Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Scoala din Bajura va purta numele unei personalitati locale. VEZI despre cine este vorba

În prezent arondată Şcolii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani, unitatea de învăţământ din Bajura va purta numele primului preot al satului, Gheorghe Hadârcă, cel care a înfiinţat prima şcoală pentru comunitate. Propunerea urmează să fie analizată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local Darabani.
Originar din Costiceni (Ucraina), comună din imediata apropiere a frontierei cu România, preotul Gheorghe Hadârcă a ctitorit Biserica Sf. Nicolae din Bajura şi a înfiinţat în 1893 şcoala de sine stătătoare de stat pentru comunitatea locală. În 1911 s-a dat în folosinţă clădirea actuală a şcolii, dar primele cursuri s-au ţinut în 1893 într-o clădire care i-a aparţinut unui dascăl pe care îl chema tot Hadârcă. În clădirea care avea o tindă mare şi o sobă, învăţătorul şi preotul Hadârcă preda în 1893 unei clase I-a, care avea 20 de elevi. Doi ani mai târziu, şcoala din Bajura funcţiona cu două clase, iar în 1902 se înfiinţează a treia clasă, obligatoriu de fete.
Clădirea şcolii înfiinţate de Gheorghe Hadârcă este de tip haretian, cu două săli de clasă situate în stânga şi în dreapta cancelariei. Arcadele de deasupra geamurilor clădirii se mai păstrează şi astăzi. Interesant este faptul că preotul-învăţător Hadârcă îi amenda pe cei care nu-şi dădeau copiii la şcoală. „Ne-am consultat şi cu d-l Dumitru Haha şi credem că este o idee bună ca şcoala din Bajura să poarte numele celui care a pus bazele învăţământului bajurean” a declarat pentru Darabaneni.ro, Ion Hriţcu, cadru didactic coordonator al Şcolii Gimnaziale Bajura.
Citeşte şi:
ISTORIA în cifre a învăţământului dărăbănean
Adauga un comentariu
Ultimele articole

50 de evenimente și concerte la care au participat 8000 de persoane, acesta este bilanțul celei de a zecea ediții a Zilelor Nordului, care a avut loc în 3-6 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Vârful de audiență al festivalului a fost seara de vineri, când 2000 de persoane au participat la concertul Subcarpați din Poiana Teioasa. În aceeași seară au urcat pe scena Baba Dochia, Parov Stelar și ucrainenii de la Haydamaky. Cu casa plină s-au ... continuare »

Cea mai populară trupă prezentă ediția a 10-a a Zilelor Nordului a fost Subcarpați, care este prezentă pentru a 3-a oară la festivalul care promovează orașul Darabani în toată țara și chiar dincolo de granițe. Ritmurile electro și hip-hop în simbioză cu folclorul au electrizat efectiv Poiana Teioasa, înregistrând recordul de audiență în seara zilei de vineri. În pauza dintre Subcarpați și Haydamaky nu prea se mai găsea bere rece în Poiană, și datorită ... continuare »

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din ... continuare »

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”