Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
VALS „Poezia in fotografie” de Ionel Bichir si Anca Bejinaru GALERIE FOTO
Profesorul de matematică dărăbănean Ionel Bichir este aproape de lansarea celui de-al şaselea volum de poezie intitulat „Vals”. Cartea iese din tiparele obişnuite, deoarece versurile se suprapun aici cu arta fotografică milaneză realizată de Anca Bejinaru, o dărăbăneancă stabilită din 2010 în Italia, la Milano. Anca are 32 de ani şi a absolvit în 2002 Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza Iaşi, având şi un master în Finanţe şi Bănci (FIBAS). Din ianuarie 2011 a urmat mai multe cursuri de fotografie, participând ulterior la workshopuri susţinute de adevăraţi maeştri ai fotografiei milaneze şi la diferite evenimente şi expoziţii. „Privind lucrurile, oamenii, viaţa prin fereastra mică a aparatului de fotografiat am simţit cum totul se transformă în mine. A ieşit la iveală o pasiune nebună pentru fotografie, care în scurt timp a devenit modul meu de a fi, modul meu de a vedea lumea şi de a mă lăsa văzută de lume” a declarat pentru Darabaneni.ro, Anca Bejinaru.

Click pe prima fotografie pentru a viziona o Galerie foto de excepţie, marca Anca Bejinaru.
PĂREREA SPECIALISTULUI
Poezia lui CIB, paranteză a existenţei în secolul post-vitezei
Care este locul poeziei, într-o lume mereu in mişcare, axată pe valori materiale în detrimentul celor spirituale? Am putea să o definim din perspectiva zilelor noastre, altfel decât a fost definită (în arte poetice şi în studii de teorie literară) de-a lungul istoriei literaturii? Îmi vine in minte imaginea unei paranteze. O paranteză, în accepţiunea ei matematică, dar şi ca semn de punctuaţie, presupune o izolare a unui conţinut parţial, dar în strânsă legatură cu un întreg. Cea mai frumoasă definiţie a unei paranteze (dacă n-o fi chiar singura din lieratura română), am găsit-o într-o proză a lui Alexandru Vlad, Ultragiul:
„N-aţi simţit niciodată o paranteză? Ia mai mult timp s-o deschizi, s-o explici. Ia mai mult decât timpul în care, fizic, ai realizat-o. Există un timp emoţional, care nu se suprapune timpului fizic. Parantezele acestea, s-a convenit, sînt nişte paranteze de timp afectiv în fluxul timpului fizic”.
Poezia apare aşadar ca o nevoie de izolare, un moment de suspensie în ritmul trepidant al vieţii, pentru a ne regăsi şi a reconsidera valorile personale. E un spaţiu atemporal, care ne smulge din condiţia noastră perisabilă, sau, cel puţin, ne dă iluzia că putem învinge moartea prin creaţie, asigurându-ne un loc în eternitate. Poezia lui Ionel Bichir, în special creaţiile din acest volum, ilustrează tocmai aceasta ipostază. Dacă în volumele anterioare găseam şi poezii de inspiraţie istorică, socială sau cotidiană, în centrul acestuia se află omul, ca fiinţă atemporală, desprinsă de orice context istorico-social, dar supusă vremelniciei. Eul liric este unul subiectiv, egocentric, versurile îmbrăcând forma unei confesiuni, ca un vals al trăirilor intense, oscilante. Toate poeziile sunt scrise la persoana I, din dorinţa de a da autenticitate sentimentelor descrise, într-un registru uneori grav, pesimist sau nostalgic, alteori plin de vivacitate, de avânt titanic sau ludic, de autoironie.

Demersul de a-l integra pe Ionel Bichir intr-un anumit filon liric se dovedeste dificil, fiindcă poetul pare să se sustragă etichetării. Valsurile lui Ionel Bichir sunt clasice prin echilibrul formei, (pre)romantice prin avântul titanic pus în slujba atingerii idealului, simboliste prin muzicalitate, moderniste prin căutarea lirismului pur, desprins de epic şi de anecdotic (aspecte pe care le regăsim fragmentar în volumele anterioare) şi prin tematica abordată: condiţia omului şi a artistului, actul creaţiei artistice, iubirea ca formă a cunoaşterii, obsesia timpului care ne striveşte, ne duce cu fiecare pas spre neant. Am putea să-l considerăm un poet postmodernist pentru felul în care preia si transformă formulele poetice, temele şi motivele din etapele anterioare ale istoriei literare, dacă n-ar fi seriozitatea tonului şi autenticitatea trăirilor, care resping ideea de parodie sau de scriere în palimpsest. Ipostazele eului liric, “uliul din înalt”, “cerul care arde”, “iarba care arde” dezvaluie un spirit pasionat, în slujba unor idealuri înalte şi reflectă concepţia poetului, potrivit căreia este nevoie de implicare totală şi de suferinţă pentru a crea ceva durabil.
În anumite poezii, precum Valsul viorii, se întrevăd elemente simboliste, preocuparea pentru muzicalitatea versurilor, care ne duce cu gândul la Bacovia şi la Verlaine prin sunetul grav, de plânset, al viorii, instrumentul preferat al simboliştilor:
Balada e acum desprinsă,
Un val de sunet din viori,
Fereastra de o fi deschisă,
Va sparge liniştea în zori
De Bacovia îl leagă pe poet atât înclinaţia pentru vioară, cât şi titlul acestei poezii, amintind de Vals de toamnă. Dacă valsul bacovian are rezonanţe funebre, valsul bichirian sună armonios, dă fiori de emoţie şi îndeamnă la visare. Prezenţa fizică a omului este fragmentară, bărbia şi “inima uşoară”, accentul cade pe sunetul viorii şi pe emoţiile pe care acesta le produce.
În alte scrieri (Opresc timpul, De mi-ai da) remarcăm o muzicalitate în spiritul poeziei populare, pe care o regăsim şi la Eminescu, dată de repetiţii şi de paralelismul sintactic:
Pe cărare, sus pe munte
Opresc timpul, şi nu ştiu
Că amiaza-i pe trecute,
Ori e seară, şi-i tîrziu!
Pe cărare, sus pe munte
Opresc norul călător,
Picături adun pe frunte,
Le fac apă de izvor.

Tema este reluată în poezia Univers. Apare aici chiar luceafărul, ca simbol al eternităţii macrocosmice. Dacă în poemul eminescian luceafărul renunţă la iubire şi rămâne în lumea lui, nemuritor şi rece, în poezia lui CIB acesta alege sa coboare din “fără de moarte” în efemer. Poezia frapează prin imagini plastice, simboluri ale expansiunii, cum ar fi cea a curcubeului ca o scară spre cer, sau ale limitării, clepsidra timpului, existenţa ca ghem sau cupă de şampanie, mereu aceeaşi, dar umplută cu alt timp. Apare antiteza între dorinţa de ascensiune a omului, avântul titanic cu rădăcini în preromantism şi dorinţa de coborâre a astrului ceresc, de aneantizare. Gestul prometeic, de factură romantică, îl întâlnim în poezia Uliul visător. Dacă la eroul mitic avântul şi îndrăzneala de a sfida zeii erau puse în slujba cunoaşterii, avântul eului liric, în ipostaza uliului din înalt, care doreşte să înhame vântul la caleaşca lui, este pus în slujba erosului. Poetul doreşte să se metamorfozeze, pentru a deveni o parte din universul iubitei.
Buzunar mă cos pe umbra
Bluzei tale, să mă simţi ,
Mă fac piatra unde mâna
Spre răcoare o întinzi!
În poezii precum Trepte, Zâna bună, Valsul unghiilor, apare imaginea argheziană a unghiei creatoare. La Arghezi gestul de a scrie versuri cu unghia pe tencuială (Flori de mucegai) este unul dureros, implică autosacrificiul. În poezia lui Ionel Bichir, însă, creaţia este expresia spiritului ludic al autorului. Unghiile dau formă şi culoare, actul creaţiei aflându-se în strânsă legătură cu erosul, ca şi în alte poezii din acest volum. Iubirea transfigurează universul, odată cu sentimentele, îl recreează dintr-o nouă perspectivă, ca în lirica lui Nichita Stănescu.
Unghiile smulg culoare
Din dorinţele ce ard,
Părul caută cărare,
Prin veşminte care cad...

Un alt simbol creator este imaginea mâinii ca daltă, în Umbra şalului. Apare în acestă poezie şi o imagine biblică, aceea a ispitei edenice: ”grădina ta cu mere.” Iubita este ineccesibilă, la fel ca fructul oprit din grădina raiului. Poetul încearcă din nou dorinţa de se contopi cu universul intim al iubitei, pentru a fi mereu în preajma ei.
Fă-mă salcia din ape,
Să fiu creanga care vine,
Să-i fur şalul de pe coapse!
Gestul demiurgic al creaţiei devine o încercare de a opri curgerea implacabilă a timpului în Statuie de sidef. Regăsim aici o interpretare inversă a mitului antic al lui Pygmalion, sculptorul îndrăgostit de statuia pe care el însuşi a creat-o. Dacă Pygmalion îşi dorea ca statuia să prindă viaţă şi să-şi împlinească visul de iubire, artistul doreşte să-şi imortalizeze iubita prin creaţia poetică, singura garanţie posibilă a eternităţii, într-o lume în care nici măcar visele nu supravieţuiesc. Imaginea idealului, aflat mereu mai presus de puterea omului de a accede la el se contureaza si în poezia Scara, poezie cu o mare încărcătură mitică. Titlul ne duce poate cu gândul la George Coşbuc, dar ideea este cu totul alta, mai aproape de Noaptea de decemvrie a lui Alexandru Macedonski. Asemenea emirului din poezia menţionată, eul liric, aflat în cautarea idealului, “praf albastru”, încearcă senzaţii organice chinuitoare, sete, durerea tălpilor la urcuş, istovirea puterilor:
Inimă, îmi dai osândă,
Văd puterile cum mor.
Se reiterează imagini pe care le găsim în alte poezii ale volumului: valul-lumea în mişcare, trecătoare, cerul ca o bluză albă.
Dorinţa de a pătrunde în tainele universului, de a se contopi cu misterul acestuia, precum si aspiraţia spre lumină, urcuşul spre înalt, amintesc de cunoaşterea luciferică, prin potenţarea misterului universal, postulată in lirica lui Blaga.
Am să fug mereu spre lună,
Să pătrund, să fur mister
Stelele să prind din urmă,
Sa iau noaptea de pe cer.

Nu las visele să piară (…)
Le pun coarde la vioară
Pentru zâmbetul ce-l ai.
Uneori iubirea se dovedeşte singura posibilitate de suspendare a trecerii timpului, o fărâmă de eternitate, alteori e doar o experienţă iluzorie din care poetul revine la sine lucid. Iubita apare în majoritatea creaţiilor ca un ideal de frumuseţe şi puritate, ideal de cele mai multe ori intangibil, sugerat şi prin imaginile artistice: “lebada”, “statuie de sidef” “eşti frumoasă ca şi cerul”. Portretul ei este conturat vag, fără detalii fizice, poetul preamărindu-i doar zâmbetul şi ochii. Este mai mult o proiecţie a unui ideal decât o prezenţă concretă. Trecerea implacabilă a timpului naşte dorinţa de a imortaliza clipa, prin amintiri. Din albumul cu petale ne oferă imaginea unui album ca o pepinieră de răsaduri pentru generaţiile viitoare, prin care fiinţa îşi marchează trecerea prin univers.Albumul devine un centru al memoriei, prin care omul poate învinge moartea.

Copilaria este retrăită într-un timp emoţional, al reveriei, exterior timpului fizic, este pusă între acele paranteze despre care vorbeam la început. În Gondolă pe asfalt, eul liric pendulează între ispita carnală, tentaţia fructului oprit, sugerată de “ascunse mere dulci “si idealul de puritate, conturat în imaginea florii albe de salcâm. Balanţa înclină spre sentimente pure:
Aruncă-mi lanţul cu mărgele (…)
Să leg dorinţele cu ele
De-o floare albă de salcâm.
Apare din nou, în finalul poeziei, imaginea drumului invers, spre origini, sau drumul spre centru în accepţiunea lui Mircea Eliade. Este un drum spre neantul originar, din care a fost creată lumea, dar finalitatea nu este dispariţia, ci un nou început.
În apa de asfalt adâncă
Vâslim cu mâinile de lut,
Din locul unde timpul urcă,
Ne facem loc spre început.

Foarte important: nu uitaţi să închideţi telefoanele mobile! Pericol de trezire la realitate!
Prof. Nicoleta Mateiciuc
Milano-Italia
Citiţi pe aceeaşi temă:
Ionel Bichir - lansare de carte in lacrimi GALERIE FOTO
Povestea unui artist, profesor de matematică
7 Comentarii la “VALS „Poezia in fotografie” de Ionel Bichir si Anca Bejinaru GALERIE FOTO”
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Aoleu Profesorul a dat-o pe Kama Sutra, sau o "lucrare" de cercetare... Mi-l imaginez în verva primei fotografii. Ce mai ascunde oare dl. Nelu? Are fotografi la Milano..., Mitsubishi Lancer, şi spune că valsează?... Mă apuc de poezii..., şi de vals dar stilul de vals din fotografie...Cine-mi găseşte o parteneră de dans?...Ram-pam-pam,ram-pam-pam, dansat-răsturnat-am-am... am-am-am... Dincolo de glumă, ne trebuie la toţi exemple de refugiu sublim. Cred că Darabaniul la electroşocurile prin care trece măcar parfumul unor versuri frumoase şi inocenţa unui "fecior" în a doua etate mai abate "puhoiul" bătăii de joc politice...
Wowww,sublim!!!Felicitari domn profesor pt modul in care stiti sa surprindeti,pt frumusetea sufleteasca de care dati dovada si nu in ultimul rand pt arta de a face arta! Fie ca e vb de pictura,sculptura,poezie,vals sau...Kama Sutra. Nu-si doreste nimeni sa scada natalitatea,desi mi se pare mai degraba o forma de balet,curba e cam concava!
Acum inteleg de ce vorbeste domnul profesor atat de incet la ore si de ce nu aude nimeni ce spune... Iar ne pune sa-i cumparam cartile ca sa trecem clasa...Ca na, Mitsubishi Lancer cu cheltuiala se tine! Oare de ce trebuie sa inghitim aceste pseudo-valori pe toate canalele media? Duduia din Italia nu cred ca stie pe cine promoveaza...
Fie ca sunt in prima, a doua sau a "zecea" etate, astfel de oameni precum Ionel Bichir merita a fi respectati macar, daca nu si stimati, pentru spiritul si activitatile artistice de care dau dovada. Lasand la o parte ironiile de balta ale unor comentatori care au dreptul, e adevarat, la libera opinie, destul de ieftina, de altfel, tin sa mentionez ca sunt impresionat de consecventa si elanul literar al Domnului Profesor. Aceasta combinare dintre versuri si erotism sugereaza pur si simplu o dezinhibare si o libertate a spiritului inca tanar, desi in "a doua etate", la care multi acced, dar putini o ating! Il felicit asadar pe Domnul Profesor si-i doresc mult succes si inspiratie in continuare! Cartile dumneavoastra ne alimenteaza sufletul si ne mangaie privirea! :-) Cu respect...
Cand citesti poeziile scrise de Ion Bichir, te gandesti ca poetul apartine unei alte lumi, o lume cu care te poti confunda si vrei sa ii apartii pentru ca iti elibereaza mintea si iti arata ca frumusetea nu e trecatoare.In volumele care le-a scris ne arata ce e frumos in oameni si ce e mai important, ne ofera posibilitate sa-l cunoastem. Insa in ziua de azi putini mai citesc poezii. Suntem prea ancorati in realitatea noastra ca sa ne exprimam si stim foarte usor sa judecam in ceea ce are si ce face celalalt dar incapabili sa recunoastem si cu atat mai greu sa diferentiem adevaratele valori de “pseudo-valori pe toate canalele media” Felicitari pt inedita idee de colaborare cu cealalta forma a artei,fotografia si felicitari si fotografuluiPe cand aparitia cartii?
Desi nu ma numar printre cititorii de poezie .. si prin urmare nu-mi permit sa apreciez pozitiv sau negativ volumele publicate de domnul Bichir, gasesc mai mult decat laudabila pasiunea dumnealui pt poezie, pasiune care la nivel de hobby sau chiar mai mult, ar trebui sa o regasim in fiecare dintre noi. E foarte usor sa critici ceva sau pe cineva .. dar pentru cei mai multi este foarte greu sa incerce ei insisi ceva .. care sa-i reprezinte, sa-i defineasca si sa confere o noua fateta personalitatii lor. Ca sa spun asa .. sunt unii pentru care tot ceea reusesc in viata e sa cumpere carti scrise de altii in eventualitatea ca vor trece si ei clasa.. Patetic, pt persoanele respective..
Felicitari Domn Diriginte ;) !