Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
FAZA ZILEI "Da`, muzică de aia adevărată, populară, nu știi cânta?”
Soprana Mioara Cortez, un nume de talie mondială a muzicii de operă, povestește în revista ”Pagini Românești” un moment amuzant petrecut la un concert în Darabani. <<După un spectacol în orașul Darabani, a venit la mine o bătrânică să mă felicite: “Doamne, ce voce frumoasă ți-a dat Dumnezeu, da' muzica de aia adevarată, populară, nu știi cânta?''>>
Aparțineți unei adevărate dinastii muzicale Cortez. Câte generații de muzicieni sunt in familia dumneavoastră? Atât tatăl meu, cât și strămoșii lui din Spania, care au venit in Moldova în Evul Mediu, erau toți muzicieni. Acasă am fost trei surori si toate trei ne-am consacrat muzicii: Viorica Cortez (Guguianu) - mezzosoprana la Opera din Paris, Ștefania si eu, cea mai mică. Tata își dorea mult un baiat și, când am sosit eu pe lume a spus, un pic decepționat: “Încă o soprană Cortez...”.
Așa se explică deci rezonanța spaniolă a numelui dvs. Mama era româncă? Mama era din Basarabia, din satul Caplani; avea doar 14 ani cand tata s-a indragostit de ea și “a răpit-o”. Era de o harnicie rară; de la ea am invățat să gătesc bucate moldovenești si să fac curat si ordine de mai multe ori pe zi, chiar dacă nu e nevoie. Tata, Ștefan Cortez, era un bărbat tare, autoritar, muncitor. Avea vie si livadă la Bucium și a fost primar al Iașiului timp de două mandate, între cele două războaie mondiale. Dupa aceea, a fost persecutat de comuniști, fiind considerat chiabur, iar eu și surorile mele am fost date afară din școală. A trebuit să cânt clandestin, de la 14 ani, in corul Filarmonicii din Iași, ca să câștig o pâine. Și, ca să-l consolez pe tata că nu a avut băiat, i-am spus că, dacă voi avea un fiu, o să îi pun numele lui, Ștefan. Si așa am făcut.
De la Milano la Botoșani
Cum ați ajuns să studiați la Scala din Milano? După terminarea liceului, am primit o bursă și am plecat în Italia, la Milano. La Scala am studiat cu Rosetta Noli, o mare soprană a anilor '50, după care m-am întors și am studiat la Conservatorul din București, cu Arta Florescu. Avea un caracter tare, ca și mine, de aceea relațiile noastre erau de multe ori încordate. Mă înțelegeam mult mai bine cu rectorul Conservatorului, Petre Brâncuși.
După absolvire, ați primit post la Botoșani, ca profesoară. Nu era cam departe de... operă? Ba da, însă la acea vreme orice absolvent primea un post, unde trebuia sa meargă. Șansa a fost totuși ca la Botoșani era o bună orchestră simfonică, dirijată de maestrul Modest Cichirdan, cu care am făcut frumoase colaborări și turnee. Îmi amintesc de primarul orașului, care mi-a spus că, dacă rămân acolo, îmi dă și butelie(de aragaz). După un spectacol în orașul Darabani, a venit la mine o bătrânică să mă felicite: “Doamne, ce voce frumoasă ți-a dat Dumnezeu, da' muzica de aia adevarată, populară, nu știi cânta?'' Am stat la Botoșani un an, după care m-am întors la Iași, dar am rămas cu amintiri frumoase despre oamenii de acolo, care m-au adoptat, respectat si îndrăgit.
Cum ați obținut consacrarea internațională? În 1981, am obținut Marele Premiu “Riccardo Stracciari” la Concursul Internațional de canto de la Bologna(Italia). Datorită acestui premiu, am debutat in rolul Mimi din “Boema” de Puccini, la Bologna, într-o serie de spectacole care au reprezentat începutul carierei mele internaționale.
De ce v-ați întors la Iași? Trei ani mai târziu, am acceptat un post la Opera din Iași. Eram foarte atașată de orașul meu natal, în ciuda mizeriilor autorităților din acele timpuri. Era, într-adevăr, un chin să ieși din țară, din cauza birocrației vizelor, aprobărilor, pașapoartelor, valutei, garanțiilor etc. Dar am colaborat cu toate teatrele de opera din România si am făcut turnee in Europa - in Italia (Milano, Napoli, Bologna, Cagliari), Franța (Paris, Nisa, Marsilia), Germania (Berlin, Erfurt, Trier etc.), Letonia (Riga), Bulgaria (Sofia), Republica Cehă (Praga), Polonia (Varșovia), Luxemburg, Grecia (Atena), Ungaria (Budapesta), Olanda (Amsterdam), Elveția (Zurich, Winterthur), Serbia (Belgrad), in Asia - Japonia (Tokyo, Tsukuba, Hiroshima, Mito, Nagano, Omiya, Yokohama) si in America de Nord - Canada (Montréal).
Cum se explică vocea dumneavoastră, care iese din comun? Dintre vocile de soprane (lirica, dramatica, spinto, de coloratura etc), eu am o voce de soprană spinto, considerată a fi cea mai rară, “o voce blanda, cu tais”, cu mare volum.
Sursa: stiri.botosani.ro, fragmente din interviul realizat de Vania Atudorei (Pagini Românești)
Adauga un comentariu
Ultimele articole
Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord, a urcat pe scenă înainte de cântarea moldovenilor de la Alternosfera, și a mulțumit voluntarilor, celor de la Tehnic și tuturor colaboratorilor săi care au contribuit la buna organizare a festivalului Zilele Nordului, probabil cel mai important eveniment cultural-artistic din Nordul Moldovei. Spectatorii au cântat și au dansat împreună cu muzicienii din Chișinău cele mai populare melodii de rock alternativ ale ... continuare »
Regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului României, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale, sunt între invitații din acest an ai Zilelor Nordului, în timp ce pe scenele festivalului vor urca trupe precum Alternosfera, Luna ... continuare »
PNL câștigă detașat alegerile locale la Darabani. După ce și-au adjudecat fotoliul de primar, 13 consilieri liberali și doar 4 social-democrați vor reprezenta interesele comunității în următorii patru ani. Doar două formațiuni politice au atins pragul electoral la alegerile pentru Consiliul Local la Darabani: PNL și PSD. Datorită celor 2669 de voturi primite, liberalii vor fi reprezentați în viitorul Consiliu Local de 13 consilie ... continuare »
Mihai-Alin Gîrbaci, primarul în funcție al orașului Darabani, obține un nou mandat de edil șef al urbei de pe malul Prutului, după ce își surclasează categoric contracandidații, cu un procent de 83,07 % din sufragii. Candidatul liberal la Primăria Darabani a primit 3236 din cele 3894 de voturi valabil exprimate. La distanță foarte mare s-a clasat social-democratul Silviu Barbacariu care a adunat doar 524 de voturi, iar 134 de vo ... continuare »
Procentul este mai mic decât cel obținut la nivel județean (45,98 %), în timp ce la nivel nivel național 50% dintre români au votat la alegerile locale, iar 52,37% și-au ales europarlamentarii favoriți. La cele 9 secții de votare din Darabani și satele arondate s-au prezentat 4086 de alegători, dintre cei 10687 aflați pe listele permanente. Mihai-Alin Gîrbaci (PNL), Silviu Barbacariu (PSD) și Ciprian Grigoraș (Alianța Dreapta Unită) sunt candidații la Primăria ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”