Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Cinci preoți din Protopopiatul Darabani au inițiat un proiect catehetic FOTO


În data de 13 iulie 2018, găzduită de Centrul social de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Smîrdan, din cadrul Protopopiatului Darabani, a avut loc o întâlnire de lansare a unui proiect cu specific catehetic, menit să vină în sprijinul preoților și al credincioșilor din zona de nord a Moldovei.

Întâlnirea, așezată în rândul activităților Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost coordonată de părintele inspector pentru învățământ și cateheză dr. Bogdan Racu și s-a desfășurat cu participarea și implicarea a 4 preoți (pr. Andrei Smeu, pr. Adrian Grecu, pr. Andrei Mancaș și pr. Ștefănel Ciurciun) din cuprinsul Protopopiatului Darabani, membri în echipa de proiect, și a responsabilului cu cateheza, preotul Cosmin Pristavu. Scopul final al activităților individuale și de grup este alcătuirea de cateheze și materiale catehetice, inspirate de realitățile pastorale cu cea mai mare frecvență întâlnite în parohiile din cadrul Protopopiatului, devenite apoi instrumente catehetice în mâinile preoților și șanse oferite credincioșilor de cunoaștere și de trăire a credinței creștin-ortodoxe.
Pe parcursul a 4 ore, au fost parcurse pe rând etapele firești ale unui asemenea demers, etape care au conturat programul-cadru, calendarul și responsabilitățile fiecăruia în îndeplinirea sarcinilor asumate.

Momentul de diagnoză i-a determinat pe preoții participanți să evidențieze necesitatea proiectului plecând de la realități concrete din teren, de la practicile greșite observate precum și de la învățătura de credință propusă a fi adusă înaintea credincioșilor, etapa de planificare a generat pașii concreți și asumați de fiecare participant în vederea realizării materialelor catehetice, astfel încât etapele de validare și de evaluarea rezultatelor obținute să conducă la alcătuirea și promovarea unui model de bună practică, publicat ulterior într-un material tematic spre folosul tuturor celor interesați. „Proiectul propus pentru dezvoltarea, cercetarea și aprofundarea noțiunilor și practicilor de natură catehetică nu poate fi decât binevenit. Noi, ca preoți, avem nevoie de cateheze care să ne invite la o viață duhovnicească după modelul marilor Părinți trăitori ai ortodoxiei și, totodată, familiarizarea cu unele concepții și noțiuni mai noi de natură psihopedagogică, utilizate în aplicarea catehezei”, ne-a mărturisit la finalul întâlnirii preotul Adrian Grecu, de la Parohia „Sf. Pantelimon” Bașeu.





Având în vedere tematica proiectului catehetic, generată de dialogul și dezbaterile din cadrul întâlnirii de la Smîrdan, preotul Ștefănel Ciurciun a exprimat gândul că „familia creștină este un perpetuum mobile care duce societatea spre o stare de progres spiritual și o discuție despre aceasta nu poate fi decât un câștig pentru noi. Consider că prin acest proiect catehetic gândit pentru viitor putem toți ajunge la o înțelegere mai aprofundată asupra conceptului de familie și a ceea ce reprezintă el ca simbol în universul nostru spiritual”.

Activitatea de formare, aplicată și coordonată de părintele inspector dr. Bogdan Racu, se înscrie în rândul acțiunilor Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, desfășurate în teritoriu prin intermediul structurilor locale de la nivelul fiecărui Protopopiat, activități catehetice susținute și destinate cunoașterii credinței creștin-ortodoxe, aplicării elementelor acesteia în situații concrete de viață și mărturisirii ei în societate, ne-a comunicat pr. Cosmin Pristavu, responsabil cu cateheza în Protopopiatul Darabani.







Te-ar mai putea interesa si:  Cosmin Constantin Pristavupr. Pristavu
11:34 pm Luni, 16 Iulie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare