Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Traditii si obiceiuri la inceputul lunii martie


 
Primăvară, primăvară, cât te-am așteptat.. Deși începutul lunii martie marchează oficial debutul acestui anotimp, asociat cu temperaturi prietenoase și „reînvierea” naturii, trecerea de la iarnă la primăvară se face treptat. Luna Martie, denumită și Mărțișor, Făurel sau Germănar, caracterizată de o vreme capricioasă, a fost prilejul încropirii mai multor superstiții, legende și obiceiuri. De exemplu, o vreme vântoasă anunță un Mai frumos; dacă se aud tunete sau cântă cucul, va fi un an bogat; dacă apare roua, va ploua mult după Paști, dar dacă va fi un Martie uscat, în luna Aprilie se anunță mai multe ploi.

Pe data de 1 Martie, în zona Darabaniului fetele dăruiesc un mărțișor băieților, format din 2 fire colorate în alb și roșu, care semnifică împreunarea contrariilor: vară-iarnă, cald-rece, lumină-întuneric. Mărțișorul este purtat în partea stângă a pieptului sau legat la mână până apar primele semne ale primăverii: sosirea păsărilor călătoare, încolțirea ierbii, înflorirea copacilor.

În tradiția noastră, primele zile ale lunii Martie sunt numite „babe”, datorită caracterului imprevizibil al vremii, precum Baba Dochia din cunoscuta legendă. Mitul spune că aceasta era o femeie răutăcioasă și severă, care și-a trimis nora pe o vreme rea să-i aducă fragi. Nora sa este ajutată de un bătrân, care îi arată un loc de unde să culeagă fragii. Întorcându-se cu fragi acasă, Baba Dochia crede că a venit primăvara și duce oile la păscut pe munte, îmbrăcată cu nouă cojoace. Datorită vremii călduroase, în fiecare zi își scoate câte un cojoc. În a noua zi se stârnește un ger aprig, iar aceasta și oile sale îngheață, devenind stane de piatră. Cele nouă zile/cojoace sunt echivalente cu durata vremii capricioase, iar moartea Dochiei simbolizează trecerea de la frig la căldură. Bazat pe această legendă, se păstrează obiceiul de a alege o zi între 1 și 9 Martie, funcție de ziua nașterii; vremea din acea zi prevestește cum va fi anul pentru persoana respectivă.



Deși nu este o sărbătoare tradițională, trebuie menționată 8 Martie, numită Ziua Femeii, recunoscută în 1977 și adoptată de majoritatea țărilor din lume. În zona noastră, bărbații oferă femeilor din viața lor (mame, soții, surori, bunici etc.) flori, ca simbol al primăverii, dar și al respectului și iubirii față de acestea.

Pe data de 9 Martie, se sărbătoresc cei 40 de Mucenici din Sevastia, care au fost chinuiți până la moarte deoarece au refuzat să se mai închine la idoli și și-au afirmat credința în Iisus Hristos. În memoria acestora, gospodinele pregătesc ”sfințișori” din apă, făină, sare, miere și nuci în formă de opt, pe care îi duc la biserică pentru binecuvântare, fiind împărțiți apoi săracilor. Altă tradițiie este de a da pomană 40 de pahare de vin sau colaci, iar toate persoanele care nu au nume de sfânt trebuie să își serbeze ziua. Se spune că cine nu sărbătorește cum se cuvine, va muri datorită veninului de șarpe sau va boli patruzeci de zile. De asemenea, începând cu 9 Martie, încep zilele Moșilor, care aduc căldura bătând cu bețele în pământ.

Acestea fiind zise, vă doresc o primăvară senină, călduroasă, iar sufletul dumneavoastră să rezoneze cu miracolul transformării naturii! (Manuela CULICĂ, foto: Cristian Studio)




Te-ar mai putea interesa si:  Darabani1 Martie8 MartieCei 40 de MuceniciBaba Dochia
11:53 am Vineri, 07 Martie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare