicilor și părinților despre război, foamete, colectivizare. Cu toții ne-am întrebat de ce nu putem trece Prutul liber, de ce dincolo este o altă țară, cum se explică faptul că unii vecini aveau rude partea cealaltă, în Ucraina sau Basarabia, de ce satele de peste graniță au nume românești?

Toate aceste lucruri contribuie la o anumită stare de spirit în zonă, care te obligă să cauți răspunsuri în Istorie. Este un „ceva” în acest colț de țară care îi face pe oameni să fie pasionați de trecut, iar ceea ce au realizat acești copii în ultimii ani ne arată că la Darabani „ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste” și interesul pentru cunoașterea veacurilor de demult se transmite de la o generație la alta. (Alexandru D. AIOANEI, sursă foto: Facebook Lucian Florea)







Te-ar mai putea interesa si:  Lucian FloreaRares MandacheOlimpiada Nationala de IstorieAdriana TeiosanuAndreea Timofte
2:51 pm , 23 Aprilie, 2023

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare