Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

IPS Teofan a prezidat conferința preoțească de la Darabani GALERIE FOTO

Marți, 26 martie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a prezidat Conferința preoțească semestrială a preoților din Protopopiatul Darabani.

Întâlnirea, desfășurată la Parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Darabani, păstorită de părintele protopop Costică Pînzariu, precum și la sediul Protopopiatului, a debutat în zorii zilei, prin întâmpinarea Ierarhului și prin săvârșirea Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite. Numeroși credincioși din oraș și din zonele învecinate, primarul urbei, Liviu Hrimiuc, precum și soborul preoților slujitori – din care au mai făcut parte părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală a Arhiepiscopiei Iașilor și stareț al Mănăstirii Bucium, precum și toți preoții responsabili de activități și președinții cercurilor pastorale din Protopopiatul Darabani, au luat parte la comuniunea liturgică cu Părintele Mitropolit și s-au cuminecat cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Un moment important, petrecut ulterior Sfintei Liturghii, a constituit săvârșirea Slujbei de Sfințire a sediului Protopopiatului Darabani, care a trecut recent printr-o perioadă de renovare și de reamenajere interioară și exterioară. Clădirea, după cum a remarcat Părintele Mitropolit, a fost amenajată și utilată într-un timp relativ scurt, spațiul fiind unul destinat a împlini nevoile Protopopiatului, precum și a găzdui evenimente diverse, ca lansări de carte, concursuri, conferințe sau activități catehetice cu toate categoriile de persoane.

Așezată în lumina Anului Omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și demnitarilor gospodari, conferința a debutat prin gândurile de introducere rostite de Părintele Mitropolit, urmate de susținerea referatului cu titlul „Biserica – centrul spiritual al satuluiromânesc”, de către preotul Ștefănel Stelian Ciurciun, preot la parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dragalina și doctorand la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Tema și discuțiile generate ulterior au prefațat următoarea etapă a întâlnirii, cea intitulată „În dialog cu arhiereul nostru”, în care preoții au dialogat cu Părintele Mitropolit asupra mijloacelor de pastorație aplicabile satului românesc de astăzi, plecând de la o radiografie cât mai reală a comunităților pastorale din Protopopiatul Darabani. Preluând o definiție a creștinilor ca fiind oamenii care gestionează favorabil perioadele de tulburare însă care sunt, adesea, incapabili de gestionare a perioadelor de pace și de stabilitate, Părintele Mitropolit a subliniat necesitatea asumării unora cțiuni concrete de recuperare a parohiei, preotul fiind asemănat păstorului celui bun plecat în căutarea oii celei pierdute.Apelul permanent la necesitatea îmbinării unei pastorații orientate spre activități exterioare (catehetice, cu tinerii, vârstnicii, Provita, tabere, pelerinaje) cu o pastorație orientată spre interioritatea preotului și a enoriașilor săi, rolul Sfintei Liturghii, a rugăciunii personale, a dialogului viu și mărturisitor cu fiecare „mădular al Trupuluilui Hristos” în parte, vocația preotului de a zidi comunitatea prin împreună-cuminecare din Sfântul Potir, s-au numărat printre temele de dialog dintre Păstor și păstoriții săi. Dacă biserica este centrul spiritual al satului românesc, atunci, potrivit intervențiilor părintelui consilier Nicodim Petre, preotul este în sat lumina, eroul, izvorul de curaj și de nădejde al păstoriților săi, pilda vieții sale fiind deopotrivă predică și motor al sufletului satului.

Spre finalul conferinței, s-au prezentat aspecte administrative privind activitatea din parohii, iar Părintele Mitropolit Teofan a oferit preoților o serie de îndemnuri privind valorificarea patrimoniului național și spiritual al parohiilor din cuprinsul Protoieriei, acordând și audiențe preoților participanți. În încheiere, părintele protopop CosticăPînzariu, aflat și la ceas aniversar, a mulțumit Părintelui Mitropolit pentru binecuvântarea și prezența Înaltpreasfinției Sale, pe tot parcursul zilei, în mijlocul credincioșilor și a preoților din Protopopiatul Darabani, ne-a comunicat pr. Cosmin Constantin Pristavu, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani.

Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la acest eveniment

 
 
 
 


Te-ar mai putea interesa si:  IPS TeofanCostica PinzariuCosmin Constantin Pristavupr. Costica Pinzariupr. Cosmin Constantin Pristavu
11:27 pm Miercuri, 27 Martie, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare