Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Obezitatea, boala secolului



Paradoxul zilelor noastre este divergenţa dintre tipologia idilică “tras ca prin inel” a omului, şi prevalenţa din ce în ce mai crescută a obezităţii. Pe lângă un aspect inestetic neplăcut, obezitatea reprezintă un pericol pentru sănătate, de aceea este necesar să milităm pentru scăderea în greutate, care are şi rol terapeutic.

Cum se defineşte obezitatea? Aceasta reprezintă creşterea în greutate pe seama grăsimii corporale, luând ca reper o valoarea a indicelui de masă corporală mai mare de 30 kg/metru pătrat. Practic, este un dezechilibru între aportul (alimente) şi consumul energiei(efort fizic). Indicele de masă corporală(IMC) se defineşte prin raportul dintre greutate şi înălţime la pătrat. Valorile normale sunt cuprinse între 18-25; un IMC de 25-29 indică supraponderalitate, iar unul mai mic de 18 subponderalitate. Obezitatea este clasificată în 3 grade, în funcţie de care va fi stratificat tratamentul: grad I - între 30-35, grad II între 35-40 şi grad III - mai mare de 40.

Pe lângă IMC, în aprecierea obezităţii mai sunt utili si alţi parametri, cum ar fi circumferinţa abdominală, indicele abdomino-fesier, grosimea pliului în regiunea tricipitală. Dintre acestea, cel mai util pare a fi circumferinţa abdominală (normal, la bărbaţi e mai mică de 94 cm, iar la femei mai mică de 80 cm) care, la valori crescute e asociată cu rezistenţa la insulină, deci risc de diabet zaharat, dar e implicată şi în majoritatea complicaţiilor.

Ce cauze are acest câştig ponderal masiv? Aproape toate cazurile rezultă dintr-un aport caloric  mai mare decât consumul, plus exerciţii fizice inadecvate, ca şi o predispoziţie genetică. Transmisibilitatea ereditară a IMC este de aproximativ 33%, iar factorii genetici sunt implicaţi în reglarea aportului de alimente, consumul de energie, metabolismul bazal. Dietele bogate în grăsimi şi carbohidraţi rafinaţi (dulciuri concentrate) favorizează câştigul în greutate; interesant este faptul că mai nocive sunt zaharurile, întrucât, după ce au fost digerate în intestin, ajung în ficat, unde sunt metabolizate, iar excesul se transformă în grăsimi, contribuind la depunerea mai rapidă a acestora. Un alt factor întâlnit atât de des în zilele noastre este stilul de viaţă sedentar. Preferăm să utilizăm maşina, în loc să facem o plimbare. Mai sunt incriminaţi: depresie, anxietate, obezitatea mamei, greutate mică la naştere, sarcina, menopauza. Atenţie la întreruperea fumatului în absenţa unei diete corespunzatoare!

De ce este obezitatea o ameninţare pentru sănătate? În primul rând, duce la probleme sociale, economice şi psihologice secundare prejudecăţilor, discriminării, deformarea percepţiei imaginii corpului şi scăderea autorespectului. Complicaţiile determinate de obezitate sunt multiple: cardiovasculare (boala coronariană, hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, aritmii, moarte subită, varice), respiratorii (apnee de somn, infecţii), metabolice (diabet zaharat, hiperlipidemie), osteoarticulare (reumatism cronic degenerativ), psihice (depresie, cefalee, vertij, astenie), cutanate (infecţii), digestive (litiază biliară, steatoză hepatică- ficat gras, hemoroizi) şi endocrine (ovare polichistice, tulburări ale ciclului menstrual). Probabilitatea şi severitatea complicaţiilor sunt proporţionale cu severitatea obezităţii şi cu circumferinţa abdominală.



Având în vedere lista lungă de complicaţii, obiectivul iniţial este o scădere în greutate cu 5-10%, care pare să îmbunătăţească starea de sănătate, să crească durata de viaţă şi să scadă riscul complicaţiilor. Tratamentul e bazat pe dietă şi exerciţiul fizic, iar în cazurile în care se impune, cel medicamentos sau chirurgical. Acesta va fi stabilit în colaborare cu medicul specialist. Dietele sărace în grăsimi, dar sănătoase, restricţia modestă în calorii (1000-1400 kcal/zi) şi înlocuirea unor carbohidraţi cu proteinele, au cele mai bune rezultate pe termen lung. Fructele şi legumele proaspete, fibrele înlocuiesc dulciurile şi alimentele procesate, iar apa substituie sucurile şi băuturile dulci. Trebuie evitate dietele extreme, care sunt dificil de urmat. Exerciţiile fizice cresc consumul energetic, rata metabolismului bazal şi creşterea musculaturii (care arde mai multe calorii în repaus decât ţesutul gras).

Singurul medicament valabil momentan pe piaţă e Orlistat, care inhibă absorbţia grăsimilor la nivelul intestinului. Tratamentul chirurgical este recomandat pacienţilor cu obezitate grad III sau care prezintă complicaţii grave, la care celelalte metode au eşuat. Cele mai eficiente metode sunt cele prin care se micşorează dimensiunile stomacului. Aşadar, obezitatea nu reprezintă doar un aspect mai puţin plăcut al trăsăturilor umane, este o boală, şi, întrucât frecvenţa ei este în creştere, poate fi denumită “boala secolului”. Lupta cu kilogramele în plus va reprezenta mereu o provocare pentru fiecare persoană, pentru că implică automotivaţie, înfrânarea mai multor plăceri şi mobilizare. E important să câştigăm această bătălie pentru a ne proteja sănătatea! (Manuela CULICĂ, foto: gandul.info)

 




Te-ar mai putea interesa si:  obezitateadiabet zaharatOrlistat
12:10 pm Luni, 15 Aprilie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare