Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
VEZI regulile pe care trebuie să le respectăm la alegerile locale, în contextul pandemiei de coronavirus

Reguli specifice:
• Alegătorii trebuie să poarte masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pe toată perioada în care se află în sediul secţiei de votare şi în localul de vot;
• trebuie să menţină o distanţă fizică de minimum un metru faţă de celelalte persoane;
• trebuie să îşi spele şi/ sau dezinfecteze frecvent mâinile sau să poarte mănuşi; în cazul în care poartă mănuşi, acestea vor fi schimbate frecvent, evitându-se atingerea feţei;
• trebuie să evite, pe cât posibil, contactul direct cu alte persoane, să îşi dezinfecteze mâinile după fiecare contact direct cu alte persoane care participă la procesul electoral şi să îşi schimbe masca la fiecare patru ore sau ori de câte ori este nevoie;
• Alegătorii trebuie să intre pe rând, astfel încât numărul total al persoanelor care sunt prezente în același timp în localul de vot, exceptând alegătorii, să nu fie mai mare de 15.
• Alegătorii trebuie să poziționeze, la solicitarea operatorului, actul de identitate sau documentul de identitate în dispozitivul informatic, astfel încât să poată fi identificat de sistem;
• Alegătorii trebuie să-și îndepărteze masca pentru a putea fi identificați (pentru scurt timp și păstrând o distanță de 1,5 metri de operator);
• Alegătorii trebuie să lase actul de identitate direct pe biroul la care se află membrul biroului electoral al secției de votare care îi va prelua semnătura în lista electorală;
• Alegătorii trebuie să-și ia singuri buletinele de vot, ștampila și pixul cu care semnează (se recomandă să meargă cu pixul propriu);
• Alegătorii trebuie să-și aplice singur pe actul de identitate, la ieșirea din cabina de vot, timbrul autocolant ori ștampila cu mențiunea “VOTAT”.

Întrebare: Am voie, dacă mi se face sete, să beau apă în secția de votare?
Răspuns: Da, vei putea să îți dai masca jos pentru a consuma, cu precauție, băuturi sau alimente, asigurându-se că menții o distanță de minimum 1,5 metri față de alte persoane.
Întrebare: Ce fac dacă mă apucă tusea sau am simptome de tip respirator?
Răspuns: în cazul în care, în timpul desfășurării activității în sediul secției de votare, dezvoltă febră și/sau simptomatologie de tip respirator (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau alte simptome de boală infecțioasă (vărsături, diaree, mialgii, stare generală modificată) vor anunța președintele biroului electoral al secției de votare; persoana simptomatică va fi izolată într-o sală separată, evitând contactul cu alegătorii sau cu alte persoane, și va fi supravegheată, de la distanță, până când va fi preluată de personalul medical; locul și obiectele atinse de persoanele simptomatice vor fi dezinfectate imediat, prin pulverizare cu un dezinfectant pe bază de alcool și prin ștergere cu o lavetă curată ce va fi aruncată după folosire, iar președintele biroului electoral al secției de votare sau locțiitorul acestuia, după caz, va contacta serviciul 112 în vederea trimiterii ambulanței, iar apoi biroul electoral de circumscripție, pentru a solicita, dacă este cazul, înlocuirea persoanei simptomatice.
Întrebare: De ce documente am nevoie ca să votez?
Răspuns: La scrutinul de duminică, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare - carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării. Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie - 27 septembrie îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia, a stabilit Biroul Electoral Central.
Întrebare: Dacă am peste 65 de ani sau am diabet, pot solicita votul cu prioritate?
Răspuns: Da. Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot. Accesul va fi dispus de președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare prin măsuri organizatorice.
Întrebare: Sunt obligat să accept măsurarea temperaturii la intrarea în secția de vot?
Răspuns: Da. Alegătorii se vor supune unui triaj observațional și termometrizării, cu termometru noncontact, atât în preziua votării (unde este cazul), cât și la începerea activității; persoanele febrile (cu temperatură de peste 37,3°C) sau cu simptome respiratorii evidente (tuse, rinoree, dificultăți în respirație) nu vor avea acces în sediul secției de votare.
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Acum 162 de ani se împlinea un vis, un vis măreț, un vis de veacuri al românilor. Înfăptuirea Unirii Princi¬patelor Române, în concep¬ţia avocatului şi istoricului liberal Mihail Kogălniceanu reprezintă „cheia bolţii, fără care s-ar prăbuşi tot edificiul naţional”. ”Alegându-te pe tine domn în țara noastră, am vroit să arătăm lumei aceea ce toată țara dorește: la legi nouă om nou. O, Doamne! Mare și frumoasă îți este misia…Fii dar omul ... continuare »

„În cel mai scurt timp va trebui să informăm Transgaz cu privire la nivelul de cerere din partea localităților și a consumatorilor finali. Mai exact, cât de mulți consumatori (locuințe, instituții) doresc să se racordeze la rețeaua de gaze naturale. Este nevoie de această informație esențială pentru documentația tehnico-economică care va sta la baza proiectului propriu-zis. Cu surprindere, și multă responsabilitate, vă pot spune că în 2023 magistrala de ... continuare »

Prima săptămână de școală online din luna ianuarie a inclus și Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu. Pe parcursul acestei săptămâni, elevii claselor V – VIII de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut, coordonați de d-na prof. Covaș Simona, elevii claselor a II-a și a IV-a de la Școala Primară Rădăuț-Prut, coordonați de d-na învățătoare Matei –Popescu Luminița, precum și elevii claselor I și ... continuare »

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele a doi tineri, ambii de 24 de ani din comuna Hudești, cercetați sub aspectul comiterii infracțiinii de contrabandă în formă asimilată, se arată într-un comunicat al IPJ Botoșani emis week-endul trecut. În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, la data de de 16 ianuarie 2021, au fost depistați in trafic, pe strada 1 ... continuare »

Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »
Când veniți la supermarketul din Botoșani, să aveți grijă să nu luați mașina în locul coșului pentru cumpărături!